10 keisčiausio skonio šokoladų

Šokoladas / Fotolia nuotr.
Šokoladas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Šokoladas yra viena populiariausių prekių visoje planetoje – štai pernai pirmą kartą istorijoje šokoladinių gaminių prekyba susikrovė daugiau kaip 100 mlrd. JAV dolerių pelną! O nuo 1995 m. daugumoje pasaulio šalių yra švenčiama šokolado diena. Tiesa, neseniai šokolado mėgėjai buvo išgąsdinti žinios, kad dėl klimato kaitos bėgant metams šokoladas gali tapti retu delikatesu, tačiau kol taip neatsitiko, galite juo mėgautis ir netgi ragauti su pačiais netikėčiausiais skoniais. Siūlome jums paklaidžioti po šokolado pasaulį ir pasidairyti į egzotiškiausias šokolado rūšis.

Šokoladas iš kupranugarės pieno

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Jungtiniuose Arabų Emyratuose kupranugarės pienas – populiarus produktas, todėl iš jo gaminami įvairiausi skanėstai, pavyzdžiui, šalyje galima paragauti iš jo padarytų ledų. Tačiau pastaruoju metu vis daugiau dėmesio susilaukia šokoladas. Jo kūrėjai Al Nassma tikina, kad toks šokoladas daug vertingesnis negu įprastas, turi daug mažiau riebalų, be to tinka ir diabetikams. Kupranugarės pieno šokolado galima paskanauti kartu su šiai šaliai būdingais gardumynais: medumi, riešutais, prieskoniais. Kol kas juo daugiausia prekiaujama tik Rytų šalyse, bet kompanija žada aktyviau judėti ir į Europos rinkas.

Šokoladas su absentu

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Šokolado gaminių su alkoholiu nepavadinis retenybe, tačiau daugiau kaip šimtmetį egzistuojanti šveicarų kompanija Villars, pasauliui pateikusi kartųjį šokoladą su absentu, nustebino daugelį šio gardumyno gerbėjų. Ypač aštrus šokolado skonis atsiskleidžia tuomet, kai jis pradeda tirpti burnoje. Tačiau pasigerti nuo jo, žinoma, vargu ar pavyks, juk absentas tesudaro 8,5 proc. šio gardumyno. Tiesa, Villars firma gamina ir daugiau „alkoholinių“ šokoladų, pavyzdžiui, su kriaušių, slyvų, svarainių degtine, konjaku.

Šokoladas su juodaisiais trumais

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Juodieji trumai, kaip visi žinome, yra brangus ir retas produktas, o paragauti šokolado su šiais prabangiais grybais, proga pasitaiko dar rečiau. Juk juodųjų trumų kilogramas kainuoja daugiau kaip 2 tūkst. JAV dolerių už kilogramą! Šį šokoladą gamina du broliai, pasivadinę Mast Brothers. Jų fabrikas vienas iš nedaugelio Amerikoje, kur visas šokoladas gaminamas vien rankomis: perdirbamos kakavos ankštys, kuriama pakuotė... Į šokoladą jie įmaišo ir jūros druskos, kuri visu gardumu atsiskleidžia, kai tik šokoladas pradeda tirpti burnoje.

Sūrusis šokoladas

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Pirmoji mintis, kuri ateina į galvą, išgirdus žodį „šokoladas“ – saldu! Pasirodo, ne taip sunku sukurti  ir sūrų šokoladą. Ir dar ekologišką, pasūdytą jūros druska. Įdomu tai, kad dauguma konditerių į šį skonių derinį nespjauna ir sako, kad sūrumas puikiai pabrėžia saldumo skonį ir atskleidžia dar daugiau poskonių. Firma Salazon kuria ne tik juodąjį kartųjį šokoladą su druska. Jeigu jums tai nepasirodė labai jau išskirtinis skonis, galėtumėte išbandyti ir kitokių šios amerikiečių firmos gaminių, pavyzdžiui, šokoladą su druska ir pipirais arba su druska ir malta kava.

Šokoladas su kokosais ir kariu

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Šokoladas su aitriąja paprika šiandien gal nieko ir nenustebintų, tačiau indiškų prieskonių ir kokoso sąjunga išties neįprastas derinys. Būtent tokį saldumyną šokoladų mylėtojams pasiūlė kompanija Theo Chocolate, kuri jau ne pirmus metus gauna apdovanojimus už įstabius skonių derinius, pavyzdžiui, figos, pankoliai ir migdolai arba žaliosios citrinos su kalendra...

Šokoladas su gėlių žiedlapiais

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Surasti šokoladą su riešutais arba razinomis ne problema bet kuriame prekybos centre, tačiau su gėlių žiedlapiais – ne taip paprasta. Beje, plytelę su rožių, jazminų, levandų ir našlaičių žiedlapiais prancūzų kompanija Bovetti siūlo jau keletą metų. Galima rinktis pienišką, kartųjį ir netgi baltąjį šokoladą su kvapniaisiais žiedlapiais. Šokolade jie atsiduria sudžiovinti ir pacukruoti, ir nors skonis nėra itin sodrus, tačiau žiedlapiai šiam šokoladui suteikia nepakartojamo aromato.

Šokoladas su kiauliena

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Napoleonas mėgo kiaulieną užkąsti šokoladu, o štai ukrainiečiai ir dabar mielai derina lašinių ir šokolado skonius. Greičiausiai tokie faktai ir pastūmėji Čikagos kompaniją Vosges Haut-Choclate suderinti du itin amerikiečių mėgstamus gardumynus: kiaulieną ir šokoladą. Kone amerikietiškos svajonės išsipildymas! Pieniškame ir karčiajame šokolade galima rasti rūkytos kiaulienos gabaliukų, taip pat druskos kruopelių. Taigi, teks pasitelkti visus savo skonių pojūčius, kad įvertintumėte tokio šokolado skonį. Vosges Haut-Choclate taip pat siūlo ir šokoladų su grybų, ančiuvių ir japoniškųjų krienų - vasabi prieskoniu.

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Levandų šokoladas

Levanda jau nuo seniausių laikų vertinama kaip gydomasis augalas, veikiantis raminamai ir atpalaiduojamai. Greičiausiai todėl buvusiam virtuvės šefui Frederikui Šilingui ir kilo mintis sukurti tokį šokoladą, kurio poveikis prilygtų kelioms valandoms SPA centre. Taip gimė kartusis tamsusis šokoladas Dagoba lavender bluebery. Šalia levandos, kuri šokoladui suteikia malonų aromatą, į sudėtį įeina mėlynės, avietės, citrinos žievelės, kardamonas ir netgi dobilai. Be to, šokoladui gaminti naudojamos ekologiškos sudėtinės dalys.

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Šokoladas su šieno aromatu

Šalia įvairiausių priedų, dabar šokolade galima rasti ir lauko žolių. Specialiai penkių žvaigždučių viešbučiui Coworth Park įžymusis šokolado meistras seras Hansas Sloane‘as sugalvojo ir sukūrė išskirtinę šokolado rūšį, iš pirmo žvilgsnio, atrodytų, su keisčiausiais ingredientais: kakavos pupelėmis ir šienu! Sumaišius šokolado masę ir specialiai sudžiovintą bei sutrintą žolę, kuri auga priešais viešbutį, gimė gana neįprastas skonių derinys. Šiame šokolade galima užuosti ne tik šieną, bet ir jazminus, rožes, šafraną arba, kitaip tariant, sudėtines dalis, kurios, anot kūrėjo, padeda atskleisti pastoralinę viešbučio aplinkos dvasią.

Šokoladas iš kupranugarės pieno
Šokoladas iš kupranugarės pieno

Šokoladas lieknėjantiems

Valgyti saldžiai ir lieknėti dabar galima dėl ispanų konditerių išradimo. Tikras stebuklas prisiekusiems šokolado mėgėjams! Kompanijos Cocoa Bio produktas pirmą kartą pristatytas 2009 m. ir pavadintas Lola. Šokolado  sudėtyje yra specialių aminorūgščių, kurios slopina apetitą, o jo skonis, beje, niekuo nesiskiria nuo tradicinio. Tik verta paminėti, kad dėl šokolado sudėtyje esančių dumblių, turinčių vitaminų A ir B12, šokoladiniai saldainiai įgyja žalsvą spalvą. Be to, juos reikia skanauti prieš valgį – taip tikimasi, kad šokoladas turėtų padėti išvengti persivalgymo.