10 labiausiai užterštų virtuvės vietų
Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis yra mažiau. Ją saugo susiformavęs mikrobiologinis apsauginis sluoksnis. Tačiau, pasak „Probiosan Laboratory“ mokslininkų-mikrobiologų, Beatos virtuvėje atlikusių biologinės taršos tyrimus, vietų, kur daugiausia pavojingų bakterijų, tendencijos visose virtuvėse yra panašios.
Taigi, pristatome labiausiai užterštų virtuvės vietų dešimtuką.
10 vieta – Virtuvės stalas
Nuvalius paprastais valikliais, ant virtuvinio stalo paviršiaus lieka nežymus kiekis bakterijų. Tačiau ši švara trumpalaikė – po valgio ruošimo arba pietų, stalo paviršius pasidengia dideliu kiekiu įvairių bakterijų.
9 vieta – Medinės virtuvės grindys
Ant medinių virtuvės grindų paprastai bakterijų netrūksta – į mikroskopinius tarpelius, medienos įtrūkimus patenka ruošiamo maisto likučių, ten kaupiasi drėgmė, tad bakterijoms tarpti medinės grindys patogi vieta. Beatos virtuvėje jau kuris laikas naudojami pobiotiniai valikliai, tad pastebimas nuolatinis „gerųjų“ probiotinių bakterijų sluoksnis, neleidžiantis smarkiai plisti kitoms bakterijoms.
8 vieta – Medinė pjaustymo lentelė
Ant medinės pjaustymo lentelės bakterijų rasta tiek po jos naudojimo, tiek po valymo. Medis pažeidžiamas ant jo pjaustant, atsiranda mikro-įpjovų, kuriose esant maisto ir drėgmės, sukuriamos tinkamos sąlygoms bakterijoms įsitvirtinti ir plisti. Remiantis užsienio tyrimų duomenimis, kai kurios medienos rūšys gali veikti antibakteriškai, o palyginus plastikines ir medines pjaustymo lenteles, negaunama didelių skirtumų mikrobiologinio užterštumo aspektu. Bakterijas nuo medinio paviršiaus galima pašalinti kruopščiai plaunant karštu vandeniu ir tinkamais plovikliais. Taip pat, nerekomenduojama tos pačios lentelės naudoti žalios mėsos ir kitų produktų, pvz. daržovių pjaustymui.
7 vieta – Viryklės paviršius
Stiklinis viryklės paviršius dažnai įkaista, todėl nors čia gali pakliūti įvairių maisto medžiagų, tačiau mikrobiologinis užterštumas nėra didelis. Po valymo pobiotiniu valikliu ant viryklės matomas aiškus „gerųjų bakterijų“ sluoksnis, kuris išlieka ir po antrojo naudojimo, todėl apsunkinamas kitų bakterijų augimas ir dauginimasis.
6 vieta – Kriauklė
Dėl šiltos, nuolat drėgnos ir maistingos terpės bakterijų kiekis kriauklėje labai didelis. Tekantis vanduo ir plovikliai bakterinį užterštumą sumažina, tačiau po kiekvieno kriauklės naudojimo, jų atsiranda vėl ir vėl.
5 vieta – Šiukšlių dėžės dangtis
Šiukšlių dėžės dangtis neabejotinai užterštas įvairių rūšių bakterijomis. Todėl svarbu reguliariai išmesti šiukšles ir neleisti maistui jose ilgai gesti. Dar viena gera išeitis – naudoti mechanines šiukšlių dėžes, kurios atidaromos koja. Valymas pobiotiniais valikliais ant dėžės dangčio leistų sukurti fizinę apsaugą – mikrobiologinį sluoksnį.
4 vieta - Indaplovė
Indaplovė – dar viena palanki terpė bakterijų augimui. Mėginiai imti nuo indaplovės vidinių dalių, tačiau greičiausiai jų lieka ir ant išplautų indų. Plaunant bent vieną kenksmingomis bakterijomis užterštą indą, kyla pavojus užteršti visą sistemą ir bakterijas persėti ant kitų indų. Pavojus atsiranda ir laikant prikrautą indaplovę kelias dienas, kai bakterijos ant maistu padengtu indų gali nestabdomos augti ir daugintis. Galimas problemos sprendimo būdas – paliekant indus indaplovėje ilgesniam laikui, rekomenduojama juos prieš tai lengvai perplauti, pavyzdžiui, probiotiniu indų plovikliu.
3 vieta – Indų kempinėlės dėžė
Tai ką radome indų kempinėlės dėžėje, neabejotinai atspindi ir pačios kempinėlės bakterinį lygį. Priklausomai nuo to, su kokiu indų plovikliu plaunami indai, skiriasi ir kempinėlės užterštumo lygis. Virtuvėje esant „gerųjų“ probiotinių bakterijų, kitų bakterijų kiekis yra mažesnis. Naudojant įprastą indų ploviklį - bakterinis užterštumas žymiai didesnis. Kempinėles rekomenduojama dažnai keisti, o dezinfekuoti galima virinant arba pasitelkiant probiotinius valiklius.
2 vieta – Medinis stalviršis
Medinis stalviršis šalia kriauklės dažnai šlapinamas plaunant indus, todėl dėl šiltos, nuolat drėgnos ir maistingos terpės bakterijų kiekis taip pat didelis. Išeitis – dažnesnis valymas ir bandymas sukurti apsauginę mikrobiologinę plėvelę, naudojant probiotikų galias.
1 vieta – Kriauklės vidus
Kriauklė yra nešvariausias “baldas” virtuvėje. Kempinėlė – nešvariausias daiktas kriauklėje, tačiau labiausiai bakteriškai užteršta vieta yra šalia kriauklės nutekamojo vamzdžio prieigų, kur susirenka visi nešvarumai. Išeitis – kaskart po naudojimo kruopščiai išplauti sietelį, kur susirenka maisto liekanos, ir nutekamosios angos prieigas.