2003-ųjų Europos čempionų mačas: A.Macijausko ir S.Štombergo viražai, išsvajotas šuniukas mergaitei

Auksinė 2003 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė prieš Lietuvos U20 rinktinę / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Auksinė 2003 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė prieš Lietuvos U20 rinktinę / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Šaltinis: 15min
2023-09-21 22:51
AA

Ketvirtadienį Vilniuje paminėtas Lietuvos rinktinės pergalės 2003 m. Europos čempionate 20-metis. Šventinėse Europos čempionų pagerbimo rungtynėse buvo mažiau greičio ar taiklių metimų, tačiau žiūrovai išvydo daugiau šypsenų ir jautrių momentų, kuomet buvo išpildyta onkologine liga sergančios mergaitės svajonė.

Prieš 20 metų Švedijoje vykusiame Europos čempionate trenerio Antano Sireikos vadovaujami Lietuvos krepšininkai turnyro finale rezultatu 93:84 nugalėjo Ispanijos rinktinę. Istorinė pergalė mūsų šaliai padovanojo pirmuosius Europos čempionų medalius nuo 1939-ųjų metų.

Skambios pergalės proga, ketvirtadienį Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje įvyko tikra krepšinio šventė ir specialios parodomosios rungtynės – 2003 metų Europos čempionai vėl pasirodė krepšinio scenoje.

Galbūt ne tokie vikrūs, kiek labiau pražilę ar pridėję vieną kitą kilogramą prie kūno, bet azartiški kaip ir prieš 20 metų žemyno pirmenybėse Švedijoje iškovojant titulą, Auksinės rinktinės vyrai bandė priešintis jaunesniems varžovams, rašo 15min/sportas.

Arvydas Macijauskas pelnė 21 tašką, Ramūnas Šiškauskas pridėjo 16, bet šių legendų vedama ir Antano Sireikos diriguojama rinktinė 62:68 nusileido Žvaigždžių ir talentų komandai šventinio stiliaus rungtynėse.

Keli tūkstančiai krepšinio mėgėjų, tarp jų Valdas Adamkus ir Jonas Valančiūnas, „Avia Soliutions Group“ arenoje sukėlė ovacijas legendinei komandai dar prieš rungtynes ketvirtadienio vakarą.

Žiūrovų plojimai atsistojus, ugnies fakelai, trispalvės ant žaidėjų pečių ir net čempionų taurė viduryje salės laukė 2003 metų Europos čempionų, kurių dauguma atvyko į šventinį renginį.

Iš anksto buvo aišku, kad iš užsienio šalių neatvyks Šarūnas Jasikevičius ir Darius Songaila, renginio dieną pasigesta ir Eurelijaus Žukausko.

Po trūkusios Achilo sausgyslės sveikstantis Giedrius Gustas vilkėjo sportinę aprangą, bet į aikštę taip ir nežengė.

Suprasti akimirksniu

  • AUKSINĖS RINKTINĖS SUDĖTIS: Arvydas Macijauskas, Ramūnas Šiškauskas, Saulius Štombergas, Mindaugas Žukauskas, Donatas Slanina, Virginijus Praškevičius, Dainius Šalenga, Giedrius Gustas, Kšištofas Lavrinovičius. TRENERIAI: Antanas Sireika, Valdemaras Chomičius.

Legendinis masažuotojas Juozas Petkevičius, jau tris dešimtmečius dirbantis Lietuvos rinktinėje, išmetė ginčo kamuolį ir rungtynės pajudėjo.

Europos čempionų treneris Antanas Sireika į starto penketą išleido Arvydą Macijauską, Ramūną Šiškauską, Saulių Štombergą, Mindaugą Žukauską ir Kšištofą Lavrinovičių.

Kviestinių Žvaigždžių komandos penketą sudarė Jonas Mačiulis, Robertas Javtokas, Mindaugas Lukauskis, Vaidas Baumila ir Dominykas Butka.

Suprasti akimirksniu

  • JAUNŲJŲ TALENTŲ IR ŽVAIGŽDŽIŲ KOMANDOS SUDĖTIS: Robertas Javtokas, Jonas Mačiulis, Mindaugas Lukauskis, Darjušas Lavrinovičius, Vaidas Baumila, Konstantinas Lilas, Giedrius Masalskis, Emilis Bartninkas, Matas Vokietaitis, Dovydas Butka, Dominykas Butka. TRENERIS: Darius Maskoliūnas.

Metimų taiklumas nebuvo tobulas, bet žiūrovai suošė, kai pozicinėje atakoje prasiveržęs link krepšinio A.Macijauskas elegantiškai įdėjo kamuolį į krepšį, o S.Štombergas greitoje atakoje įskraidino tritaškį.

Šiek tiek sunkesni ir vyresni, bet linksmesni nei rimtose rungtynėse Europos čempionai ketvirtadienį negailėjo šypsenų vienas kitam, o keliais taikliais metimais į žaidimą įsitraukęs V.Praškevičius griebėsi už galvos ir juokėsi, kai būdamas laisvas nepataikė į lanką.

S.Štombergas visus prajuokino, kai jau pirmoje atakoje pasilenkė užsirišti bato, o paskui jau pats šypsojosi, kai nurisnojęs į greitą ataką pateko į jo metimą blokavusio J.Mačiulio spąstus.

A.Macijausko šou

Ypač aktyviai žaidė vienas jauniausių Auksinės komandos žaidėjų A.Macijauskas.

Auksinė 2003m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė prieš Lietuvos Žvaigždžių ir talentų komandą (75 nuotr.)
+69

Prieš rungtynes jis tvirtino, kad pastaruoju metu labiau renkasi padelį ir sunkiąją atletiką, bet 43 metų gynėjo garbanos plaikstėsi po visą aikštę.

Macas bandė medžioti taškus įvairiais būdais – prasiveržimais keičiant judėjimo kryptį, apgaulingais judesiais iš po krepšio, ir, žinoma, savo firminiais tritaškiais.

Arvydas Macijauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pataikymo procentas nebuvo toks aukštas kaip prieš 20 metų, kai jis rinko po 15,8 taškų pirmenybėse Švedijoje, bet publika vėl pakilo nuo kėdžių, kai Macas pagaliau pataikė tritaškį ir pasiuntė oro bučinį į tribūnas.

A.Macijauskas greitai priėmė šoumeno vaidmenį ir smagino žiūrovus įvairiausiais būdais – krito ant grindų dėl kamuolio, prie savo krepšio prašė trijų baudų metimų esą dėl plano mesti per visą aikštę, gūsčiojo pečiais prieš tribūnas po netaiklaus metimo, nulėkė paspausti rankos J.Valančiūnui.

Jonas Valančiūnas, Arvydas Macijauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Kovojant prieš jaunesnius varžovus reikėjo ir komandinių pastangų. R.Šiškausko du ramiai paleisti tritaškiai Auksinei rinktinei padėjo įsiveržti į priekį.

D.Slanina bandė pavaduoti Š.Jasikevičių ir atlikti perdavimų nežiūrint į komandos draugus. Veteranų varžybose reguliariai žaidžiantys M.Žukauskas ir K.Lavrinovičius dirbo mažiau matomą darbą po krepšiais.

Vis dėlto rungtynių pabaigoje jaunieji varžovai nusprendė, jog užtenka rodyti pagarbą, ir pridėję greičio įveikė Europos čempionus.

Rungtynių akmirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Jautrūs momentai

Ketvirtadienio vakarą netrūko jautrių akimirkų.

Po pirmojo kėlinio aikštės viduryje buvo išpildyta onkologine liga sergančios mergaitės svajonė, kai Rimanto Kaukėno labdaros fondo iniciatyva A.Macijauskas į aikštės vidurį jai atnešė išsvajotą šuniuką.

Arvydas Macijauskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Prieš rungtynes publika sveikino ir Valdą Adamkų, kai dvi kadencijas ėjęs 96 metų Lietuvos prezidentas pasakė trumpą kalbą.

„Be galo malonu prisiminti Lietuvos krepšinio istoriją, – sakė V.Adamkus, matęs Kauno sporto halėje ir 1939 metų Lietuvos rinktinės laimėtą auksą Europos pirmenybėse. – Sveikinu ir šiuos vyrus. Tikiuosi, kad sulauksime ketvirto titulo ne už 60 metų, o šiek tiek anksčiau.“

Valdas Adamkus / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Per pertrauką buvo atliktas Ukrainai skirtas šokis, o per pertraukėlę buvo pagerbtos ir prieš porą dešimčių krepšinio sirgalius meniniais pasirodymais žavėjusios NEBL šokėjos.

Rungtynių akmirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Vieną iš greitų konkursų žiūrovams laimėjo Dominykas Lavrinovičius, tarsi primindamas, kad iš legendinių krepšininkų estafetę ruošiasi perimti jaunoji karta.

Auksinė rinktinė: Arvydas Macijauskas 21, Ramūnas Šiškauskas 16, Kšištofas Lavrinovičius 6, Saulius Štombergas 5, Mindaugas Žukauskas, Dainius Šalenga ir Virginijus Praškevičius po 4, Donatas Slanina 2 (Giedrius Gustas);

Žvaigždžių ir talentų komanda: Emilis Bartninkas 16, Dominykas Butka ir Mindaugas Lukauskis po 10, Robertas Javtokas 7, Darjušas Lavrinovičius 6, Jonas Mačiulis, Matas Vokietaitis ir Dovydas Butka po 4, Vaidas Baumila ir Konstantinas Lilas po 3, Giedrius Masalskis 1.

Rungtynių akmirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.