Naglis Šulija – 2021-ieji Gyvenimas didesnių rūpesčių nekels

Naglis Šulija / Gretos Skaraitienės „Žmonės Foto“ nuotrauka
Naglis Šulija / Gretos Skaraitienės „Žmonės Foto“ nuotrauka
Šaltinis: Žmonės
2020-12-16 18:23
AA

Galvojant apie 2021-uosius sunku atsikratyti įspūdžio, kad svarbiausias ateinančių metų įvykis nutiks dar šiemet: 2020 metų gruodžio 21 dieną susitiks Jupiterio ir Saturno planetos (taip būna tik kas 20 metų). Tačiau norint suprasti šio susitikimo reikšmę, reikia prisiminti praeitį.

**NAGLIS ŠULIJA**

astrologas

Kai 1348 metais buboninis maras išplito Prancūzijoje, šalies karalius Paryžiaus universiteto medikų paklausė, kokia, jų nuomone, šio maro priežastis. Garbieji profesoriai atsakė, kad priežastis yra trijų planetų – Saturno, Jupiterio ir Marso – susitikimas danguje. Jis įvyko 1345-aisiais ir sukėlė marą Kinijoje, tačiau prireikė maždaug trejų metų, kol karavanų keliais užkratas pasiekė Vakarų Europą. Mėgstantys stebėti žvaigždėtą dangų šiemet nuo pat pavasario iki vėlyvo rudens galėjo matyti, kaip pietiniame jo skliaute Jupiteris pamažu artėja prie Saturno, o truputį palūkėjęs rytuose į juos pradeda žvilgčioti ir Marsas. Atitraukus akis nuo žvaigždėto dangaus aplankydavo savotiškas déjà vu, tai yra mintis, kad ir dabar išgyvename pandemiją. Žinoma, praeityje toli gražu ne kiekvienas Jupiterio ir Saturno susitikimas (astrologai sako – konjunkcija) baigdavosi kokia nors epidemija ar pandemija, bet su socialiniais pokyčiais (kaip nutiko ir po minėto buboninio maro epidemijos) būdavo labai dažnai susijęs.

Kai kada permainos būdavo tokio masto, kad sunku įsivaizduoti. Pasirodo, Jupiteris su Saturnu susitinka ne bet kur ir ne bet kaip. Maždaug 240 metų jie susitinka vienos Zodiako stichijos ženkluose, paskui – kituose. Kai vieną vyraujančią stichiją pakeičia kita, civilizacija pasuka nauju keliu. Nuo XIX amžiaus pradžios iki šiol tokie susitikimai vyko Žemės – Jaučio, Mergelės ir Ožiaragio – ženkluose. Žemės stichija išryškino praktiškumą, tai, ką galima apčiuopti, apskaičiuoti. Plačiąja prasme įsigalėjo materializmo filosofija, blogąja – kai kur net proletariato diktatūra. Žmogaus žvilgsnis daugiausia apsiribojo materija ir daiktais.