„Naisių vasaros“ skandalo atgarsiai: žinomiems atlikėjams priteistos tūkstantinės baudos

Ramūnas Karbauskis, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, „jauti“ / BNS, asmeninio albumo nuotr.
Ramūnas Karbauskis, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, „jauti“ / BNS, asmeninio albumo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2024-01-31 09:00
AA

2022 metų liepos mėnesį vykusį festivalį „Naisių vasara“ purtė skandalas. Sujudimas kilo, kai renginyje turėję dalyvauti žinomi atlikėjai atšaukė savo pasirodymus nepritardami festivalio sumanytojo ir mecenato Ramūno Karbauskio pasisakymams. Visgi tuomet „Naisių vasaros“ rengėjai dėl sutarčių nevykdymo kreipėsi į teismą, o dabar, praėjus daugiau nei metams, Naisių bendruomenė paskelbė pasiekusi pergalę.

2022 metais apie festivalį „Naisių vasara“ buvo kalbama daug ir garsiai. Iš pradžių reklamuota, kad renginyje turi pasirodyti ryškios Lietuvos žvaigždės: Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, grupės „The Roop“, „Graži ir ta galinga“, „TaRūta“, „jautì“. Visgi visi minėti atlikėjai, sulaukę kritikos dėl to, kad sutiko dalyvauti renginyje, kurį remia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis, mat pastarasis ne kartą yra pasisakęs prieš LGBT+ žmonių teises, galiausiai iš „Naisių vasaros“ pasitraukė.

Dėl tokio muzikantų elgesio ir sutarčių nevykdymo, kaip teigė „Naisių vasaros“ organizatorius Ramūnas Karbauskis, buvo kreiptasi į teismą. Dabar, praėjus daugiau nei pusantrų metų, Naisių bendruomenė pasidžiaugė, kad civiliniai ginčai išspręsti, o renginyje dalyvauti atsisakę atlikėjai turėjo sumokėti baudas.

„Naisių bendruomenė džiaugiasi, kad civiliniai ginčai dėl neįvykdytų įsipareigojimų, kilę 2022 m. liepos mėn. keletui muzikantų prieš pat festivalį „Naisių vasara“ atsisakius dalyvauti renginyje, pagaliau išspręsti.

Bendruomenė dėkoja tiems muzikantams, kurie garbingai prisiėmė savo neteisėto elgesio pasekmes ir geranoriškai sumokėjo baudas. Apmaudu, tačiau dėl kelių muzikantų bendruomenei teko kreiptis ir į teismą. Visos baudos pagal sutartis yra priteistos.

Kilę ginčai bendruomenei buvo itin nemalonus ir precedento neturintis atvejis, nes anksčiau niekada nekildavo nesklandumų. Visi atlikėjai Naisiuose visuomet laukiami, kaip ir šimtai tūkstančių mūsų kaimelį lankančių žmonių Naisių vasaros dabar jau dviejų festivalių metu. Tikimės, kad tokie ginčai niekuomet nebekils, nes jie ir neturėjo kilti, nebuvo tam jokio pagrindo.

Visos baudos (viso – net 22 500 EUR), kurias geranoriškai ar vykdant teismų sprendimus sumokėjo muzikantai, skiriamos kovojančiai Ukrainai. Gavus kiekvieną mokėjimą bendruomenė nedelsdama pinigus aukodavo nuo agresijos besiginančios šalies reikmėms – transporto priemonių kariams įsigijimui, fondui, globojančiam vėžiu sergančius vaikus ir kt.

Paskutinė baudos, jau sumokėta į Naisių bendruomenės sąskaitą, taip pat bus skirta Ukrainai, krauju ginančiai ne tik savo, bet ir kaimyninių valstybių laisvę ir gerovę. Разом до перемоги!“, – rašoma bendruomenės paskyroje socialiniame tinkle.

Portalui Žmonės.lt pirmadienį ir antradienį su festivalio sumanytoju ir mecenatu Ramūnu Karbauskiu dėl platesnio komentaro susisiekti nepavyko.

Žmonės.lt primena, kad skandalas kilo 2022 metais, kai buvo paskelbta festivalio „Naisių vasara“ programa. Joje buvo galima išvysti, kad čia savo pasirodymus surengs tokie atlikėjai kaip Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, grupės „The Roop“, „jautì“, „Graži ir ta galinga“.

Būtent jų sąrašas viešoje erdvėje įplieskė karštas diskusijas. Imta svarstyti, kodėl LGBT+ palaikantys atlikėjai priėmė kvietimą pasirodyti renginyje, kurio sumanytojas ir mecenatas – prieš minėtos bendruomenės teises nukreiptais pasisakymais garsėjantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Netrukus po to, kai kilo sujudimas, „jautì“ pranešė nebegrosiantys „Naisių vasaros“ festivalyje. Socialiniuose tinkluose išplatintoje grupės žinutėje buvo teigiama, kad sprendimas sutikti koncertuoti renginyje buvo skubotas.

Ramūnas Karbauskis, „The Roop“, Saulius Prūsaitis, Donatas Montvydas, „jauti“ / BNS, asmeninio albumo nuotr.

Ramūno Karbauskio remiamame festivalyje „Naisių vasara“ turėję pasirodyti Donatas Montvydas ir „The Roop“ net ir po sulauktos kritikos savo sprendimo iš pradžių nekeitė. Vis dėlto vėliau tiek Donatas, tiek grupė pranešė nebekoncertuosiantys šiame renginyje, nurodydami persigalvoti paskatinusią priežastį.

Pasak grupės „The Roop“ , scena galėjo būti platforma išsakyti savo poziciją bei deklaruojamas vertybes, tačiau R.Karbauskio išsakytos mintys apie prof. V. Landsbergiui suteiktą valstybės vadovo statusą, jau yra žalingi veiksmai, kurių nuo scenos paneigti nepavyks.

Iš festivalio pasitraukė ir Donatas Montvydas. Žinomas atlikėjas teigė, kad tokie R.Karbauskio veiksmai yra žalingi Lietuvai bei meta politinį šešėlį „Naisių vasaros“ festivaliui.

„Festivalis įgauna politinį atspalvį, todėl aš ir mano grupė nusprendėme pasitraukti, nenorime būti siejami su Ramūnu Karbauskiu ir jo veiksmais“, – tuomet teigė D.Montvydas.

Festivalyje atsisakius dalyvauti beveik visiems atlikėjams, „Naisių vasaros“ renginio mecenatas R.Karbauskis nepasidavė ir ant scenos pareiškė, kad surengs antrąjį festivalį, kuris įvyks rugpjūčio 15-ąją.

„Šįkart atlikėjų Grinčas iš festivalio nebepavogs“, – tikino R.Karbauskis.

Kaip tarė, taip ir padarė. Ir iš tiesų, tąkart vaizdas visiškai nebepriminė matyto liepą, kai atkritus didžiajai daliai atlikėjų, buvo susirinkęs palyginti nedidelis žiūrovų būrys.

Į festivalio „Naisių vasara 2022: Žolinė“ sceną lipo būrys garsių Lietuvos atlikėjų – Steponas Januška su grupe „Studija“, Edgaras Lubys, Violeta ir Vilius Tarasovai, Aistė Pilvelytė, Gytis Paškevičius, Liudas Mikalauskas.

Festivalis „Naisių vasara 2022: Žolinė" (133 nuotr.)
+127