25 virtuvės gudrybės, kurias verta žinoti kiekvienam

Moteris virtuvėje / Fotolia nuotr.
Moteris virtuvėje / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Šie patarimai pravers kiekvienai šeimininkei. Jeigu sukatės virtuvėje su didžiausiu malonumu, bus įdomu sužinoti dar daugiau gudrybių.

1. Kaip patikrinti kiaušinių šviežumą. Jeigu nesate tikri, ar žali kiaušiniai yra švieži, galite padaryti paprastą bandymą: panardinkite kiaušinį į stiklinę su pasūdytu vandeniu. Šviežias kiaušinis nugrims į dugną, o senas iškils į paviršių.

2. Kaip ilgiau išsaugoti daržovių šviežumą. Šaldytuvo stalčius, skirtus laikyti daržovėms, išklokite popieriniais rankšluosčiais. Jie sugers drėgmės perteklių ir apsaugos daržoves bei prieskoninius žalumynus nuo puvimo.

3. Putojantis vynas neburbuliuoja. Jeigu atidarytame putojančio vyno butelyje gėrimas išsikvėpė, neskubėkite jo išpilti. Įmeskite į butelį 2–3 razinas ir palikite porai valandų. Natūralus razinų cukrus daro stebuklus.

4. Kad citrina nesudžiūtų. Jeigu jums reikia vos kelių lašelių citrinos sulčių, neskubėkite jos pjauti per pusę, taip ji greitai išdžius. Geriau pradurkite citriną ir išspauskite tiek sulčių, kiek jums reikia, o citrina ilgiau išliks šviežia.

5. Kaip išsaugoti prieskoninius žalumynus. Jeigu norite namie ilgesnį laiką turėti šviežių žalumynų, nuplaukite juos, padalinkite porcijomis, įdėkite į plastikinius maišelius ir sukraukite viską į šaldiklį. Prieš juos naudojant, jų net nereikės atšildyti. Tiesiog šaldytus supjaustykite ir dėkite į sriubą ar troškinį. Po kelių minučių žalumynai atitirps bei suteiks patiekalui pasakišką skonį.

Kruopų ir žalumynų salotos
Kruopų ir žalumynų salotos / Shutterstock nuotr.

6. Kruopas ir makaronus puola maistinės kandys ir kiti vabzdžiai. Jei į miltų, įvairių kruopų ir makaronų pakuotę įdėsite kelis lauro lapelius, juose niekada neužsiveis vabzdžių.

7. Kad sūris nesudžiūtų. Jeigu norite, kad atpajuto sūrio gabalas nesudžiūtų, tas sūrio vietas, kurių nedengia vaško apvalkalas, patepkite sviestu. Ši gudrybė ypač tinka kietiesiems sūriams.

8. Minkštos, suvytusios daržovės. Jeigu ridikėliai, salierai ar morkos pavyto ir prarado jiems būdingą traškumą, panardinkite juos į dubenėlį su lediniu vandeniu ir įdėkite kelis žalios bulvės griežinėlius. Daržovės akimirksniu „atsigaus“ ir vėl bus traškios.

Kruopų ir žalumynų salotos
Kruopų ir žalumynų salotos / Shutterstock nuotr.

9. Kaip tinkamai laikyti sausainius. Traškių ir minkštų sausainių niekada nelaikykite kartu. Priešingu atveju minkštų sausainių drėgmė „persimes“ traškiems, ir šie praras savo traškumą.

Taip pat skaitykite: Pavasarinė ruoša: kaip efektyviai nuvalyti langus ir atnaujinti kilimus

10. Kad bananai ilgiau išsilaikytų. Prinokusius bananus geriausia laikyti kekėje, o ne atskirai. Kekėje juos galima ilgiau išsaugoti.

11. Užšaldykite sviestą. Jeigu per išpardavimą prisipirkote sviesto ir nežinote, ar pavyks tiek suvartoti, kad jis nesugestų, nesijaudinkite. Galite jį laikyti šaldiklyje net iki 6 mėn. ir jis nė kiek nepraras savo savybių bei skonio. Geriausia padalinkite jį į porcijas, pavyzdžiui, po 100 g, ir įdėkite į sandarius maišelius, kad sviestas neprisigertų kitų maisto produktų kvapų.

12. Jeigu medus susikristalizavo. Jeigu medus susikristalizavo ir sukietėjo, galite jį 30 sekundžių pašildyti mikrobangų krosnelėje (vidutinėje temperatūroje). Jis ir vėl taps skystas. Tačiau atsiminkite, kad pašildžius medų, jis suskystėja, bet aukšta temperatūra (daugiau negu 45–50 laipsnių °C) panaikina visas naudingąsias medaus savybes.

Taip pat skaitykite: Kuriose namų vietose kaupiasi daugiausia nešvarumų?

13. Užšaldykite sūrį. Jeigu norite ilgiau išsaugoti sūrį, galite jį užšaldyti. Ši gudrybė tinka didelio riebumo minkštiesiems sūriams. Įdėkite sūrį į sandarų maišelį ir užšaldykite. Atitirpinti užšaldytą sūrį reikia šaldytuve, dieną prieš vartojimą.

14. Persūdėte sriubą. Jei persūdėte sriubą, įdėkite į ją pusę žalios bulvės ar obuolio. Pavirkite 10 min. ir ištraukite obuolį ar bulvę. Jei sriuba vis tiek per sūri, įdėkite šaukštą cukraus. Jei ir tai nepadėjo, įpilkite šaukštą obuolių acto arba praskieskite sriubą vandeniu.

Kruopų ir žalumynų salotos
Kruopų ir žalumynų salotos / Shutterstock nuotr.

15. Išvirėte per riebią sriubą. Galite tai lengvai ištaisyti. Jeigu turite laiko, pusvalandžiui pastatykite sriubą į šaldytuvą. Visi riebalai išplauks į paviršių ir jūs galėsite juos lengvai nuimti. Jeigu laiko neturite, įmeskite į sriubą kelis ledo gabalėlius ir ištraukite juos kartu su prie jų prilipusiais riebalais. Jeigu neturite ledukų, bet turite salotų, įmeskite į puodą didelį salotų lapą. Kai riebalai prilips prie lapo, tiesiog ištraukite jį.

16. Pridegęs pienas. Jeigu šildydami pieną jį prideginote, įberkite į jį žiupsnelį druskos. Taip sumažinsite degėsių kvapą ir skonį.

Taip pat skaitykite: Ko nepatartina valyti actu

17. Kad mėsa būtų minkšta. Jeigu norite, kad mėsa būtų minkšta ir sultinga, prieš ją ruošdami išbandykite tokius marinatus: alaus, acto, citrusinių vaisių, ananasų, pomidorų. Šiuose produktuose esantys fermentai ir rūgštys puikiai minkština net ir kiečiausią mėsą.

18. Jeigu norite išspausti daugiau sulčių. Prieš spausdami citrusinių vaisių sultis (apelsinų, greipfrutų, citrinų), paridenkite juos ant stalo, kiek paspausdami vaisių. Taip sulčių išspausite žymiai daugiau.

Kruopų ir žalumynų salotos
Kruopų ir žalumynų salotos / Shutterstock nuotr.

19. Kad vaisiai greičiau prinoktų. Jeigu nusipirkote dar neprinokusių vaisių, įdėkite juos į popierinį maišelį bei įdėkite ten pat vieną obuolį. Obuoliai skleidžia etileno dujas, kurios spartina nokimą.

20. Atsikratyti maisto likučių kvapo. Plastikiniai maisto laikymo indeliai išlaiko maisto kvapą net po plovimo. Indus laikykite įdėję į juos lapą suglamžyto nespalvoto laikraščio, o prieš naudojimą vėl išplaukite.

21. Užšaldykite kavą. Neišpilkite kavos likučių, užšaldykite juos ledukų formelėse. Šaldyta kava pravers, kai ruošite šaltą kavą. Be to, šaldyta kava nepraranda savo skoninių savybių.

Kruopų ir žalumynų salotos
Kruopų ir žalumynų salotos / Shutterstock nuotr.

22. Užšaldykite duoną. Neišmeskite kietėjančios duonos. Supjaustykite ją kubeliais ir užšaldykite. Vėliau galėsite ją apkepinti ir panaudoti sriubai su skrebučiais ar „Cezario“ salotoms.

23. Nerūdijančio plieno indų valymas. Pašalinti dėmes ant nerūdijančio plieno indų padės spiritas arba degtinė. Sudrėkinkite šia priemone vatos diskelį ir patrinkite užsiteršusias vietas.

Taip pat skaitykite: Virtuvės abėcėlė: kaip išvirti norimo minkštumo kiaušinius

24. Pridegusio puodo šveitimas. Norėdami išvalyti pridegusį puodo dugną, jį gausiai apibarstykite soda, įberkite 4–5 valg. š. druskos, įpilkite vandens ir palikite per naktį. Vėliau degėsius nesunkiai pašalinsite mentele. Taip pat gerai veikia ir acto bei vandens (arba vien acto) mišinys, kuris tinka ir pridegusiai orkaitės skardai valyti (irgi reikėtų palikti per naktį).

25. Makaronų likučių laikymas. Jeigu liko virtų makaronų, sudėkite juos į sandarų plastikinį maišelį ar indą su dangčiu ir įdėkite į šaldytuvą. Vėliau, kai norėsite valgyti, keliolikai sekundžių įmeskite makaronus į verdantį vandenį. Jie ne tik sušils, bet bus minkšti lyg ką tik išvirti.