3 paprasti receptai Velykų stalui
Velykos jau ne už kalnų ir jūs, ko gero, jau pradedate galvoti apie tai, kokiais skanumynais galima pavaišinti artimuosius per šventes. Siūlome jums išbandyti šiuos nesudėtingus ir gardžius patiekalus. Nesvarbu, ar ruošiate ištaigingus pietus didelei šeimai, ar sutinkate Velykas dviese – tarp šių receptų tikrai rasite ką nors, kas papildys jūsų šventinį meniu.
Šokoladinis lietinių tortas su apelsinų padažu
Jis taps puikia dienos pradžia. Net neabejojame, kad, išbandę šį receptą, norėsite pakartoti jį vėl.
Tešlai:
- 75 g Kauno Grūdų „Ekstra“ miltų,
- 50 g juodojo šokolado,
- 25 g cukraus,
- 250 ml pieno,
- 1 kiaušinio.
Padažui:
- 100 g sviesto (kambario temperatūros),
- 0,5 apelsino sulčių,
- 50 ml apelsininio likerio (galima pakeisti apelsinų sultimis),
- 50 g rudojo cukraus.
Gaminimas:
Iš pradžių paruoškite tešlą. Sumaišykite kiaušinį, šiek tiek pieno, „Ekstra“ miltus ir cukrų iki vientisos masės. Ištirpdykite šokoladą ir sudėkite jį į miltų mišinį. Supilkite likusį pieną, gerai išmaišykite ir palikite tešlą 30 min. kambario temperatūroje. Iš pradžių tešlą gali atrodyti labai skysta, tačiau papildomų miltų dėti nereikia. Per pusvalandį miltai „išbrinks“ ir tešla sutirštės.
Kol tešla laukia, paruoškite padažą. Suplakite sviestą su cukrumi ir, nuolat plakdami, po truputį supilkite likerį ir sultis. Išplakite iki vientisos masės.
Dabar jau laikas kepti lietinius. Kepkite juos įprastai ir dėkite vienas ant kito, gerai ištepdami paruoštu padažu kiekvieną lietinį. Kai iškepsite visus lietinius, supilkite likusį padažą ant keptuvės ir pakaitinkite, kol padažas užvirs ir pradės tirštėti.
Apliekite padažu lietinių tortą ir iškart patiekite. Galite papuošti tortą tarkuota apelsino žievele. Šaukštas vanilinių ledų ir puodelis gardžios kavos arba arbatos – ir pusryčiai paruošti.
Kapotos tešlos pyragas su šonine ir sūriu
Šis pyragas gali būti tiek pagrindinis patiekalas, tiek puikus užkandis. Tirpstantis burnoje pyrago pagrindas, švelnus ir sotus įdaras ir paprastas paruošimas. O svarbiausia šio pyrago paslaptis yra tai, kad jūs galite keisti įdarus ir kiekvienąkart turėti vis kitokį, bet ne mažiau gardų pyragą.
Šis pyragas skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Tad jeigu planuojate patiekti jį kaip užkandį, drąsiai kepkite pyragą iš vakaro.
Tešlai:
- 100 g šalto sviesto,
- 200 g Kauno Grūdų „Ekstra“ miltų,
- 5–6 šaukštų šalto vandens,
- 1 arbat. š. citrinų sulčių.
Įdarui:
- 200 g rūkytos šoninės,
- 2 kiaušinių,
- 200 ml grietinėlės,
- 100 g kietojo sūrio,
- 1 žiupsnelio pipirų,
- 20 cm skersmens kepimo formos.
Gaminimas:
Iš pradžių paruoškite tešlą. Sukapokite „Ekstra“ miltus su šaltu sviestu. Galite padaryti tai keliais būdais:
-
suberkite „Ekstra“ miltus ant stalo, sudėkite gabalais supjaustyta sviestą ir sukapokite peiliu iki smulkių gabalėlių;
-
įtarkuokite sviestą į „Ekstra“ miltus burokine tarka ir sumaišykite taip, kad sviestas pasidengtų miltais, o tešla primintų sviestinius trupinius;
-
sudėkite „Ekstra“ miltus ir sviestą į kombainą ir sukapokite iki stambių trupinių;
-
arba tiesiog pertrinkite sviestą su „Ekstra“ miltais, kad gautųsi stambūs sviestiniai trupiniai.
Paruoštos masės viduryje suformuokite duobutę ir supilkite ten šaltą vandenį ir citrinų sultis. Greitai sumaišykite tešlą, kol ji sulips į kamuolį. Daug maišyti nereikia, tešla turi būti nevientisa.
Dabar iškočiokite tešlą, įdėkite į formą ir padėkite 30 min. į šaldytuvą, uždengę maistine plėvele.
Prieš dedant įdarą, pyrago pagrindą reikėtų apkepti. Subadykite pagrindą šakutę (to reikia, kad kepant išeitų garai ir pagrindas liktų lygus), ir kepkite apie 25 min. 200 laipsnių orkaitėje.
Kol kepa pyrago pagrindas, laikas paruošti įdarą. Supjaustykite šoninę juostelėmis ir apkepinkite. Sutarkuokite sūrį. Išplakite kiaušinius su grietinėle, suberkite sūrį ir pipirus, išmaišykite.
Išimkite pyrago pagrindą iš orkaitės, sudėkite ant jo iškeptą šoninę ir užpilkite kiaušinių plakiniu.
Kepkite 25–30 min. 200 laipsnių orkaitėje.
Skanaus!
Purios mielinės bandelės
Turbūt nei vienas šventinis stalas neapsieina be duonos. O gal šiemet pakeiskite ją namuose keptomis bandelėmis? Šis mielinių bandelių receptas padės paruošti jas greitai ir paprastai. Bandelės yra purios, švelnios ir tiesiog nepastebimai dingstančios nuo stalo.
Tešlai:
- 750 g Kauno Grūdų „Ekstra“ miltų,
- 0,5 arbat. š. cukraus,
- 15 g šviežių mielių arba 2,5 arbat. š. sausų,
- 1 valg. š. šilto vandens,
- 500–550 ml pasukų arba rūgpienio (galima pakeisti kefyru),
- 1 valg. š. medaus.
Bandelių sutepimui ir pabarstymui:
- 1 išplakto kiaušinio,
- 1–2 valg. š. sezamų sėklų arba aguonų.
Gaminimas:
Mieles sumaišykite su šaukštu šilto vandens ir leiskite pastovėti apie 10 min. Paimkite didelį dubenį ir sumaišykite miltus su druska. Į miltus supilkite mieles, pasukas ir medų ir viską gerai išmaišykite. Minkykite tešlą apie 10 min. Uždenkite dubenį maistine plėvele (plėvele prieš tai vos vos patepkite aliejumi, kad ji nepriliptų prie kylančios tešlos) ir palikite šiltai 1–1,5 val., kol tešla padvigubės.
Padalinkite tešlą į 12–18 gabaliukų, suformuokite iš jų rutulius ir sudėkite juos į sviestu suteptą kepimo formą. Bandelės turėtų beveik liestis.
Uždenkite formą maistine plėvele (plėvele prieš tai patepkite aliejumi) ir palikite 45–60 min. kilti. Patepkite bandeles išplaktu kiaušiniu, pabarstykite sezamais arba aguonomis ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę 35–40 min. Kepkite, kol gražiai apskrus.
Iškeptas bandeles išimkite iš formos ir atvėsinkite. Ir nepamiškite padėti į saugią vietą, jeigu norite, kad jos sulauktų šventinių pietų.
Skanaus!