6 priežastys rinktis vietinius maisto produktus
Globalizacija suteikė galimybę plėsti prekių ir maisto pasirinkimo įvairovę tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Tačiau nulėmė ir naujų problemų – išaugo negirdėtų susirgimų ir alergijų skaičius, pastebimas bendruomeniškumo nykimas, didėja transporto priemonių išmetamų dujų tarša.
Rinkdamiesi vietinius maisto produktus ne tik pagerinsime savo sveikatą, mėgausimės šviežesniu ir kokybiškesniu maistu, bet ir sumažinsime neigiamą poveikį aplinkai.
Kuo vietiniai maisto produktai geresni už įvežtinius?
1. Šviežesni. Rinkdamiesi sezoninius produktus, valgome šviežiausią maistą, kuriame tuo metu yra daugiausiai mūsų organizmui reikalingų maistingųjų medžiagų.
Gyvenkime pagal mūsų klimato metų laikus – tai padės išlikti sveikiems ir žvaliems.
2. Yra ir pigesni, ir vertingesni maistine prasme. Sezoninių produktų pasiūla yra didžiausia. Remiantis ekonominiais dėsniais, produktai, kurių rinkoje yra daugiausiai, dažniausiai būna ir pigiausi. Sezono metu vaisiai ir daržovės yra patys skaniausi ir vertingiausi maistine prasme. Gyvenkime pagal mūsų klimato metų laikus – tai padės išlikti sveikiems ir žvaliems.
3. Kuria bendruomenes. Perkant vietinius produktus, galime pasinerti į produkto sukūrimo istoriją. Susipažinkite tiesiogiai ar netiesiogiai su tuo ūkininku, kuris užaugino tirpstančius burnoje obuolius ar iškepė kvapnią duoną. Tuomet tai jau nebebus bevardis obuolys iš tūkstančių obuolių prekybos centre, o ypatingas – jums išaugintas obuolys.
4. Remia vietinę ekonomiką. Vartodami vietinius produktus, mes remiame vietinę ekonomiką, skatiname ūkininkus atsakingai naudoti turimą žemę, tiekti kokybiškus produktus. Ūkininkas bus labiau motyvuotas auginti kokybišką produkciją, kai jaus bendruomenės poreikį jo produkcijai. Tikėtina, kad tuomet atsiras daugiau smulkiųjų verslų, bus efektyviau išnaudojami žemės plotai, kurie dabar nejudinami.
Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: koks maistas tinkamiausias lietuvio skrandžiui?
5. Turi mažesnį poveikį aplinkai. Kiekvieno produkto gamyba, perdirbimas, platinimas, laikymas ir vartojimas daro neigiamą poveikį aplinkai – išsiskiria šiltnamio efektą skatinančios dujos, vyksta dirvožemio degradacija, oro ir vandens tarša, išnaudojami energijos ištekliai, susidaro pakuočių ir maisto atliekos ir t. t.
Mažiausiai aplinkai kenkia vietiniai vartotojai, t. y. žmonės, suvartojantys kuo arčiau gyvenamosios vietos užaugintus produktus.
6. Transportavimo kelias trumpesnis. Siekiantiems brandesnio požiūrio į ekologišką gyvenimo būdą, būtina susipažinti su „maisto mylių” (angl. food miles) kategorija, kuri nusako produkto transportavimo metu išmetamų teršalų kiekį, patenkantį į aplinką nuo produkto pagaminimo iki jo atsidūrimo prekybos centrų lentynose.
Pirkėjai dažniausiai net neįsivaizduoja, kaip jų perkami maisto produktai atkeliauja iki prekystalio. Mažiausiai aplinkai kenkia vietiniai vartotojai, t. y. žmonės, suvartojantys kuo arčiau gyvenamosios vietos užaugintus produktus. Vietiniais laikomi tie produktai, kurie gabenami ne daugiau kaip 400 kilometrų.
Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė: „Gausus gyvūninės kilmės produktų vartojimas gali sukelti vėžį“
Įvertinus pliusus ir minusus, galima neabejoti ir tuo, kad vietinių maisto produktų vartojimas yra palankesnis tiek sveikatai, tiek gamtai, tiek vietiniai ekonomikai. Šie nedideli elgsenos pokyčiai neturės didelės įtakos jūsų gyvenimo kokybei, o poveikis aplinkai bus milžiniškas.