6 punktai, kad piknikas būtų idealus
Kad ir kur išsiruoštumėte (ar improvizuotai sugalvotumėte paiškylauti), atsižvelkite į mūsų siūlomus 6 punktus ir jūsų pramogų nesugadins nei oras, nei netikusi nuotaika, nei koks nemalonus netikėtumas. Nes juk jūs viską apgalvojote ir viskam pasirengėte iš anksto.
1. Patiekite tikro maisto
Ir nebūtinai tradicinių dešrelių ar šašlykų. Kodėl neišnaudojus naujo derliaus, nepatiekus šviežių uogų, nuplautų ir supjaustytų (t. y. paruoštų valgyti) vaisių ir daržovių? Kelis receptus pateikiame ir mes, tačiau jie – tik postūmis jūsų kulinarinei fantazijai.
2. Naudokite tikrus indus
Jie gali būti įdomesni plastikiniai ar net kartoniniai, tik – dėl stiliaus dievo – ne patys pigiausi vienkartiniai su lūžtančiais peiliais ir šakutėmis. Lažinamės, jog jūsų indaujoje netrūksta kraitinių indų, galų gale blusturgiuose jie kainuoja centus. Nebūtina pirkti gatavą iškylos rinkinį – sukraukite savo pikniko pintinę
3. Pagerbkite pikniko staltiesę
Tradiciškai ji – languota, tačiau iš esmės tiks bet kokia sodrios spalvos drobė ar linas. Nepamirškite patiesalo sėdėti ir servetėlių (geriausios – kaip rodo mūsų patirtis – 30 x 40 cm, storo popieriaus). Tiks ir ploni medvilniniai mažiausi virtuvės rankšluostėliai. Staltiesė ir patiesalas – pikniko simbolis, todėl saugokitės ant jų užminti.
4. Sugalvokite savo gėrimą
Coca-cola ar/ir mineralinis vanduo – po ranka ištisus metus. Kodėl nepaeksperimentavus ir nesusikūrus savo firminio gėrimo, kuriuo būtų vaišinama tik vasara ir tik jūsų iškyloje? Tiks, pavyzdžiui, šalta kakava ar vaisinė arbata su ledukais, pačių pagaminta sangrija ar ledinės kavos variacijos.
5. Nepamirškite smulkmenų
Jums tikrai reikės daugiafunkcio peilio su įvairiomis geležtėmis. Pravers nedidelė pjaustymo lentelė. Turėdama juodojo šokolado pelnysite virtuvės deivės titulą. Dalijamės idėją: šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sudėkite į dėžutę – jei jis ištirps, turėsite gatavą fondui. Ir aišku, šiukšlių maišų ritinėlis visada turi būti iškylos pintinėje.
TAIP PAT SKAITYKITE: Metas ruoštis elegantiškai šventei: paskelbta šių metų „Vakarienės baltai“ Vilniuje data
6. SVARBIAUSIAS MOMENTAS
Piknikas – absoliučiai bendruomeninis įvykis, reikalaujantis kompanijos.
Pasikvieskite draugų – piknikas – absoliučiai bendruomeninis įvykis, reikalaujantis kompanijos. Įsidėkite porą stalo žaidimų ar kortas ir nepamirškite pramogų vaikams – juk į gamtą traukiate ne šiaip pavalgyti. Ar bus linksma – labai priklauso nuo jūsų. O piknikas gali būti puiki alternatyva net nuobodokiems giminės susitikimams.
Elaima.lt receptai, idealiai tinkantys piknikui
DARŽOVĖS SU SOJŲ VARŠKĖS PAGARDU
Dėžutė sojų varškės (apie 300 g), 2 šaukšteliai žemės riešutų aliejaus, 2 šaukšteliai sezamų aliejaus, 4 šaukšteliai sojų padažo.
Viską sumaišykite maišytuve. Pagardas idealiai tinka su šviežio derliaus daržovėmis: smidrais, šparaginėmis pupelėmis, išilgai pjaustytomis morkomis, salierų stiebais ar pankoliais.
VYNIOTINIS SU AVINŽIRNIŲ PASTA
4 dideli raudoni saldieji pipirai, alyvuogių aliejaus, jūros druskos, maltų juodųjų pipirų. 4 lavašo lakštai įvynioti, 250 g avinžirnių pastos, šviežių vakaručių.
Nupjaukite pipirų galus, perpjaukite išilgai, pašalinkite vidų. Išskleiskite abi puses kiek įmanoma plačiai, sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Lengvai sudrėkinkite aliejumi. Kepkite iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol suminkštės ir pradės trūkinėti. Pridekite popieriumi ir palikite atvėsti. Nulupkite odą, pabarstykite prieskoniais. Kiekvieną lavašo lakštą sutepkite avinžirnių pastą. Dėkite po visą keptą pipirą, vakarutes. Suvyniokite, per naktį palaikykite šaldytuve. Pjaustykite išilgai į tris dalis.
VYNIOTINIS SU ŽUVIMI IR AGURKAIS
1 agurkas, 4 lavašo lakštai įvynioti, 250 g neriebaus varškės kremo užtepo, 200 g rūkytos lašišos arba lašišinio upėtakio, maltų juodųjų pipirų, 4–8 ridikai.
Agurką nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite plačiomis juostomis. Žuvį ir ridikus kuo ploniau supjaustykite. Lavašą sutepkite varškės kremu, pabarstykite pipirais, sudėkite žuvį. Lakšto krašte dėkite po eilę agurkų ir ridikų. Suvyniokite, per naktį palaikykite šaldytuve. Pjaustykite išilgai į tris dalis.
VYNIOTINIS SU BAKLAŽANAIS IR KUMPIU
250 g baklažanų pastos, 4 lavašo lakštai įvynioti, 125 g kepto kumpo, šviežių rėžiukų.
Sutepkite lavašą pastą. Kumpį kuo ploniau supjaustykite, paskleiskite. Kiekvieno lakšto krašte dėkite po saują rėžiukų. Suvyniokite, per naktį palaikykite šaldytuve. Pjaustykite išilgai į tris dalis
LEDINĖ ARBATA SU „CAMPARI“
Erškėtrožių arbatą atšaldykite. Į termosą įpilkite „Campari“, supilkite arbatą, įdėkite ledo.
VAISIŲ SALOTOS
1 nedidelė papaja, 1 didelis mangas, 1 nedidelis saldus melionas, 1 vidutinio dydžio ananasas, 2 puodeliai braškių, 2–3 apelsinų sultys, granatų sirupo.
Vaisius supjaustykite kubeliais, didesnes braškes perpjaukite. Sudėkite į didesnį indą su dangčiu. Užpilkite šviežiai išspaustomis apelsinų sultimis ir lašeliu granatų sirupo.