Aitriosios paprikos – nuo daugybės ligų. 10 receptų

Aitrioji paprika / Shutterstock nuotr.
Aitrioji paprika / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Lrt.lt
2016-02-14 20:29
AA

Aitriosios paprikos ne tik labai gražios – jos įtrauktos ir į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką, LRT Radijui sako kolekcininkė Ina Lenkaitienė, auginanti beveik pusšimtį aitriųjų paprikų. Jos teigimu, šie augalai turi daug vitaminų bei veikliųjų medžiagų, apsaugančių nuo vėžio, diabeto, skrandžio opų bei kitų ligų.

– Paprikos kaip agrokultūra auginamos jau 6 tūkst. metų. Jų tėvynė – Centrinė ir Pietų Amerika, kur paprikos auginamos kaip daugiametės kultūros. Europoje paprikos siejamos su Vengrija, o Segedo regionas, kur jų užauginama daugiausia, kartais dar vadinamas paprikų sostine. O kaip Jūs susidomėjote aitriosiomis paprikomis?

– Paprikas pradėjau auginti pamačiusi, kokios jos gražios, dekoratyvios. Dar sužinojau, kad aitrioji paprika įtraukta į Pasaulio sveikatos organizacijos gyvybiškai svarbių produktų dešimtuką.

– Kuo aitriosios paprikos naudingos?

– Paprikos turi labai daug kapsaicino – tai antibakterinė, malšinanti skausmą, mažinanti blogąjį cholesterolį ir nuo vėžio bei diabeto sauganti medžiaga. Aitriosiose paprikose gausu vitamino C – 100 g paprikos yra apie 143 mg vitamino C, kas atitinka 240 proc. dienos normos. Nemažai vitaminų A ir B.

Kas valgo aitriąją papriką, paprastai neserga skrandžio opos ligomis. Bet jei jau yra opa, valgyti nepatariama. Aitrioji paprika degina tik burnos gleivinę, bet nedegina skrandžio gleivinės.

– Vadinasi, užtektų paprastos paprikos? Tačiau jūs auginate beveik pusšimtį įvairiausių rūšių.

– Auginu, nes jos labai gražios ir įdomios. Paprikų aštrumas matuojamas pagal Scoville'io skalę. Pati aštriausia paprika – „Trinidado skorpionas“, kuri turi 1,5 mln. karščio vienetų. O saldžioji paprika neturi nė vieno. „Trinidado skorpionas“ yra auginamas tik Trinidado saloje, o žmonės prie jo prieina su specialiais drabužiais ir kaukėmis. Iš jo gaminamos pipirinės dujos.

– O kokia įspūdingiausia jūsų kolekcijos paprika?

– Stipriausia – „Red Savina“, ji turi apie 350 tūkst. karščio vienetų.

– Penkis kartus silpnesnė negu „Trinidado skorpionas“?

– Taip.

– Ar ją taip pat reikia skinti su pirštinėmis? Valgyti jau turbūt negalima?

– Valgyti galima, tik reikia nulupti odelę ir išvalyti sėklas, nes jos yra aštriausios. Apskritai siūlyčiau aitriąją papriką pjaustyti mūvint pirštines – pati kartą pjausčiau be pirštinių, o paskui visą naktį mirkiau rankas šalto vandens vonelėje, nes jos degė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Déjà vu fenomenas: kaip jį aiškina mokslininkai?

– Ar lengva auginti aitriąsias paprikas? Kokių sąlygų joms reikia?

– Aitriąsias paprikas galima auginti visus metus ant palangės, terasoje, balkone. Taigi nereikia net daržo. Visada pravartu turėti bent porą vazonėlių. Be to, jos labai gražios ir dekoratyvios.

– Nuo ko pradėti nusprendus jas auginti?

– Mėgėjams patarčiau rinktis ne pačias aštriausias. Tai būtų adžika, Cahalapo aitrioji paprika, Kajeno paprika.

{recipe|3534}
{recipe|1197}
{recipe|1199}
{recipe|4128}
{recipe|4586}
{recipe|2786}
{recipe|4044}
{recipe|4148}
{recipe|1196}
{recipe|4807}