Ajurvedos praktikė: koks maistas labiausiai teršia organizmą ir kaip jį valyti

Graži moteris. / Shutterstock nuotr.
Graži moteris. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Žinių radijas
A
A

Ajurvedos mokslas teikia didelę reikšmę pirmiausia organizmo valymui ir virškinimo gerinimui, nes nesuvirškintas maistas yra visų ligų pagrindas.

Tokiomis mintimis su „Žinių radiju“ dalijosi sveiko maisto restorano Panevėžyje įkūrėja ir savininkė, ekologiškų produktų ekspertė, ajurvedinio gyvenimo būdo praktikė Rasa Valiūnienė.

„Kalbant apie organizmo valymą, tai yra pirma sąlyga, norint atjauninimo procedūrų ar gydymo terapijų. Siekiat sveikatintis, pirmiausia turėtume neteršti organizmo, bet jeigu jau jį užsiteršėme, pasistengti valytis“, – laidoje „Mano sveikata“ sakė R. Valiūnienė.

Gaminant maistą reikėtų stengtis nejungti televizoriaus, tiesiog nepriimti neigiamos informacijos ir būti su teigiamomis mintimis, nes viskas persiduoda.

Pasak jos, labiausiai organizmą teršia nešviežias maistas, netinkamas jo kiekis ir netinkamu laiku suvalgytas. „Jeigu persivalgome, jis lieka nesuvirškintas. Net ir sveikiausio maisto suvalgius netinkamą kiekį, gausime didelę dozę toksinų vien todėl, kad jis nebus tinkamai įsisavinamas“, – kalbėjo R. Valiūnienė.

Jos teigimu, svarbu net ir tai, kokiomis mintimis užkrautas gaminantis maistą žmogus – jis turi būti pozityviai nusiteikęs, nes, anot ajurvedinio gyvenimo praktikės, mes maitinamės tų žmonių, kurie mums gamina, sąmone.

„Gaminant maistą reikėtų stengtis nejungti televizoriaus, tiesiog nepriimti neigiamos informacijos ir būti su teigiamomis mintimis, nes viskas persiduoda“, – teigė ji.

Anot R. Valiūnienės, maistas turėtų būti satviškas, o satva reiškia „teigiama, pozityvu, dorybinga“.

Taip pat skaitykite: 5 inkstus valantys kokteiliai

„Satviškiausi produktai – medus, pienas, valytas sviestas „ghee“, vaisiai, daržovės – visa tai, ką gamta mums duoda su meile ir nereikia panaudoti jokio smurto tam maistui gauti“, – kalbėjo R. Valiūnienė.

Jos teigimu, nesatviškas maistas – kava, alkoholis, alus, konservai, konservantai. Šie toksinai, anot jos, yra labai sunkiai pašalinami iš mūsų organizmo.

Kaip valytis

Pasak R. Valiūnienės, kiekvieną rytą atsikėlę neturėtume pradėti valgyti jokio rimto maisto, kol neišsivalėme žarnyno – nepasituštinome.

„Turėtume imtis priemonių – išgerti stiklinę šilto vandens, suvalgyti vaisių. Jeigu vis tiek mes neišsivalome, tą dieną ir nevalgykime – valgykime tik vaisius, tik tai, kas padės atlikti tą procesą. Kitą dieną vėl valgysime įprastai“, – teigė ji.

R. Valiūnienė neteigia, kad visi žmonės turėtų būti vegetarai. Visgi ji pažymi, kad mėsa, žuvis, kiaušiniai yra ilgai virškinami produktai.

„Jeigu mūsų mityboje šių produktų bus didžioji dalis, mes nuolat būsime užsiteršę, nes jie ilgai nepasišalina iš žarnyno. Jei mes juos ir valgome, tai turėtų būti mažoji dalis ir tikrai ne kasdien“, – sakė ji.

Taip pat skaitykite: Kitokia svorio metimo strategija: sutvarkykite kepenų veiklą

Pasak R. Valiūnienės, jeigu iš ryto atsikėlę jaučiamės pavargę ir negalime išsijudinti be puodelio kavos, tai reiškia, kad organizmas jau yra užsiteršęs. Tą patį rodo ir tokie požymiai kaip energijos stoka, mieguistumas, noras atsigulti pavalgius, lėtinės ligos ar negalavimai.

„Turėtume pradėti nuo kažkokių pastangų apsivalyti: trumpalaikis pabadavimas, nors ir vieną dieną, reguliarus pasninkavimas (kartą per savaitę ar dvi), galėtume imtis procedūrų, kurios padeda organizmui valytis – pavyzdžiui, aliejiniai ajurvediniai masažai, kada šiltą aliejų įtrina į kūną, pro poras prasiskverbia mažos pakaitinto aliejaus molekulės, suriša toksinus ir nuneša į žarnyną, po to jie pasišalina“, – sakė R. Valiūnienė.

Valymuisi, anot jos, tinka ir pirtis, skysčių gėrimas. Žiemą R. Valiūnienė pataria gerti tik šiltus skysčius, negerti šalto vandens, nes jis skrandyje gali ilgai išbūti ir sustabdyti virškinimą.

Visą laidos „Mano sveikata“ įrašą klausykite ČIA.

Temos: