Aktorius Eimutis Kvoščiauskas prieš keletą dienų grįžo iš saulėtosios Sardinijos, kur savaitę derino darbą su malonumais.
Lituanistinių mokyklų sąskrydis
Birželio 7 dieną E.Kvoščiauskas išvyko į Italijai priklausančią salą, garsėjančią nuostabiais paplūdimiais, kur „Resort Grande Baia“ poilsiavietėje, netoli San Teodoro, devintus metus iš eilės vykusiame lituanistinių mokyklų sąskrydyje vedė renginį „Draugystės tiltas“.
„Kartą per metus yra rengiamas susitikimas su lituanistikos mokyklų auklėtiniais ir mokytojais iš viso pasaulio. Sąskrydžio metu dalijamasi įspūdžiais, patirtimi, vyksta seminarai. Kasmet šis renginys vis didesnis. Mano draugė paklausė, ar norėčiau sudalyvauti ir vesti šį renginį. Sutikau. Prie vedėjo darbo prisidėjo scenarijaus rašymas, darbas su vaikais ir kita – veiklos netrūko. Buvo labai puikus sąskrydis, susibūrė dalyviai iš aštuonių valstybių: Norvegijos, Švedijos, Jungtinės Karalystės, Airijos, Vokietijos, Italijos, Islandijos ir Kanados“, – portalui Žmonės.lt pasakojo Eimutis.
Į Sardiniją Eimutis vyko kartu su šokių kolektyvu „Gelmė“ ir Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto vadovu prof. Egidijumi Aleksandravičiumi. Sąskrydžio metu mokytojai klausėsi seminaro, kurį vedė dr. Eglė Stasiūnaitienė iš Vytauto Didžiojo universiteto ir mokytoja-metodininkė Janina Dombrovskienė iš Šiaulių Didždvario gimnazijos. Sąskrydžio dalyvius pasiekė prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimas, o Lietuvos ambasados Italijoje ministras patarėjas Viktoras Dagilis dvi dienas bendravo su vaikais ir mokytojais.
„Draugystės tiltas“ truko tris dienas, tačiau mums teko dalyvauti ir kitame renginyje. Vieno rėmėjo paprašyti nuvykome į rizikos grupei priskiriamų vaikų socialinį centrą, pristatėme Lietuvą, supažindinome su mūsų tautiškais šokiais ir parodėme filmuką apie Lietuvą“, – įspūdžiais dalijosi E.Kvoščiauskas. Aktorius turėjo ir kelias laisvas dienas atsipūsti, pasigrožėti sala, susipažinti su gamta bei paragauti vietinių patiekalų.
Sardinijos gamta ir smaragdiniai paplūdimiai
„Buvau Kaljario mieste, kuriame yra keletas įspūdingų paplūdimių. Ši šalis turi istoriją ir kultūrą, o mano sielai, grįžusiai iš Amerikos, tai buvo tikras džiaugsmas. Nors senamiestis neišskirtinis, tos siauros gatvelės – didžiulis istorijos palikimas, taip pat ir pilies griuvėsiai bei pagrindinė katedra „Bastione si San Remy“, nuo kurios atsiveria puikus vaizdas į jūrą. Viskas buvo fantastiška. Vėliau vykome į Villassimius miestelį ir nepaprasto grožio paplūdimį Simius. Nors gamta primena daugelį Viduržemio jūros regiono valstybių, didžiulį įspūdį paliko gėlės, augalai džiugino ne tik sielą, bet ir akį“ – apie Sardinijos gamtą ir grožį pasakojo Eimutis.
Paklaustas, ar teko maudytis, aktorius patikino, kad išsimaudyti kartą pavyko, tačiau vanduo buvo šaltokas, todėl grįžęs į Lietuvą pradėjo sirguliuoti.
„Į populiarųjį paplūdimį Simius teko keliauti serpantinais, o važiuojant atsiverdavo vis gražesnis vaizdas į jūrą, skardžiai, fantastiškas smaragdinis vanduo, dūžtančios bangos – labai gražios pakrantės. Dar nėra prasidėjęs vasaros sezonas, todėl buvo mažai turistų, paplūdimiai pustuščiai ir vietos daug“, – kalbėjo E.Kvoščiauskas.
Labiausiai Eimutį sužavėjo Sardinijos simboliu tapę flamingai, kurie ištisas dienas mirksta druskų plantacijose. Aktorius juokėsi, kad norintiems pamatyti rožinius flamingus, tenka nusivilti, nes jie yra balti.
Vietinis maistas ir džiovinti žuvies ikrai
O kaip kelionės be vietinio maisto? Eimutis pasakojo, kad Sardinijoje, kaip ir visame pasaulyje, vis labiau pradedama propaguoti sveikesnį gyvenimo būdą, tačiau be mėsos ir jūros gėrybių čia neįmanoma išsiversti. Juolab kad šviežutes jūros gėrybes galima įsigyti čia pat uoste.
„Valgėme viską. Pierpaolo Pani, vienas iš rėmėjų, kuris yra stambios statybų verslo savininkas, yra taip pat vietinio restorano savininkas, taigi pakvietė lietuvių delegaciją į restoraną. Vaišino jūros gėrybėmis, iš pradžių buvome labai nedrąsūs – bijojome valgyti tomis įmantriomis šakutėmis. Tačiau kuo žmogus daugiau pasaulio matęs ar turtingesnis, tuo jis yra paprastesnis, taigi savininkas mus paragino nesidrovėti ir valgyti rankomis. Valgėme namuose gamintų sūrių, dešrų, gėrėme naminio vyno – viskas labai skanu“, – portalui Žmonės.lt pasakojo Eimutis. Vyras prisipažino, kad pirmą kartą jam teko paragauti džiovintų žuvies ikrų.