„Tai ne šiaip receptų knyga vaikams, greičiau bilietas jiems pažinti virtuvę ir puoselėti meilę maistui”, – sako garsusis virtuvės mitų griovėjas, kulinaras, kulinarinių knygų autorius Alfas Ivanauskas. Jau senokai puoselėjęs mintį susidraugauti su Kake Make, savaitgalį jis pristatė kulinarinę knygą šeimai „Kakė Makė. Virtuvėje su Alfu Ivanausku”.
Didžiausios pasaulyje smaližės Kakės Makės ir maisto virtuozo A.Ivanausko knygos pristatymas įvyko „Baltojo tilto Food Hall”. Šeimoms skirtoje kulinarinėje popietėje dalyvavo nuomonės formuotojos Inga Žuolytė, Karolina Meschino, Greta Meschino, sveikatinimo specialistė Viktorija Macijauskienė, Vilma Javtokienė, renginių organizatorė Erika Purauskytė, žurnalo „Elle” prodiuserė Elena Puidokaitė-Bruzgulienė, pianistė Ieva Dūdaitė, žurnalistė Ugnė Siparė ir kiti.
Smaližė Kakė Makė tikrai žino: virtuvėje nutinka daugybė skanių dalykų. Kartu su A.Ivanausku ji kviečia tyrinėti netikėtų receptų pasaulį. Knygoje jiedu kepa spalvotus blynus, gamina valgomą sniegą, su kukurūzų raketomis skraido po Ameriką, dangų remiančiu blynbokščiu kopia į kosmosą, kviečia draugus į svečius ir vaišina juos rožiniu „Tinginiu” bei gaiviu gėlių limonadu.
Nuskaitę specialius kodus, vaizdo įrašuose knygos skaitytojai išgirs ir pamatys net 13 smagių Alfo istorijų, kulinarinių paslapčių ir triukų. Skaitytojams tereikės nuskaityti QR kodą, rašoma pranešime spaudai.
„Tai knyga, kokią būčiau norėjęs turėti vaikystėje, – prieš knygos pristatymo renginį sakė jos autorius A.Ivanauskas. – Man atrodė svarbu atrakinti vaikams kulinarijos pasaulį, kuriame galima sugalvoti daugybę smagių dalykų – eksperimentuoti, keisti skonius, gaminti tai, ką norisi, o ne tai, ką kiti siūlo valgyti.”
Paklaustas, kodėl į pagalbininkes pasikvietė Kakę Makę, Alfas šypsojosi: „Toji mergaitė – labai žingeidi, sumani, linksma. Aš šias savybes irgi turiu, esame artimi. Gaminti pradėjau šešerių, – būtent tiek metų yra ir Kakei Makei. Labai tikiu, jei tėvai neblokuoja savo vaikuose noro gaminti, vaikai anksčiau ar vėliau susipažįsta su virtuve, ima joje eksperimentuoti.”
Alfas visiškai tikras: virtuvės paslapčių geriausia mokytis per žaidimą.
„Žaisdami mes mokomės, tai puikus būdas susipažinti ne tik su maistu. Knygos skyriuose daug visko veikiame – eksperimentuojame, keičiame blynelių spalvą, iš vandens gaminame sniegą, netgi keliaujame, – taip taip, virtuvė yra puikus keliavimo būdas, per kelias akimirkas gali atsidurti skirtingose šalyse, pajusti kitų šalių kultūrą, paragauti skonių.
Mūsų knygoje bus galima švęsti smagiausias šventes, valstybės ir meilės dienas, gimtadienius. Pirmieji knygos skaitytojai pasirodė nekantrūs, – sakė, švenčių nelauksiantys, patiekalus išmėginsiantys jau dabar. Skanumynų skyrių linkiu skaityti šeimoms savaitgaliais, kai daugiau laiko ir visiems kartu jį galima praleisti virtuvėje”, – siūlo 21 knygą parašęs A.Ivanauskas.
Alfas įsitikinęs, kad kulinarija gali tapti raktu ir į kitas svarbias gyvenimo sritis. Virtuvė yra gera vieta išlaisvinti fantaziją, išmokti chemijos, fizikos, matematikos, ugdyti motoriką.
„Gamindamas su mumis vaikas sužinos daugybę dalykų, kurie vėliau, atėjus į mokyklą, padės jiems socializuotis”, – sako kulinaras ir priduria, kad maistas yra labai universalus dalykas, jis būtinas, reikalingas visiems, nesvarbu, kokių pažiūrų, kokios tautybės esi.
Daugiau renginio svečių – fotogalerijoje:
Alfas sako nepažįstantis nė vieno žmogaus, kuriam nepatiktų mokantys gerai gaminti. Maisto ruošimo procesą jis lygina su laisve – kuri tai, ką nori, nepaisydamas kitų pageidavimų. Pavyzdžiui, mėgstamiausią savo patiekalą – bulvinius blynus. Tiesa, knygoje jų recepto nėra, tačiau Alfas čia sudėjo mėgstamiausius desertus – net dvejų ledų receptus.
Nuo kelių metų vaikai galėtų pradėti virtuvėje šeimininkauti?
„Sunku apibrėžti amžių, – šypsosi Kakės Makės bičiulis. – Manau, kad tėvai vaikams turi leisti darbuotis virtuvėje, kai tik jie parodo susidomėjimą. Pirmieji žingsniai į kulinarinį pasaulį yra labai svarbūs, nuo jų gali priklausyti tolimesnis vaiko kelias į laisvą ir nepriklausomą smagurio gyvenimą – ar jis gamins su meile ir džiaugsmu, ar jo namuose kvepės kepiniais, ar jis kažkam neš savo pagamintus pusryčius į lovą?” – svarsto naują kulinarinę knygą pristatęs A.Ivanauskas.