Alfo Ivanausko grikių pyragas su šokoladu ir avietėmis saldžiam savaitgaliui
![Alfo Ivanausko receptas](https://www.zmones.lt/photo/1b683b42-d3b3-11e8-86a7-aa000054c883/1200x675/alfo-ivanausko-receptas-5bc9f73c985177-03262328.jpeg)
Grikiai šovė tiesiai į maisto Olimpo viršūnę ir tapo vienomis madingiausių kruopų. Jos jau seniai skirtos ne tik košei gaminti. Pavyzdžiui, grikių miltai maišomi į pačius įvairiausius gaminius, taip praturtinant net saldumynus.
„Grikiai mano mityboje – ypač svarbus ingredientas. Dažnai rytais valgau grikių salotas, avokadus su grikiais, keptas daržoves su grikiais. Net pirmoje savo knygoje esu kepęs obuolių pyragą su grikių kruopomis. Visada su jais eksperimentuoju, nes grikiai tinka tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek vakarienei“, – sako Alfas Ivanauskas, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėjas, šįkart iš grikių miltų siūlydamas išsikepti šokoladinį pyragą.
Pačiam A. Ivanauskui šokoladiniai pyragai turi būti tiršti, sultingi, klampūs. Lengvumo šiuo atveju suteikia avietės, papildydamos pyragą gaiviu skoniu ir ryškia spalva: „Šokoladas ir avietės yra klasikinis derinys, nes jie papildo vienas kitą. Šokoladas yra sunkus, avietės suteikia lengvumo.“
Kulinaras primena, kad grikiai turi specifinį skonį, tik šio receptu atveju, derinant su šokoladu, jis tampa nepastebimas.
„Net vaikai nesupras, kad „kažkas netaip“, – šypsosi A. Ivanauskas. – Tiesa, su šokoladu gaminant neaktualu ir tai, kad grikių miltai pakeičia kepinio spalvą, bet turėkite tai omenyje kepdami grikių miltų blynus.“
Pyragui reikės:
70 g grikių miltų
140 g mitų „Self Rising“
180 g nerafinuoto cukranendrių cukraus
10 g vanilinio cukraus su natūralia vanile
40 g kakavos
100 g juodojo šokolado
80 ml aliejaus
300 ml vandens
100 g aviečių
cukraus miltelių pabarstyti
Gamybos eiga:
1. Susmulkinkite juodąjį šokoladą.
2. Sumaišykite kartu grikių miltus ir miltus „Self Rising“, suberkite kakavą, nerafinuotą cukranendrių cukrų, vanilinį cukrų su natūralia vanile. Viską permaišykite.
3. Supilkite aliejų, sumaišykite viską, tada supilkite vandenį ir užmaišykite kefyro tirštumo tešlą. Suberkite smulkintą šokoladą, išmaišykite.
4. Pusę tešlos supilkite į formą, sudėkite avietes ir užpilkite likusia tešla. Kepkite apie 50 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
5. Patikrinkite, ar iškepęs pyragas mediniu iešmeliu. Ataušusį pyragą pabarstykite cukraus milteliais.