Alfo Ivanausko trispalvis humusas spalvotam pietų stalui

Alfo Ivanausko humuso receptas/Organizatorių nuotr.
Alfo Ivanausko humuso receptas/Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Iš Artimųjų Rytų kilęs humusas įprastai gaminamas iš trintų avinžirnių ir sezamo sėklų padažo. Juokaujama, kad šio dėl šio užkandžio valgytojai iš naujo atranda avinžirnius. Tačiau Alfas Ivanauskas, laidos „Kulinarinis detektyvas“ vedėjas, siūlo iš naujo atrasti ir patį humusą.

„Humusas dėl savo spalvos nėra itin simpatiškas dalykas, bet viską galima pakeisti. Norėjau parodyti jį pavasariškai, suteikti spalvų ir skonių – taip gimė šie trys variantai. Svarbiausia, kad jis gali tapti užkandžiu su šviežiomis daržovėmis ar duonos pagaliukais, yra tinkamas vegetarams, bet ir mėsėdžiai jį gali derinti, pavyzdžiui, su keptos vištienos ar žuvies juostelėmis“, – sako A. Ivanauskas.

Įvairiaspalvis humusas

Geltonajam humusui reikės:

1 šaukšto sezamo

1 šaukštelio kario

400 g virtų arba konservuotų avinžirnių

2-3 keptų marinuotų geltonų paprikų

30 ml aliejaus

Druskos

Kaip pasigaminti:

Sezamo sėklas paskrudinkite keptuvėje. Į trintuvo indą sudėkite avinžirnius, paprikas, sezamo sėklas, karį, įpilkite aliejų, viską sutrinkite trintuvu. Pagardinkite druska.

Oranžiniam humusui reikės:

1 šaukšto linų sėmenų

1 šaukštelio saldžios paprikos

400 g virtų arba konservuotų avinžirnių

2-3 keptų marinuotų raudonų paprikų

30 ml aliejaus

½ citrinos sulčių

Druskos

Alfo Ivanausko humuso receptas/Organizatorių nuotr.
Alfo Ivanausko humuso receptas/Organizatorių nuotr.

Kaip pasigaminti:

Į trintuvo indą sudėkite avinžirnius, paprikas, linų sėmenis, saldžias paprikas, įpilkite aliejaus, citrinų sultis, viską sutrinkite trintuvu. Pagardinkite druska.

Purpuriniam humusui reikės:

2-3 šaukštų graikinių riešutų

2 – 3 šaukštų marinuotų burokėlių

2 skiltelių česnako

400 g virtų arba konservuotų avinžirnių

30 ml linų sėmenų ir rapsų aliejaus

Druskos

1 šaukštelio šviesiojo sirupo

Kaip pasigaminti:

Užmerkite riešutus 2-3 valandoms. Į trintuvo indą sudėkite marinuotus burokėlius, avinžirnius, česnaką, įpilkite aliejų, citrinos sultis, viską sutrinkite trintuvu. Pagardinkite druska ir šviesiuoju sirupu.

Humusą patiekite daržovių lazdelėmis ir tortilijų traškučiais.

Tortilijų traškučiai

Tortilijų

Aliejaus

Druskos

Pipirų

Mėgstamų prieskonių

Tortilijas supjaustykite segmentais, sudėkite viena eile ant kepimo skardos, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, prieskoniais ir šaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite kol gražiai apskrus.