Alyvuogių aliejus: mitai, kuriuos privalote žinoti
Pastaraisiais metais kokybiško alyvuogių aliejaus paieškos tampa svarbios vis didesniam ratui savo sveikata, grožiu ir, žinoma, skaniais virtuvės kūriniais besirūpinančių žmonių. Variantai tokie įvairūs, kad kartais tampa sunku pasirinkti. O dar jei galvoje sukasi dažniausiai prekybininkų ir reklamos kartojami rinkodaros šūkiai... Tampa sunku atsirinkti, kas tiesa, o kas – tik būdas parduoti.
Svarbiausia renkantis aliejų – ragauti. Pasitikėkite savo skoniu ir ilgainiui atrasite geriausią aliejų. O kad tai padaryti būtų lengviau, sugriausime kelis mitus.
1. Kuo švelnesnis alyvuogių aliejus, tuo jis kokybiškesnis.
Mitas. Pats šviežiausias ir kokybiškiausias, ką tik išspaustas (kaip sako graikai, extra virgin kategorijos) aliejus kvepia ką tik nupjauta žole, yra neįprastos, skaisčiai žalios spalvos, bet itin aitrus ir neįgudusiam gomuriui gali pasirodyti net kartokas. Taip yra dėl alyvuogių aliejuje esančių polifenolių, kurie yra patys vertingiausi alyvuogių aliejaus komponentai.
Taip pat skaitykite: Alyvuogių aliejus: 5 klaidos, kurios pablogina jo kokybę
Polifenoliai – tai natūralūs antioksidantai, kurie stabdo organizmo oksidaciją, kitaip tariant – stabdo organizmo senėjimą. Beje, kuo mažesnis yra alyvuogių aliejaus rūgštingumas, tuo daugiau jame polifenolių, todėl domėkitės, koks jūsų pasirenkamo aliejaus rūgštingumas.
2. Nefiltruotas alyvuogių aliejus turi būti suvartotas per labai trumpą laiką.
Mitas. Tokia nuomonė dažnai grindžiama faktu, jog nefiltruotame alyvuogių aliejuje lieka vandens molekulių bei sutrintos alyvuogių masės likučių, dėl kurių, laikui bėgant, aliejus genda ar rūgsta. Iš tikrųjų alyvuogių aliejaus galiojimas (t. y. jo oksidacijos procesas) priklauso nuo paties aliejaus kokybės, o tiksliau, nuo jo kai kurių „parametrų“ – ultravioletinių spindulių absorbcijos bei peroksidų skaičiaus, na, ir, be abejo, aliejaus rūgštingumo.
Kuo mažesni šie parametrai, tuo ilgesnis aliejaus oksidacijos laikotarpis, o tuo pačiu tuo stabilesnė jo kokybė. Tinkamomis sąlygomis laikomas, nefiltruotas alyvuogių aliejus yra puikus ir po metų, ir po pusantrų... Žinoma, turint galimybę kasmet gauti šviežio derliaus aliejų, geriausia – tiesiai iš patikimo ūkio, nėra būtinybės jo laikyti ilgiau nei metus.
Taip pat skaitykite: Veiksmingos kaukės, greitinančios plaukų augimą
Tad iš kur toks mitas? Daugelis didesniųjų alyvuogių aliejaus perdirbėjų (gamintojai, kurie superka ir išpilsto aliejų į savo prekinių ženklų butelius), siekia, kad jų produkcija būtų vertinama, kaip kokybiškesnė nei nefiltruotas, spaudyklų ar ūkininkų aliejus, todėl nuvertinamas grynas nefiltruotas aliejus.
Be to, aliejaus gamintojų produkcija stovi lentynose, kur turi išlaikyti vienodą išvaizdą, o susidarančios nuosėdos greičiausiai reikštų laiką skelbti akciją vien dėl pakitusios išvaizdos. Čia verta būtų paminėti analogiją su natūraliomis obuolių sultimis: jei obuolių sultyse nesusidaro nuosėdų, greičiausia tai menkavertis obuolių skonio gėrimas, o ne tikrosios sultys. Panašiai ir su kokybišku alyvuogių aliejumi.
3. Itališkas alyvuogių aliejus – geriausias pasaulyje.
Mitas ir rinkodaros triukai. Italijoje dalis alyvuogių aliejaus ar net nuskintų alyvuogių yra perkamos iš Graikijos ir maišomos su Italijos ūkių aliejumi, kadangi graikiškas alyvuogių aliejus yra kokybiškesnis ir dažnai pigesnis nei itališkas. Šiuos procesus sunku sukontroliuoti, tačiau tiek, kiek Italijoje pagaminama alyvuogių aliejaus ir eksportuojama į visą pasaulį, tiek paprasčiausiai neužderi alyvuogių derliaus.
Žinoma, Italijoje yra gero alyvuogių aliejaus, už jį būkite pasiruošę pakloti padorią pinigų sumą. Kaip teigia kai kurie aliejaus žinovai, gero itališko alyvuogių aliejaus butelio (dažniausiai itališkas alyvuogių aliejus pilstomas į 0,5 l ar net 0,25 l buteliukus) mažiau nei už 15 eurų nenusipirksi. Palyginimui: graikiškas, tokios pat ar net geresnės kokybės aliejus kainuoja ne brangiau nei 7–10 eurų už 1 litrą.
4. Alyvuogių aliejų rinkitės nedideliuose buteliukuose, o jei nusipirkote metalinėje talpoje – suvartoti turite per mėnesį.
Mitas. Svarbiausia aliejaus saugojimo taisyklė – vėsiai, tamsiai, be deguonies. Jei užtikrinate šias sąlygas, kokybiškas aliejus neprastės ilgą laiką. Beveik visada, tinkamai laikant 5 litrų skardinę pirmojo šalto spaudimo nefiltruoto alyvuogių aliejaus ir atidarius ją po metų, sunku atskirti tokį aliejų nuo ką tik šviežiai išspausto.
Kuo didesnė aliejaus talpa – tuo mažesnis oro ir aliejaus sąlytis. Be to, kai gamyklose filtruojamas ir pilstomas aliejus, jis turi sąlytį su oru, vadinasi, pats paruošimo procesas blogina aliejaus savybės. Rinkitės kuo mažiau perpilinėtą, idealus atvejis – spaudykloje supilstytas aliejus.
Norite daugiau eko rekomendacijų, kurios padeda gyventi laisvai ir nepriklausomai? Junkitės prie mūsų!