Ant dizainerės Viktorijos Jakučinskaitės Kūčių stalo – patiekalai su kūrybos prieskoniu
Dizainerė Viktorija Jakučinskaitė prieš gražiausias šių metų šventes sukasi kaip voverė rate – galybė užsakymų, renginių, reikalų... Negailestingai apie tai primena ir nuolat skambantis mobilus telefonas. Tačiau net ir vos spėdama atsiliepinėti į skambučius Viktorija sutiko mus įsileisti į savo jaukius namus ir pasidalinti receptais patiekalų, kurie jau netrukus garuos ant šventinio Kūčių stalo.
Dar pokalbio pradžioje Viktorija prisipažino, kad lietuvių ypač mėgstamas patiekalas silkė pataluose ant jos stalo atsiduria tik kartą per metus, gal todėl ji taip ir laukia artėjančių švenčių. Tačiau Viktorijos meninė prigimtis atsispindi ne tik „Tiulio fėjos“ drabužiuose, bet ir maisto patiekime. Štai silkę pataluose ji ant stalo dės ne dideliame dubenyje, bet stilingose taurėse.
„Ant stiklinės dugno reikia dėti gabaliukais supjaustytą silkę, tuomet kloti sluoksnį virtų tarkuotų morkų, bulvių, burokėlių ir ant viršaus – sluoksnį majonezo. Kiek kartų taip sluoksniuoti, priklauso nuo taurės dydžio“, – guldydama maisto produktus į taures pasakojo Viktorija.
Gaminant šį patiekalą iškilo amžina diskusija, ar galima per Kūčias valgyti majonezą. Nors daugelis žinome, kad pagal senąsias Kūčių tradicijas majonezo valgyti nederėtų, Viktorija įsitikinusi, kad didelės nuodėmės dėl to neturėtų būti. Be to, juk tai kiekvienos šeimininkės asmeninio apsisprendimo reikalas.
Žuvies mėgėjams – lašiša tešloje
Paruošusi šį stilingai atrodantį vieną iš Kūčių stalo patiekalų, dizainerė ėmėsi kito. Kadangi Kalėdų išvakarės negali apsieiti be žuvies patiekalų, lašišos mėgėjams šis Viktorijos receptas neabejotinai patiks – nes jis paprastas ir neįmantrus, bet, patikėkite mumis, toks skanus, kad pirštus apsilaižys net išrankiausieji.
„Galima pirkti lašišos filė arba tiesiog pusę išskrostos lašišos. Mums reikalinga bus tik filė. Ją reikia pagardinti druska, daugiau prieskonių dėkite tik tuomet, jei juos itin mėgstate, nes mums ir vien druskos užtenka“, – ruošdama lašišą Žmonės.lt pasakojo Viktorija.
Šia patiekalui taip pat reikės ir bemielės sluoksniuotos tešlos. Atšildytą tešlą reikia iškočioti, ant jos padėti prieskoniais pagardintą lašišos filė ir užbarstyti smulkintų šviežių bazilikų ir krapų. Tuomet reikia tešla apvynioti žuvį ir suformuoti pageidaujamą formą. V.Jakučinskaitė su dukra Ieva savo patiekalui suteikė žuvies formą, pritaisė jai pelekus, lūpas, iš alyvuogės sumeistravo akį.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos padėkite žuvį. Prieš dedant ją į orkaitę, reiktų joje padaryti iš mažas skylutes, tam patogiausia naudoti šalutę. „Aš lašišą kepiau apie 25 minutes, bet pakaks ir 20, nes perkepusi žuvis tampa sausa“, – jos receptu ketinančius pasinaudoti skaitytojus perspėjo Viktorija.
Želė apelsinų pataluose
O kol žuvis kepė ir namuose skleidė apetitą žadinantį kvapą, dizainerė pasidalijo želė receptu. Jums reikės jums patinkančių skonių ir spalvų želė ir apelsinų. Pastaruosius reikia perpjauti pusiau ir išimti visą jų turinį. Vėliau ten supilkite želė ir padėkite atvėsti.
„Kai jau želė sustingsta, galite pjaustyti apelsiną. Skiltelės su želė atrodys tikrai įdomiai ir žaismingai“, – tikino Viktorija, kuomet jos dukra Ieva jau negalėjo sulaukti, kada gi galės paragauti šio kalėdinio deserto.