Ant šventinio stalo puikuojasi žuvelės

Žuvis paruošta graikiškai / Fotolia nuotr.
Žuvis paruošta graikiškai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Per adventą mūsų valgiaraštyje karaliauja žuvys. Rinkitės bet kurią – visos turi daug naudingųjų medžiagų, o tinkamai paruoštos yra ypač gardžios. Ypatingu šventiniu laikotarpiu ir per Kūčias siūlome išbandyti išskirtinių žuvų patiekalų

Įdaryta lydeka

7 asmenims. Gaminsite 2 val.

1 kg lydeka, 2 morkos, 2 svogūnai, pagal skonį druskos, 2 riekės batono, stiklinė pieno, šaukštelis žuvų prieskonių, pagal skonį šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštai sviesto, kiaušinis, citrina,

Papuošti: morka, agurkas, sauja juodųjų alyvuogių, sauja vyšninių pomidorų, raudonoji paprika, citrina, 2 šaukštai majonezo, keli salotų lapeliai, pluoštelis šviežių petražolių.

  • Lydeką nuskuskite ir nuplaukite. Odą aplink galvą apipjaukite ir nunerkite. Kruopščiai išrinkite kaulus iš žuvies mėsos.
  • Morkas išvirkite su lupena, kai atvės, nulupkite ir sutarkuokite burokine trintuve. Svogūnus nuskuskite ir smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei morkas.
  • Žuvies mėsą ir piene išmirkytą batoną sumalkite (batoną ir pieną galite keisti puse stiklinės džiūvėsių).
  • Į masę įmuškite kiaušinį, sukrėskite apkepintus svogūnus ir morkas. Pagardinkite prieskoniais, druska ir gerai išsukite. Įdarą sukimškite į žuvies odą ir užsiūkite.
  • Žuvį aptepkite aliejumi ir kepkite iki 120–150 °C orkaitėje apie valandą.
  • Tuo tarpu paruoškite daržoves, kuriomis puošite iškepusią ir atvėsusią lydeką.
  • Žuvį perdėkite į pailgą lėkštę, išklotą salotų lapeliais ir petražolėmis. Dailiai konditeriniu maišeliu išspauskite majonezo, apdėliokite daržovių gėlytėmis ir kitais ornamentais.

TAIP PAT SKAITYKITE: Veganiški desertai pasninkui – išmėginkite

Upėtakiai su žolelėmis

4 asmenims. Gaminsite 45 min.

2 upėtakiai (ar 4 mažesni), citrinos sultys, 4 skiltelės česnako, 2 šaukštai švelnaus skonio aliejaus žuviai įtrinti (kukurūzų, žemės riešutų, kepintų moliūgų sėklų), 50 g sviesto, pagal skonį įvairių šviežių žolelių (rozmarinų, petražolių, krapų), druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Upėtakius nutrinkite šiurkščia servetėle ar kempinėle. Skusti nereikia.
  • Žuvis išdarinėkite. Gerai nuplaukite ir nusausinkite.
  • Jas ištrinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Apšlakstykite citrinos sultimis. Palaikykite apie pusvalandį.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  • Kepimo formą ištieskite aliuminio folija. Pašlakstykite aliejaus.
  • Į kiekvieno upėtakio vidų prikimškite žolelių su stiebais, po dvi plokščiąja peilio puse sutrinto česnako skilteles ir sviesto gabalėlį.
  • Upėtakius aptepkite aliejumi, citrinos sultimis, galite apiberti mėgstamomis smulkintomis žolelėmis ir sudėkite žuvis į formą.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Baigiant kepti pašlakstykite citrinos sultimis.
  • Gardu tiekti su griežinėliais pjaustytomis ir orkaitėje apskrudintomis bulvėmis ar kaip mėgstate labiausiai.

Garuose virta menkė

2 asmenims Gaminsite 45 min.

500 g menkės filė (tinka ir kita balta žuvis), pusės apelsino sultys, pagal skonį citrinos sulčių, druskos, citrininių pipirų, kapotų petražolių.

Garnyrui: 2 mažos cukinijos, 2 skirtingų spalvų saldžiosios paprikos, sauja špinatų ir kitų mėgstamų salotų lapelių (galite įsigyti salotų mišinio), pagal skonį kietojo sūrio, šaukštas alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, šviežiai maltų juodųjų pipirų, druskos.

  • Filė nuplaukite ir labai gerai nusausinkite.
  • Ją įtrinkite citrininiais pipirais, druska ir kapotomis petražolėmis, saikingai apšlakstykite citrinų sultimis.
  • Paruoškite garų puodą. Galite ir į įprastą puodą įpilti vandens tiek, kad nesiektų įstatomo metalinio dubenėlio ar sietelio dugno. Žuvį sudėkite, puodą uždenkite ir troškinkite garuose apie 15 min. Padėkite šiltai.
  • Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais, įtrinkite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į skardą.
  • Paprikas nuplaukite, nusausinkite, išvalykite, supjaustykite griežinėliais ir taip pat sudėkite į skardą. Daržoves trumpam pašaukite į įkaitintą orkaitę, kad kiek suminkštėtų (galite skrudinti ir keptuvėje).
  • Į lėkštes klokite nuplautų ir nusausintų žalumynų, ant jų išdėliokite paprikas ir cukinijas, užberkite tarkuoto ar drožtuku drožto sūrio.
  • Salotas pašlakstykite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, pagardinkite jas druska, pipirais ir ant viršaus sudėkite šiltus menkės gabalėlius. Žuvį apiberkite mėgstamais prieskoniais ir žolelėmis. Galite aplieti baltuoju padažu.
{recipe|2844}
{recipe|2944}
{recipe|4088}
{recipe|4314}