Ar lubinai taps naujuoju supermaistu?

Lubinai / Fotolia nuotr.
Lubinai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Tiksliau tariant, produktai, kurių sudėtyje naudojami lubinai. Jau nuo seniausių laikų pievose, o ir specialiai pašarams ar daugybei kitų reikmių auginami lubinai pražysta naujomis spalvomis...

Žemas glikeminis indeksas, ląstelienos ir baltymų gausa – štai kuo išsiskiria spalvingumu garsėjantys ankštinių šeimos augalai. Australijoje, kur auginama daugiausia lubinų visame pasaulyje, atliktame tyrime teigiama, kad lubinuose yra net 40–5 proc. baltymų, 25–30 proc. skaidulinių medžiagų, mažai riebalų.

„Mokslininkų manymu, lubinai gali tapti išties funkcionaliu maistu“, – teigia daktarė Regina Belski iš Melburne esančio La Trobe universiteto. Tyrime dalyvavę antsvoriu besiskundžiantys žmonės buvo padalyti į kelias grupes. Vieni jų maitinosi lubinais papildytais produktais, pavyzdžiui, duona, makaronais, bandelėmis, o kiti tais pačiais produktais, tik šie buvo vien iš rupių miltų.

Abi žmonių grupės svorio metimo programoje buvo stebimos net tris mėnesius. Paaiškėjo, kad besimaitinantieji lubinų turinčiais produktais galėjo džiaugtis žemesniu kraujo spaudimu, sureguliuotu insulino kiekiu, be to, geriau kontroliavo savo apetitą.

Ir dar – Vakarų Australijos universiteto tyrime teigiama, kad žmonės, ryte skanaudavę duonos su lubinais, perpiet suvalgydavo net 20 proc. mažiau nei tie, kurie pusryčiams rinkdavosi baltą duoną. Daktarė R. Belski tvirtina, kad žmonės nuo maisto su lubinais daug greičiau pasisotina ir ilgiau jaučiasi sotūs, todėl mažiau suvalgo per kitą maitinimąsi.

Lubinai šioje šalyje pradėti auginti jau nuo 1960-ųjų. Net 85 proc. viso pasaulio lubinų užauga Vakarų Australijoje, tačiau didžiausia jų dalis naudojama avims ir kitiems galvijams šerti. Būtent čia žmonės be vargo gali įsigyti kepinių ar makaronų su lubinais, netgi paskanauti lubinų pieno, kuris panašus į sojų.

Tiesa, tyrėjai pabrėžia, kad jie gali sukelti alergiją, todėl apdairūs turėtų būti tie, kuriems tam tikri maisto produktai kelia problemų, pavyzdžiui, žemės riešutai. Vis dėlto daktarė R. Belski tikina, kad lubinai turi neišnaudotą potencialą ir kad maisto produktai, praturtinti lubinais, daro teigiamą įtaką žmogaus sveikatai.

P. S. Atrodo, lubinai iš tiesų puikus produktas? Tačiau galime išgirsti ir tokių vertinimų, kad jų sėklos (grūdai) nuodingos, nes jose kaupiasi dideli alkaloidų kiekiai, suteikiantys kartumo. Ir nors dabar išvedamos tokios lubinų veislės, kuriose alkaloidų aptinkamos vos kelios procento dalys, vis dar manoma, kad lubinų paskirtis – suteikti dirvai derlingumo ar jais šerti gyvulius. Tiesa, tai ne pirmas bandymas lubinų grūdams suteikti šlovės: prieš kelerius metus Vokietijoje buvo galima paskanauti lubinų ledų.