Atsisakote kavos? Šios alternatyvos padės ugdyti naujus įpročius
Kava jau daugelį dešimtmečių užima aukščiausias populiariausių gėrimų lentelės pozicijas ir tai, ko gero, nė kiek nestebina – pasaulyje gausu įvairiausių rūšių kavos pupelių, skirtingų jų skrudinimo lygių bei paties gėrimo paruošimo būdų. Vis dėlto, per didelis kavos kiekis gali sutrikdyti miegą, kelti nerimą ir žarnyno sutrikimus, paskatinti širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą, todėl piknaudžiauti šiuo gėrimu nederėtų. Be abejo, išugdžius įprotį siurbčioti kavą šalia skaitomos knygos, darbo vietoje ir net vakarienės metu, gali būti sunku išsyk atsisakyti šio gėrimo ir pakeisti savo kasdienę rutiną.
Specialistai įspėja, kad taip daryti tikrai nereikėtų – staigus kofeino nutraukimas gali sukelti organizmui nemenką šoką. Tad kaipgi veiksmingai atsisakyti ar bent sumažinti suvartojamos kavos kiekį, kad šis žingsnis neapkartintų jūsų rutinos?
Kasdienį ritualą papildykite naujais skoniais
Visų pirma, turėtumėte atminti, kad kavos visiškai atsisakyti neprivalote, nebent gydytojas numato ją kaip pagrindinę hipertenzijos, skrandžio rūgštingumo, nepagrįsto irzlumo ar kito sveikatos sutrikimo priežastį. Kitu atveju pakanka tik sumažinti puodelių skaičių per dieną ir tikrai nereikia bet kokia kaina vengti taip mylimos akimirkos su aromatingu gurkšneliu kvapnios kavos.
Norėdami pamažu sumažinti suvartojamo kofeino kiekį, pasižvalgykite alternatyvų – šiandien jų gausu kaip niekada. Turbūt kiekvienam teko girdėti apie juodos ar žalios arbatos poveikį, tačiau ne paslaptis, kad šių rūšių poskonis gali patikti ne visiems. Tokiu atveju verta išbandyti didelio populiarumo visame pasaulyje sulaukiančią Matcha arbatą. Joje gausu kofeino, todėl puikiai tiks tiems, kurie atsisakydami kavos bijo nuolatos jaustis mieguisti. Sudėtyje taip pat gausu antioksidantų, kurie gali padėti lėtinti odos senėjimo procesus bei skatina natūralų ląstelių atsinaujinimą.
Pradedantiems draugystę su Matcha rekomenduojama pradėti ne nuo grynos arbatos, o nuo ledų, kepinių ar kitų skanėstų su šiais sodriai žalios spalvos milteliais – taip palengva prisijaukinsite subtilų jų skonį.
Panašiu į Matchos poveikiu pasižymi ir Chai Masala juodoji arbata su prieskoniais – tonizuojantis gėrimas leidžia išlikti žvaliems ir maloniai tonizuoja. Tiesa, imbieru, cinamonu ir gvazdikėliais gardinama arbata dažnai patiekiama su pienu – taip išgnaumas švelnesnis jos skonis, o paruošimui naudojami prieskoniai suteikia įvairių naudingų savybių organizmui. Vis dėlto, toks pasirinkimas dėl savo intensyvaus skonio yra ne itin tinkamas ieškantiems švelnesnio poskonio alternatyvų.
Ypač mėgstantiems kavos kartumą, tačiau negalintiems ja mėgautis būtent dėl kofeino gausos, verta išmėginti kiaulpienių šaknų arbatą. Ji puikiai atspindi malonų kavos skonį, todėl neretai yra vadinama žolelių kava.
Puikiu pasirinkimu tokioje situacijoje taip pat gali tapti tiesiog kava be kofeino, kuria galėsite ramiai mėgautis popietės metu ir nenuogąstauti dėl nemigos, irzlumo ar kitų įprastos kavos sukeliamų pojūčių vakare.
Norintiems tiesiog atsipalaiduoti su puodeliu karšto gėrimo, tačiau vis sugrįžtantiems prie kavos, verta pasidomėti ir žolelių arbatomis. Augalai pasižymi pačiomis įvairiausiomis savybėmis nuo priešuždegiminių iki raminamųjų, todėl tikrai galite atrasti jums labiausiai tinkantį variantą. LIVIN el. parduotuvėje rasite gausų arbatų pasirinkimą – natūraliomis uogomis, vaisiais bei žolelėmis praturtinti skoniai padės greičiau prisijaukinti arbatą – nė nepajusite, kaip šioji pakeis taip mylimą kavą!
Kokybiški gėrimai – kelias į sveikesnį ir žvalesnį rytojų
Be abejo, renkantis kavos alternatyvas, svarbu atsižvelgti į produkto sudėtį ir paruošimo būdą. Pirmenybę teikite produkcijai, užaugintai biodinaminiuose ūkiuose ar specialiose vietovėse, pasižyminčiose natūraliomis augimo sąlygomis.
Jei renkatės arbatą, lapelių džiovinimo ir oksidacijos procesas turėtų būti greižtai kontroliuojamas ir kuo mažiau paveikus – taip išsaugomos geriausios savybės ir antioksidacinis poveikis.
Ruošdami gėrimą taip pat vadovaukitės gamintojo nurodymais ir visuomet plikykite arbatžoles ar kavą tokios temperatūros vandeniu, kokia yra nurodyta ant pakuotės. Taip paruošite kvapnų, gardų gėrimą ir išsaugosite sveikatai naudingas jo savybes.