Audringus vakarėlius į tėvystę iškeitęs G. Šapiro-Bilas: „Pasiilgstu tų laikų, tačiau visiems ateina laikas suaugti“

Laidos filmavimo akimirka/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos filmavimo akimirka/tomasfoto.lt nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Kiekvieną šeštadienį TV3 televizijos žiūrovus iš lovų verčia jau antrą sezoną skaičiuojanti kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Nuotaikinga vedėjų trijulė Ilona Juciūtė, Gidonas Šapiro-Bilas ir šrilankietis Dilanas Dampella Gamage šįkart lankėsi Alytaus apskrityje, kur atrado daug šio krašto gastronominių perliukų.

Legendinės muzikos grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro-Bilas visiems puikiai žinomas ir kaip charizmatiškas muzikantas, ir kaip televizinių projektų veidas. Antrąjį sezoną kartu su „Maisto kelio“ komanda į atradimų kupinas ekspedicijas po visą Lietuvą leidęsis

„Būti tėvu yra nepaprastai atsakinga pareiga. Tai teikia labai daug džiaugsmo, tačiau tuo pačiu sukelia ir daug rūpesčių, kurie reikalauja nepaprastos atsakomybės. Vyresnėliui Benediktui yra šešeri, Simonui – dveji. Abu jie ir skirtingi, ir panašūs. Simonui dabar pats tas pasaulio pažinimo ir supratimo amžius, o Benediktas, kaip įprasta berniukams, jau domisi kompiuteriniais žaidimais bei lanko lengvosios atletikos užsiėmimus. Kitąmet jis jau pradės lankyti mokyklą ir kuomet pasižiūri iš šalies, tikrai pamatai, kad greitai tie vaikai auga“, - pasakoja vyras.

Nors Bilas šou pasaulyje sukasi jau ne vieną dešimtmetį, tačiau šeimai jis visuomet suranda laiko ir su vaikais leisti laisvalaikį jam yra tikras malonumas – kartu jie ne tik žaidžia, pramogauja, bet ir keliauja.

„Mėgstu leisti laiką su savo vaikais – einame į žaidimų aikšteles, su Benediktu važinėjam paspirtukais, mėgstam keliauti. Vaikams pažinti pasaulį per keliones yra ne tik svarbu, bet ir įdomu. Kartu keliaujame ne tik po Lietuvą, ne kartą buvome ir užsienyje. Kiti galbūt vengia kelionių su mažais vaikais, tačiau mes nebijom skristi lėktuvu ir papildomų problemų dėl to mums niekad nekyla“, - teigia G. Šapiro-Bilas.

Legendinės grupės „ŽAS“ narių gyvenimas ilgą laiką sukosi apie koncertus, skandalus ir vakarėlius, tačiau šiandien visa tai jau praeity. Prisiminęs tuos laikus, Bilas neslepia nostalgijos, tačiau pripažįsta, jog vaikų suteikiamo džiaugsmo neatstos niekas.

„Viskam savas laikas, bet tikrai pasiilgstu tų laikų, kuomet nėra jokių rūpesčių, gali miegot kiek nori, gali negrįžt namo kada nori, kai nežinai, ką veiksi ne tik kad rytoj, bet po dviejų valandų. Tačiau šeimos niekada neiškeisčiau į nieką. Visiems ateina laikas suaugti, tik pasileisti plaukus visuomet dar norisi. Ne aš vienas – visi draugai ir bendražygiai taip pat jau įsisukę į tą šeimyninę rutiną. Jeigu išeina vieną kartą metuose visiems susitikti, tuomet būna labai gerai, nes jei ne pas vieną vaiko gimtadienis, tai pas kitą vaikas serga“, - šypsosi Bilas


Laidos filmavimo akimirka/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos filmavimo akimirka/tomasfoto.lt nuotr.

Ekspedicijos po Alytaus apskritį gastronominiai atradimai

Rytą poilsio ir pramogų komplekse „Harmony Park“ vedėjų trijulė pradėjo nuo aktyvaus sporto – dviračiais jie apvažiavo kone visą teritoriją. Po sporto komanda leidosi į kelionę po Alytaus apskritį.

Didžiąją dalį Dzūkijos etnografinio regiono užimanti apskritis garsėja ne tik uogomis ir grybais turtingais miškais, bet ir lankytinais objektais, apie kuriuos papasakojo vedėjus pasitikusi Alytaus turizmo informacijos centro gidė Birutė Malaškevičiūtė. Išklausius rekomendacijų, „Maisto kelio“ trijulė leidosi į kelionę, kurios pirmoji stotelė – Alytaus pieninė.

Bendrovės „Rivona“ padalinys Alytaus pieninė veikia jau 15 metų ir per parą perdirba apie 130 tonų tik iš Lietuvos ūkininkų perkamo pieno. Iš jo gaminami jogurtai, grietinė, kefyras, kefyro gėrimai, pasukos, sviestas, varškė, varškės sūriai bei gardūs ledai.

Vedėjų trijulė ekspedicijos po pieninę metu aplankė visus čia veikiančius cechus, o ledų gaminimo ceche jie net paragavo dar sušalti nespėjusių ledų tiesiai nuo išpilstymo linijos. Po ekskursijos, pamačius ilgą produktų kelią ant mūsų stalų, Ilonos, Bilo ir Dilano laukę visų jų degustacija.

„Viskas prasidėjo nuo mažų dalykų, mažai ir pieno buvo, nuo 5 tonų. Po to augom, augom, ir šiai dienai mes turim 130 tonų pieno į dieną. Pradžioje buvo produkcijos 5 pavadinimų, dabar turime 87. Mūsų pažiba yra ledai ir naujausias gaminys – fermentiniai sūriai“, - pasakos produktų gamybos vadovė Laima Balionienė.

Susipažinus su pieninės veikla, vedėjai išlėkė į Alytaus centre įsikūrusį „Dzūkų alaus restoraną“. Restorano atstovai Alma ir Rokas supažindino su čia pat restorane veikiančiu bravoru ir aludarystės tradicijomis bei pakvietė išskirtinei patiekalų ir nealkoholinio alaus degustacijai.

Laidos filmavimo akimirka/tomasfoto.lt nuotr.
Laidos filmavimo akimirka/tomasfoto.lt nuotr.

„Maisto kelio“ trijulės laukė tailandietiška „Tom Yum“ sriuba, gardi itališka pica, kepsninėje rūkyti šonkauliai, kiaulienos karka, bulvinis blynas su Dzūkijos miškų grybais bei specialus restorano firminis Napoleono tortas.

„Patiekalai tokio dydžio, jog trise rateliu siunčiamės, o jie kaip nesibaigia, taip nesibaigia, išnešti mus turbūt iš čia reikės“, - vienbalsiai sakė vedėjai, ragaudami restorano skanumynus.

Sočiai pavalgius ir susipažinus su aludaryste, Ilona, Bilas ir Dilanas po metų pertraukos sugrįžo į „Dzūkijos dvarą“, kur atvyko įvertinti atsinaujinusį restorano meniu. Čia jų laukė gurmaniška elnienos sriuba, dzūkiški zrazai su džiovintais baravykais, skrudintu česnaku ir kanapių sėklomis pagardinta silkė su bulvėmis, šamas su grilintomis daržovėmis, elnienos bei lašišos kepsniai, o vaišes vainikavo dvariškas sūrio pyragas su karamelizuotais obuoliais.

„Restorane kiekvieną dieną kviečiame lankytojus valgyti dienos pietus, kur visuomet būna bent vienas subalansuotos mitybos patiekalas. Tačiau iš savo meniu mes labiausiai didžiuojamės dzūkiškomis bandomis, nes jos yra tikrai autentiškos. Kuomet viskas atsibosta, bandos niekada neatsibosta“, - pasakos dvaro savininkė Giedrė Aldonė.

Po sočių patiekalų ir deserto, vedėjai ryžosi ekstremaliems pojūčiams, kurie jų laukė didžiausiame ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse pramogų parke „Tarzanija“, esančiame šalia dvaro. Čia jie lenktyniavo GO kartingų trasoje, o Dilanas net išmėgins laisvojo kritimo supynes.

Šiek tiek atsipūtus ir papramogavus, trijulė leidosi į paskutinį kelionės objektą – greta Lazdijų jau du dešimtmečius veikiantį kalakutų ūkį bei prieš trejus metus Lazdijų centre duris atvėrusius svečių namus „Gojus“, kurio restorane lankytojai gali paragauti gurmaniškų kalakutienos patiekalų.

Savininkų Cimakauskų šeima vedėjus nustebino neeiliniais patiekalais – saulėje džiovintais pomidorais ir Mozzarella sūriu įdaryta kalakutienos file, kalakutienos file su laukiniais ryžiais, kalakutienos salotomis, kiaulienos kepsniu, lašiša su burokėlių kuskusu ir kalakutienos maltinuku su trumų sviestu.

„Kalakutų jauniklius visuomet pamaitiname pilnaverčiu pašaru, gaminamu gamykloje, o vėliau, nuo pusės auginimo turime savo pasigamintus pašarus ir tokiu būdu mes kontroliuojame gamybą nuo pradžios, nuo pašarų, iki galutinio iš kalakutienos ruošiamo patiekalo“, - pasakos svečių namų „Gojus“ savininkė Rūta Cimakauskienė.

Antrą sezoną startavusi kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ ir vėl žiūrovus kviečia atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų laukia ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai. „Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti bei kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.