Austrių gliaudymo čempionate – delikatesų išsiilgę gurmė ir kilni misija
Nors pasaulis išgyvena pokyčius, kai kurie dalykai išlieka amžini. Aštuntąjį kartą iš eilės Lietuvoje įvyko austrių gliaudymo čempionatas. Per pastaruosius mėnesius tikrieji gurmė kaip reikiant išsiilgo kokybiško maisto ir pokalbių prie apvalių stalų, todėl austrių šventė tapo tikra atgaiva širdžiai ir sielai.
Rugsėjį pasaulyje tradiciškai skelbiamas austrių sezono atidarymas, o šių jūrų gėrybių skaičiuojama per du šimtus rūšių. Vilniuje vykusio renginio metu geriausių šalies restoranų virtuvių šefai rodė savo gebėjimus gliaudant ir išskirtinai pateikiant austres. Juk tinkamai ir greitai praverti geldelę reikia nepaprasto meistriškumo, o ką jau kalbėti apie virtuozišką jų pateikimą.
Pačios austrių gliaudymo varžytuvės vyko priešais Lietuvos nacionalinę filharmoniją esančioje Jono Basanavičiaus aikštėje, o ištaiginga vakarienė persikėlė į vidinį viešbučio kiemelį. Specialiai atrinkta kompetentinga komisija vertino dalyvių greitį, preciziškumą, unikalumą, bendrą vaizdą ir skonį.
Šis renginys visuomet turi ir kilnią misiją. Vakarienės metu muzikinį pasirodymą surengė smuikininkė Liepa Jurgutavičiūtė, o dalis surinktų lėšų bus skiriama Mstislavo Rostropovičiaus paramos ir labdaros fondui, teikiančiam paramą Lietuvos jauniesiems muzikos talentams.
O virtuvės šefas prie stalų kvietė paragauti valgių iš degustacinio meniu, kurio pagrindinis akcentas – galingu afrodiziaku vadinama jos didenybė austrė. Pagrindinis patiektas patiekalas buvo „Fideua“ su austrėmis. Desertas – austrių ledai su jūros dumblių traškučiu.
Čempionatą surengė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos austrių akademija ir „Imperial Hotel & Restaurant“.