Austrių gliaudymo čempionato kuratorė Rasa Arlauskienė: „Austres pamėgau tik penktą kartą jų paragavusi“
Trečiadienį Vilniuje pirmą kartą šalyje vyko austrių gliaudymo čempionatas, kurį surengė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, padedant Rasai Arlauskienei. Jame rungėsi penki geriausių šalies viešbučių virtuvės šefai.
Dėl geriausio austrių gliaudytojo vardo viešbutyje „Ramada“ varžėsi Tadas Gailiūnas iš restorano „California Tapas & Wine“, Valdas Račkauskas iš restorano „La Provence“, Jolita Bilinskienė iš viešbučio „Radisson Blue Astoria“ restorano, Artūras Samavičius iš restorano „California Gourmet“ ir Gintaras Martinonis iš restorano „Terazza“.
Čempionato vertinimo komisiją sudarė maisto tinklaraštininkas ir žurnalistas Andrius Užkalnis, etiketo žinomas Arminas Lydeka ir Lietuvos Somelje asociacijos narė Rasa Starkuvienė.
Atverti austrę – meistro darbas
Pirmą kartą šalyje vykstantis čempionatas iš dalyvių reikalavo profesionalumo, mat praverti austrę nėra taip paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tam reikia ne tik įgūdžių, bet ir specialių įrankių, pavyzdžiui, iš metalinių narelių nunertos pirštinės.
Čempionato dalyviai taip pat turėjo išradingai patiekti austres – pasirinkti indus bei papildomus ingredientus – citrinos sultis, aštrų padažą ar tiesiog pipirus.
Jau 250 milijonų metų gyvuojančių austrių yra daugiau kaip 50 rūšių. Vienos jų auga jūrose, kitos – vandenynuose. Nuo to priklauso jų skonis – jis gali būti saldesnis, aštresnis, gali dvelkti net riešutų užuomina.
Taip pat skiriasi ir austrių dydžiai, poskoniai, klasifikacija, kiekvienas turi savo legendą, susijusią su austrių ragavimu.
Austres pamėgo ne iš karto
Portalo Žmonės.lt kalbinta R.Arlauskienė pripažino kad ir pati yra austrių mėgėja, tačiau tikrąjį jų skonį moteris atrado tik penktą kartą paragavusi. „Ne kiekvienas gurmanas mėgsta austres, bet aš jas tbar tikrai mėgstu. Šį vakarą ragavau keletą netikėtų jų derinių – su juodaisiais ikrais, parūkytų ir su pomidorais“, – ragautais delikatesais žavėjosi R.Arlauskienė.
Paklausta, ar mūsų šalyje galima paragauti tikrai kokybiškų austrių, pašnekovė patikino, kad stereotipas, jog į mūsų šalį atvežamos austrės yra nešviežos. „Vilniuje yra keletas restoranų, kur galima gauti šviežių ir didelių austrių, bet žinoma, nuo tik rugsėjo, kada prasideda jų sezonas“, – portalui Žmonės.lt pasakojo Rasa.
Visgi geriausia vieta mėgautis šiomis gurmaniškomis jūros gėrybėmis yra Bretanės regionas Prancūzijoje. „Kartą ten buvau ir susižavėjau“, – kalbėjo Rasa ir jau netrukus išskubėjo sužinoti, kas laimėjo šį, pirmą kartą surengtą austrių gliaudymo čempionatą. Juo tapo Tadas Gailiūnas iš restorano „California Tapas & Wine“.