Beata Nicholson pirmą kartą pristatė savo anytą Paddy: „Ji – gastronominė turistė“

Renginio akimirka / Organizatorių nuotr.
Renginio akimirka / Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Į degustacinę vakarienę Trakuose penktadienio vakarą rinkosi gurmanai, kuriems vakaro patiekalus ruošė „Noma“ ir „Michelin“ žvaigždžių restoranuose dirbęs, vieno geriausių Talino restoranų šefas Rado Mitro. Kelias dienas Trakuose viešintis šefas į Lietuvą atvyko „Apvalaus stalo klubo“ kvietimu – kartu su jo komanda jis parengė vakaro meniu, apimantį brandžios klasikinės virtuvės patiekalus, įkvėptus sezono bei šefo įvairiapusės patirties. Išbandyti šefo siūlomo meniu į Trakus atvyko žinomi žmonės. Tarp jų buvo ir kulinarinių knygų bei TV laidų autorė Beata Nicholson. Čia ji atvyko su draugėmis ir savo anyta Paddy Nicholson.

„Mano anyta – gastronominė turistė. Ji gyvena viena, bet pakankamai daug keliauja, važiuoja į skirtingus miestus, kad nueitų į konkretų restoraną. Ji domisi kulinarija, jai labai svarbu maistas ir vynas, todėl kai ji atvažiuoja, mes būtinai einam į kokį nors restoraną. Šį kartą aplinkybės taip sutapo, kad pakviečiau ją atvažiuoti kartu į Trakus, kur gražus vaizdas, į pilį“, – sakė degustacinėje vakarienėje apsilankiusi maisto rašytoja, verslininkė Beata Nicholson.

Pasak Beatos, kai ji su vyru ir vaikais nuvyksta į Angliją anytos gimtadienio proga ar tiesiog aplankyti, taip pat kartu lankosi restoranuose.

Beata Nicholson su anyta
Beata Nicholson su anyta / Organizatorių nuotr.

„Tai mūsų kasdienybės dalis – eiti į restoraną, valgyti maistą, skanauti gėrimus. Su anyta matomės dažnai – ji atvažiuoja į Lietuvą keletą kartų per metus. Mes taip pat važiuojame keletą kartų per metus, tad matomės kas keletą mėnesių“, – sakė Lietuvoje garsi kulinarinių laidų ir knygų autorė.

Tiesa, išbandyti šefo siūlomo meniu taip pat atvyko maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, aktorė Monika Bičiūnaitė su sūnumi muzikantu Rapolu Gražiu, Violeta ir Artūras Baubliai, Rasa ir Arūnas Starkai, Aurelijus ir Aurelija Rusteikos bei kiti.

„Kurdamas šio vakaro meniu stengiausi vadovautis sezoniškumu, o pagrindinis tikslas – su šio vakaro galingais, sofistikuotais ir kompleksiškais gėrimais derantys patiekalai, kurie ne tik tiktų vienas su kitu, bet ir sustiprintų skonį. Vadovaujantis juo, ne visi meniu patiekalams naudojami produktai vietiniai – jei mačiau, kad vietiniai nėra pakankamai geri norimai dermei sukurti, rinkausi kitus“, – sako ne vienerius metus geriausio pasaulyje titulą laimėjusiame restorane „Noma“ dirbęs Rado Mitro, vakaro svečiams kartu su restorano „Apvalaus stalo klubas“ komanda pateikęs septynių patiekalų ir elegantiškų gėrimų derinius.

Pasak šefo, visuose jo kuriamuose meniu, taip pat – ir Trakų restoranui, atsispindi ankstesnė jo darbo patirtis ir turimos žinios. „Kur bedirbčiau, visada stengiuosi atnešti ir į vieną visumą apjungti geriausia, ką iki šiol išmokau bei patyriau. Negalėčiau pasakyti, kad vieną ar kitą patiekalą įkvėpė „Noma“ ar bet kokia konkreti ankstesnė patirtis. „Noma“ – tai labai aiški koncepcija, aiški struktūra, tuo tarpu kiekvienas iš mūsų stengiamės palikti savo atspaudą. Žinoma, galima imti konkrečius pavydžius, net knygas ir kopijuoti, bandyti atkartoti, bet tikslas ne toks“, – sako dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintame Londono „Hélène Darroze at The Connaught“ ir vieną žvaigždute turinčiame „Fischers Baslow Hall“ dirbęs šefas.

Renginio akimirka
Renginio akimirka / Organizatorių nuotr.

Jo teigimu, darbas „Nomoje“ labiausiai paveikė jo požiūrį, davė įkvėpimo, lėmė jo tolimesnį profesinį tobulėjimą, nes pakoregavo požiūrį į tai, kaip gaminamas maistas, kaip apie jį galvojama, kaip atrenkami produktai, kaip matoma visa visuma.

„Yra dalykų, kurių ir norėdamas negali pakartoti jau vien dėl to, kad „Nomoje“ dirba didelis kolektyvas – 45 žmonės, visada yra kas patars, pataisys, sureguliuos, kaip viskas turi vykti, kaip turi atrodyti kiekvienas patiekalas. Tuo metu mūsų restorane Taline užimčiausiomis dienomis apsilanko iki 120 svečių, o virtuvėje dirba tik trys žmonės, dar 5 padavėjai ir gal keli praktikantai“, – pasakoja R. Mitro.

Vis tik tai netrukdo „Ribe“ restoranui patekti į geriausiųjų sąrašus. Pavyzdžiui, praėjusiais metais jis užėmė pirmą vietą Estijos kulinariniuose apdovanojimuose „Silverspoon“. Vadovaudamasi vietos ir tarptautiniais vertinimais bei ieškodama mentorių savo komandai, į šį restoraną bei jo šefą dėmesį atkreipė ir „Apvalaus stalo klubo“ įkūrėja bei savininkė Rasa Šnaiderienė. Ji taip pat susirinko rekomendacijas iš Taline dažnai besilankančių savo kolegų, bičiulių. Viena jų ypatingai akcentavo išskirtinį Rado Mitro patiekalų skonį, kurį p. Rasa apibūdina kaip „gomurį džiuginančią harmoniją ir balansą“. Tuo įsitikinti moteris galėjo jau pirmą kartą užsukusi į „Ribe“ – susipažinusi su šefu Rado Mitro, tą patį vakarą pakvietė jį atvykti į Lietuvą.

Renginio akimirka
Renginio akimirka / Organizatorių nuotr.

Pasak R. Šnaiderienės, šefo R. Mitro virtuvė – brandi ir subalansuota. „Jis improvizuoja žaismingais akcentais, tendencijomis, bet jos pagrindas išlieka klasikinis, prancūziškas, chrestomatinis. „Apvalaus stalo klubo“ vadovę ypač sudomino R. Mitro restorano Estijoje vyno kolekcija, kurią derinti prie patiekalų padėjo nuolat su šefu dirbantis profesionalus someljė. Viešinčio šefo klasikinių patiekalų ir tvirto charakterio gėrimų deriniai bus įtraukti į Trakų restorano banketinį meniu – juos galės užsisakyti visi, norintys surengti asmeninę ar verslo vakarienę, ar šventę savo artimiausiems žmonėms, darbo kolegoms, partneriams.