Biomedicinos mokslų daktarė: šiuolaikiniam žmogui nebeužtenka standartinių Omega-3 dozių

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija / Žuvų taukai / Asmeninė ir Shutterstock nuotr.
Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija / Žuvų taukai / Asmeninė ir Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Ar žinote, kodėl Omega-3 riebalų rūgštys tokios svarbios mūsų organizmui?

Kodėl Omega-3 riebalų rūgštys tokios svarbios mūsų organizmui?

Kadangi riebalų rūgštys yra neatsiejama organizmo kiekvienos ląstelės membranos (arba jos apvalkalo) sudedamoji dalis, su maistu gaunamų polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekis yra esminė ląstelės gyvavimo sąlyga. Todėl Omega-3 yra vienas iš plačiausią naudą turinčių maistinių komponentų.

Omega-3 – EPR ir DHR – skirtos širdies ir kraujagyslių sistemos ligų prevencijai: mažina trigliceridų koncentraciją, slopina trombozę. Augantys mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad Omega-3 turi teigiamą poveikį ir senstančioms smegenims. Būtent, Omega-3 trūkumas siejams su atminties sutrikimu.

Taip pat, Omega 3 riebalų rūgštys  mažina įvairių uždegiminių odos ligų simptomus, osteoporozės riziką, slopina reumatoidinį artritą, pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Nėščiosios privalo papildomai vartoti Omega-3 riebalų rūgštis prieš ir nėštumo metu bei laktacijos periodu tikslu užtikrinti normalų kūdikio augimo procesą, neurologinį bei kognityvinį vystymąsi. 

Ar kasdieninėje mityboje lietuviai pakankamai suvartoja Omega-3 turinčių produktų? 

Šiuolaikinėje mityboje (prisotintoje rafinuotais angliavandeniais, hidrintu aliejumi, greituoju maistu), Omega-6 riebalų rūgštis yra stipriai dominuojanti, o blogiausia tai – kad ji trukdo pasisavinti Omega-3  rūgštis.  Todėl papildomai vartoti Omega-6 produktų nerekomenduojama. Įrodyta, kad kuo mažiau Omega-3 gauname su maistu, tuo aktyvesni uždegiminiai procesai. 

Omega-3 trūkumas kelia vis daugiau nerimo medikams bei sveikatos specialistams ir prisideda prie dermatito, kraujotakos sistemos, inkstų ligų, diabeto, neurodegeneracinių veiksnių, artrito, depresijos ir sumažėjusio organizmo atsparumo infekcijoms. Taigi,  Omega-3 poreikis pastaraisiais dešimtmečiais ypač išaugęs, ir standartinės rekomendacijos dažnai neatitinka naujausių mokslinių tyrimų išvadų,  todėl, rekomenduojama suvartoti kur kas didesnius Omega-3  kiekius. 

Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija
Biomedicinos mokslų daktarė Sandrija

O jei iš visos gausybės vaistinės lentynose esančių papildų, reikėtų pasirinkti vieną vienintelį – kas  jis būtų ir kodėl?

Kadangi daugelio mūsų mityboje vyrauja nedaug žuvies, mažai riešutų ir sėklų, ypatingai daug perdirbto ir nekokybiško maisto, labai svarbus kasdieninis Omega-3 vartojimas. Štai Jums paprastas, bet labai svarbus atsakymas – kokybiški žuvų taukai su dideliu kiekiu Omega-3 yra vienas naudingiausių papildų, kuriuos galite ir privalote vartoti kasdien.

Kritinis žuvų taukų vertinimo rodiklis yra EPR ir DHR kiekis, tačiau ne bendras žuvų taukų ar Omega-3 kiekis kapsulėje/šaukštelyje.  Nors vis dar nėra vieningos nuomonės dėl būtinos vartoti Omega-3 dozės, tačiau dauguma tarptautinių ekspertų pataria suvartoti ne mažiau kaip 500 mg EPR ir DHR per dieną geros sveikatos palaikymui.

Siekiant maksimalaus efekto, teigiamų pokyčių, uždegiminių procesų organizme slopinimo, širdies ir kraujagyslių ligų rizikos mažinimo, EPR ir DHR kiekvieną dieną privalėtumėte gauti nuo 1000 iki 2000 mg.

Tiems asmenims, kurie nori pagerinti kraujo lipidų (sumažinti trigliceridų kiekį) koncentraciją, turėtų vartoti 2000-4000 mg EPR ir DHR per dieną jau papildų formoje ir derinant juos su mityba. Omega-3 kiekis (Europos Maisto Saugos Tarybos duomenimis) iki 5 g nekelia pavojaus sveikatai, o iki 1 g DHR/parą  nekelia jokio pavojaus ir vaikams. 

Žuvų taukai yra vienas seniausių žinomų maisto papildų. Kaip bėgant laikui keitėsi jų gamyba?  Kuo pranašesni yra inovatyvūs žuvų taukai lyginant su tradiciniais?  

Gyvenimas keičiasi, keičiasi ir žuvų taukai. Naujausios technologijos, žuvų taukų gamyboje, koncentruojasi į Omega-3 stiprios koncentracijos išgavimą iš tvarios žvejybos metodu sužvejotų žuvų, bei malonų skonį. 

Džiugina tai, kad Lietuvos vaistinėse jau galima rasti naujus ir galingus savo sudėtimi, gerai pasisavinamus ir ypatingai skanius – be žuvies skonio – Omega-3 papildus. Renkantis žuvų taukus svarbu atkreipti dėmesį į etiketę, nes toli gražu ne visi žuvų papildai vienodi.

Puiku, kai mažoje dozėje vyrauja didelis kiekis Omega-3, pavyzdžiui, pusėje arbatinio šaukštelio telpa nuo 1600 mg Omega-3 (940 EPR ir 470 DHR). Didelė Omega-3  koncentracija ir malonus skonis – tai inovatyvių žuvų taukų ženklai, pagaliau jų vartojimas tampa malonia patirtimi. 

www.fjordzuvutaukai.lt