Dainininkės Džordanos energijos paslaptis – litras greipfrutų sulčių per dieną

Džordana Butkutė / Asm. albumo nuotr.
Džordana Butkutė / Asm. albumo nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2013-05-03 16:57
AA

Žinomos moterys prisipažįsta: šviežių vaisių sultis jos vertina, tačiau... labai tingi „žaisti“ su sulčiaspaude. Laimei, dabar skanių šviežių sulčių galima nusipirkti ne tik specializuotuose prekybos vietose, bet ir prekybos centruose. Džiugi naujiena ta, kad mūsų virškinimo sistema sultis greit įsisavina, o naudingos medžiagos lengvai patenka į kraują.

Sunku patikėti, kad šiemet dainininkė Džordana Strasevičienė švęs 45-erių metų gimtadienį – juk atrodo ir jaučiasi bent dešimtmečiu jaunesnė. „Už gerus genus esu dėkinga savo tėvams. Tačiau organizmą buvau apnuodijusi alkoholiu, teko imtis priemonių, kad jį išvalyčiau. Labai nudžiugau, kai gydytojai rekomendavo kasdien gerti greipfrutų sulčių – aš jas tiesiog dievinu. Taigi jau kurį laiką per dieną išgeriu litrą vandens ir litrą greipfrutų sulčių, turbūt dėl to jaučiuosi žvali, energinga“, – sako Džordana.

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Dainininkė Irena Starošaitė tikina nesanti pamišusi dėl šviežiai spaustų sulčių, tačiau retkarčiais mielai jomis pasimėgauja. „Mane nuo šviežių sulčių spaudimo atbaido tai, kad po to reikia labai kruopščiai išplauti sulčiaspaudę. Jeigu parduotuvėje pamatau gražių apelsinų ar obuolių, būtinai nusiperku ir namie juos išspaudžiu. O jei su šeima lankomės kavinėje, mielai užsisakome po šviežiai spaustų sulčių stiklinę“, - sako jaunatviškai atrodanti moteris.

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Tuo tarpu prodiuserė Jurga Anusauskienė be šviežiai spaustų sulčių negali gyventi jau penkerius metus. „Būna, kad net kelis kartus per dieną užsuku į parduotuvę jų nusipirkti, mat pati išsispausti neturiu laiko. Nusiperku tris buteliukus sulčių – greipfrutų, apelsinų ir citrinų, o prieš pat gėrimą jas sumaišau. Nevaidinu didvyrės ir visoms patariu namie nevargti su sulčiaspaude – tiesiog kur kas paprasčiau yra užsukti į parduotuvę. Ten sulčių kokybė yra nebloga. Manau, šviežios sultys pagerino mano imunitetą, mat pastaruoju metu visai nebesergu“, – sako J.Anusauskienė.

BŪTINA ŽINOTI

Jeigu norite iš šviežiai spaustų sulčių gauti didžiausią naudą, naudokite kuo šviežesnius vaisius ir daržoves.

Šviežiai spaustas sultis būtina suvartoti iškart, nes vėliau žūsta jose esantys vitaminai ir mineralinės medžiagos.

Prieš spaudžiant sultis, vaisius ir daržoves kruopščiai nuplaukite.

Vaisius su kieta žieve (mango, melionas, arbūzas, ananasas) būtina nulupti.

Citrusinių vaisių sultys būna skanesnės, kai vaisiai prieš spaudžiant nulupami.

Jeigu norite, kad obuolių sultys nepatamsėtų, įpilkite į jas šlakelį citrinos sulčių.

Kai spaudžiate sultis iš įvairių vaisių ar daržovių, pradėkite nuo pačių minkščiausių.

Jei norite išspausti sultis iš prieskoninių žolių arba žalių lapinių daržovių, susukite jas į standų gniužulą arba dėkite tarp kitų produktų. Spauskite nedideliu greičiu.

Nebijokite spaudžiant sultis maišyti vaisių ir daržovių – jie puikiai papildo vienas kitą. Vaisių sultyse daugiau cukraus ir vitaminų, o daržovių – mineralinių druskų.

Sultis geriausia gerti 30-40 min. prieš valgį. Jei saldžių sulčių išgersite po pietų, jos skatins rūgimą ir jums tiesiog pradės pūsti vidurius.

SKEPTIKO POŽIŪRIS

Tos, kurios mėgsta laikytis sulčių dietos ar tiesiog savo malonumui kasdien mėgaujasi dideliais šviežių sulčių kiekiais, privalo atkreipti dėmesį į šias pastabas:

• Didžiausias šviežiai spaustų sulčių trūkumas – didelis greitai įsisavinamų angliavandenių kiekis. Išgėrę stiklinę sulčių drauge su vitaminais ir antioksidantais gauname ir didžiulę porciją cukraus. Maža to, sultys, skirtingai nei švieži vaisiai, praktiškai neturi ląstelienos, todėl yra žymiai kaloringesnės.

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

• Prieš kelis dešimtmečius visos žiniasklaidos priemonės skelbė, kad nuodugniai ištyrus ananasų sultis, paaiškėjo, jog jose yra bromelaino – neva  riebalus deginančios medžiagos. Kaipmat rinkoje atsirado daugybė maisto papildų su ananasais, skirtų besiliekninantiems. Iš tiesų, bromelainas – tai fermentas, kuris padeda skaidyti baltymus ir su riebalais jis neturi nieko bendro. Be to, ananasų sultys – vienos iš saldžiausių, todėl suliesėti jomis užgeriant maistą vargu ar pavyks.

• Yra įrodyta, kad geriant sultis atsikratyti papildomų kilogramų labai sudėtinga. JAV mokslininkas Barry M. Popkin teigia, kad stiklinė sulčių nedaug kuo skiriasi nuo saldaus gazuoto gėrimo stiklinės: jokios naudos, tik papildomos kalorijos. Jo nuomone, sultys – viena iš priežasčių, kuri paaiškina, kodėl JAV tiek daug apkūnių žmonių. O Johns Hopkins universiteto mokslininkai pareiškė, jog sultys negali nuslopinti alkio jausmo.

• Ilgą laiką buvo tvirtinama, kad vitaminas C visiškai nepavojingas mūsų sveikatai, kadangi jo perteklius lengvai pasišalina iš organizmo su šlapimu. Tačiau dabar jau skelbiama, kad pernelyg didelės šio vitamino dozės trukdo vitamino B12 įsisavinimui, kuris be galo reikalingas kraujo gamybai bei nervų sistemai. Reiktų žinoti, kad žmogui per dieną visiškai pakanka 60 mg vitamino C – tiek jo yra pusėje stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių.

• Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai daugelio mūsų mėgstamose greipfrutų sultyse rado furanokumarino – medžiagos, kuri slopina antihistamininių ir priešvirusinių vaistų, antibiotikų, steroidinių hormonų bei dešimtis kitų medicininių preparatų įsisavinimą. Visos medžiagos kaupiasi kraujyje ir tai padidina šalutinių poveikių bei perdozavimo riziką. Maža to, moksliniai tyrimai teigia, kad greipfrutų sultys moterims menopauzės metu gali išprovokuoti krūties vėžį.

Skanūs Holivudo garsenybių rekomenduojami receptai

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Roberto de Niro vynuogių kokteilis

Reikės: 500 g mėlynųjų vynuogių (be kauliukų), 500 g žaliųjų vynuogių (be kauliukų), 400 g aisbergo salotų

Nuvalytas vynuoges sutrinkite plaktuvu. Sulčiaspaude išspauskite salotas, supilkite į vynuogių masę ir dar kartą išplakite plaktuvu.

Nauda: mėlynosiose vynuogėse gausu geležies ir magnio. Žalios vynuogės – puiki profilaktinė priemonė prieš onkologines ligas. Vynuogių ir salotų kokteilis – nuostabi detoksikuojanti dieta mėgstantiems aktyvų gyvenimo būdą.

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Cindy Crawford burokėlių ir granatų kokteilis

Reikės: 400 g burokėlių, 500 g granatų, šaukšto medaus

Burokėlius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išspauskite sulčiaspaude. Plaktuvu suplakite granatų grūdelius, užpilkite burokėlių sultimis ir sumaišykite iki vienalytės masės. Paskaninkite medumi.

Nauda: burokėlių ir granatų sulčių kokteilis – puiki organizmą stiprinanti priemonė. Jis rekomenduojamas išsekusiems ligoniams arba tiems žmonėms, kurie patiria didžiulį psichologinį ar fizinį krūvį.

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Jennifer Aniston rūgštynių ir ananasų kokteilis

Reikės: 200 g nuvalyto ananaso, 200 g rūgštynių lapų, 2 kivių

Nuvalytus ananasą ir kivius susmulkinkite gabalėliais. Rūgštynes supjaustykite stambiai. Viską sudėkite į plaktuvą ir suplakite.

Nauda: ananasuose esantis bromelainas – puiki priemonė virškinimui pagerinti. Kiviai – puiki profilaktinė priemonė kraujotakos sistemai, juose gausu magnio, kuris reikalingas širdžiai, juose gausu mineralų, kurie stimuliuoja galvos smegenų veiklą. Rūgštynių lapeliuose esančios rūgštys – nuostabi priešuždegiminė priemonė.