Dėl meilės į Lietuvą atvykęs šefas iš Šri Lankos tapo naujos kulinarinių kelionių laidos vedėju
Liepos 7 dieną televizijos žiūrovus pasieks naujas ir netikėtas projektas – TV3 kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“. Kiekvieną šeštadienio rytą iš televizoriaus ekrano sveikinsis net trys charizmatiški vedėjai. Du iš jų – žavioji šefė, kulinarinės laidos „Virtuvės istorijos“ vedėja Ilona Juciūtė-Čibirkienė ir legendinės grupės ŽAS narys Gidonas Šapiro- Bilas – jau buvo atskleisti anksčiau.
Šiandien paaiškėjo, kad trečiuoju vedėju tapo prieš aštuonerius metus iš Šri Lankos į Lietuvą dėl meilės lietuvaitei atvykęs virtuvės šefas Dilanas Dampella Gamage.
Vos pradėjus pokalbį televizijoje debiutuojantis šri lankietis užburia savo nuoširdumu ir paprastumu. Dilanas tikina, kad tapti naujosios laidos „Maisto kelias“ vedėju – didelis džiaugsmas, nes pažinti mylimą šalį, kurioje gyvena, jam vis dar labai įdomu.
TV laidų kūrėjos ir vedėjos Vaidos Skaisgirės prodiuserinės kompanijos „TV topas“ kuriamas projektas jau visai netrukus pasieks televizijos ekranus, šiuo metu vyksta intensyvūs filmavimo darbai.
„Maisto kelias“ kartu su žiūrovais leisis į skonių ir potyrių kupiną kelionę per visas dešimt Lietuvos apskričių. Kiekvienoje laidoje bus pristatoma vis kita Lietuvos apskritis, jos autentiškos lankytinos vietos, glaudžiai susijusios su kulinarija ir maisto pramone – nuo įvairiausiomis legendomis apipintų dvarų, pilių, malūnų bei išskirtinių restoranų iki seniausių maisto pramonės fabrikų ir gamyklų.
Prieš aštuonerius metus persikelti į Lietuvą iš tolimos Šri Lankos Dilaną paskatino meilė – jis įsimylėjo gimtojoje šalyje sutiktą lietuvaitę. „Į Lietuvą mane atvedė meilė – esu meilės emigrantas. Ją sutikau Šri Lankoje ir atvykau iš paskos į Lietuvą. Nors dabar esame išsiskyrę, vis tiek gyvenu ir dirbu čia“, – sklandžiai lietuviškai pasakojo Dilanas.
Dabar didžiausia Dilano meilė – Lietuva. Atsidavimo mūsų šaliai naujajam laidos vedėjui pavydėti galėtų daugelis lietuvių – vyras tikina, kad niekur kitur gyventi nenorėtų. „Dabar Lietuva yra mano meilė – jei manęs kas paklausia, kur noriu gyventi, tai atsakau, kad gyventi noriu Lietuvoje, o Šri Lankoje tik atostogauti“, – juokėsi virtuvės šefas.
Atvykęs į Lietuvą Dilanas ėmė mokytis lietuviškai. Tiesa, nors jam tai nebuvo lengva užduotis, dabar su aplinkiniais jis jau lengvai susikalba. „Man padėjo tai, kad aš labai myliu Lietuvą ir žmonės buvo man linkę padėti. Buvo visokių akimirkų – ir gerų, ir blogų, bet daugiausiai sutikdavau gerus žmones, kurie norėdavo padėti. Neslėpsiu, pirmus metus, kuomet atvykau čia, dažnai pagalvodavau važiuoti namo, bet po kiek laiko prie visko pripratau ir norėjau likti čia. Dabar viskas puiku – turiu draugų, tikrai noriu čia gyventi“, – šypsojosi Dilanas.
Gimtojoje Šri Lankoje jis taip pat dirbo virtuvėje, baigė kulinarijos mokslus, o atvykęs į Lietuvą juos pratęsė. Pasak laidos „Maisto kelias“ vedėjo, įdomiausia atvykus į Lietuvą buvo paragauti tradicinio maisto, kurį perprasti buvo sunku.
„Atvykus čia lietuviška virtuvė man pasirodė gana įspūdinga, tačiau nebuvau pripratęs valgyti tokio maisto. Šri Lankoje tokių patiekalų neturime ir net nežinome. Atvažiavęs paragavau cepelinų ir iš pradžių man tai buvo sunkokas maistas, bet dabar jau bent porą kartų per mėnesį tokio maisto užsinoriu – kokių nors bulvių patiekalų“, – sakė Dilanas.
Maistas – didžiausia šri lankiečio aistra, vos atvykęs į Lietuvą jis ėmė dirbti Kaune įsikūrusiame restorane „Pas Stanley“. Dilano vadovas prisimena, kaip greitai naujas darbuotojas mokėsi: „Kavinė gyvuoja jau devynerius metus ir vieną dieną jis užėjo ir paklausė, ar turime kokio darbo. Kaip dabar atsimenu, dar pats tuo metu dirbau už baro, o tuometinis savininkas jį pasitiko. Dilanas Šri Lankoje dirbo restoranų ir barų sferoje, tad turėjo patirties, tačiau nekalbėjo lietuviškai. Todėl priėmėme jį į virtuvę. Jis pradėjo nuo paprasto pagalbinio virtuvės darbuotojo, o dabar jau šešerius metus yra pagrindinis virėjas“, – atskleidė Dilano vadovas ir restorano savininkas Tomas Anglickas.
Nors „Pas Stanley“ savo klientams siūlo europietišką virtuvę, jos šefu tapęs Dilanas į patiekalus įnešė ir savo kultūros: „Šri lankietiškų patiekalų mūsų restoranas nesiūlo, bet akcentų tikrai yra, pavyzdžiui, padažuose, garnyruose. Jis man kelis kartus darė degustacines Šri lankos virtuvės vakarienes, tai jų maistas ganėtinai saldus – daug kokoso pieno, vištienos, salstelėjusios kiaulienos. Patiekalai tikrai įdomūs.“
„Su Dilanu bendrajame daugiau ne kaip direktorius su darbuotoju, o kaip draugai. Jis labai geras žmogus, nuoširdus, darbštus, visuomet turi daug idėjų ir pasiūlymų, atsiduoda darbui ir jį myli. Su visais darbuotojais stengiuosi bendrauti draugiškai, todėl yra darbuotojų, kurie čia dirba nuo kavinės atidarymo“, - pasakojo restorano savininkas.
Nors Lietuvoje gyvena jau aštuonerius metus, Dilanas atskleidžia, kad daug Lietuvos vis dar nėra apkeliavęs, todėl laida „Maisto kelias“ pažintine taps ne tik žiūrovams, bet ir jam pačiam.
„Su laida „Maisto kelias“ mes aplankome tiek daug vietų, kur nesu buvęs. Bet dar įdomiau man susipažinti su tradiciniu lietuvišku maistu, filmuojant vis atsiranda dalykų, kuriuos valgau pirmą kartą. Man be galo įdomu ir esu labai patenkintas, galėdamas filmuotis tokiame projekte. Lietuva man labai graži, noriu joje gyventi, man čia gera“, – su šypsena sakė Dilanas.
Nauja laida „Maisto kelias“ žiūrovus kvies atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų lauks ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai.
„Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti bei kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.
„Maisto kelias“ – jau šią vasarą, nuo liepos 7 dienos, šeštadieniais, 9.30 val. per TV3!