Dėmių valymas (II): vyno, alaus, tabako, kraujo dėmės
Ji24.lt tęsia ciklą apie dėmių valymą. Pateikiame receptų, kaip išvalyti tam tikras dėmes – kraujo, sulčių, vyno, alaus, žolės, rūdžių, lūpų dažų, aviečių, rašalo, riebalų ir kitas, įsisenėjusias ar šviežias dėmes.
Antroji dalis – kaip valyti vyno, alaus, tabako, kraujo dėmes. O pirmąją (kavos, kakavos, arbatos, sulčių, įvairių uogų dėmės) skaitykite ČIA.
1. Vyno dėmes iš medvilninių audinių galima pašalinti verdančiu pienu.
2. Ant šviežių raudono vyno dėmių reikia užberti druskos ir skalbti audinį muiluotame vandenyje.
3. Balto vyno ir šampano dėmes reikia patrinti pašildytu iki 40–50 laipsnių glicerinu, o po to išskalbti šiltu vandeniu.
4. Vyno ir alaus dėmes galima pašalinti, jas įtrynus citrina ir palaikius kurį laiką ant saulės, vėliau suteptą audinį išskalauti.
5. Vyno dėmės išnyks, jeigu jas kruopščiai skalbsite šiltame piene, vėliau išskalausite šaltame vandenyje, o po to – karštame.
6. Tabako dėmes galima pašalinti taip: įtrinkite dėmę kiaušinio tryniu, sumaišytu su denatūratu (techniniu spiritu), po to skalbkite audinį šiltame vandenyje, o vėliau – karštame.
7. Kraujo dėmes pirmiausia reikia plauti šaltu vandeniu, o po to šiltu muiluotu vandeniu. Įsisenėjusias kraujo dėmes įtrinkite amoniako tirpalo ir vandens mišiniu (1 arbat. š amoniako tirpalo 1 litrui vandens), po to – tokiu pačiu mišiniu borakso.
8. Kraujo dėmes ant plonų šilko audinių galima pašalinti tirštu bulvių krakmolo ir šalto vandens mišiniu. Šia mase reikia įtrinti dėmę iš abiejų pusių, leisti audiniui gerai išdžiūti, nukratyti ir, jeigu reikia, išskalbti.
Sužinokite daugiau – sekite „Ji“ naujienas „Facebooke“!