Dietologė Edita Gavelienė: Pusryčiaujantys rečiau persivalgo
Pusryčiai – vienas svarbiausių dienos valgių. Tai patvirtina įvairūs moksliniai tyrimai, gydytojų rekomendacijos ir asmeninė žmonių patirtis. Tačiau ne kiekvienas, net ir žinodamas tai, randa noro ir laiko papusryčiauti. 15min.lt ir medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė pateikia jums argumentų, kodėl pusryčiauti sveika ir ką valgyti per pusryčius.
- Kodėl pusryčius valgyti sveika?
- Valgant reguliariai, geriau įsisavinamos maistinės medžiagos, rečiau persivalgoma, kūnas aprūpinamas energija, kuri yra reikalinga dienos darbams.
- Kiek kalorijų reikėtų skirti dienos pradžiai?
- Tai labai individualu: galima skirti nuo 15 iki 40 % paros energinės vertės kalorijų. Tai priklauso nuo to, kokia veikla asmuo užsiims likusią dienos dalį.
- Pusryčiams dažniausiai patariama valgyti įvairių košių. Ką daryti, jei jų nemėgsti?
- Pusryčiams tinka ir vaisiai, jogurtas, varškė, kiaušiniai, sumuštinis... Svarbu, kad visos dienos metu gautume kuo įvairesnių produktų. Nemėgstantys košių gali skanauti duonos.
- Kuo skiriasi pusryčiai žiemą ir vasarą?
- Iš esmės nesiskiria. Tik žiemos metu norisi daugiau šilto maisto, tai geriau rinktis šiltus – ne šaltus pusryčius.
- Ar pusryčiams reikia daugiau angliavandenių ar baltymų?
- Kiekvienos maistinės medžiagos per dieną turime gauti tiek, kad kalorijų kiekis neviršytų poreikio. Dirbantiems intensyvų fizinį ar intensyvų protinį darbą patartina pusryčiams rinktis daugiau angliavandenių turintį maistą.