Saldusis stalas: gaminame šokoladinius triufelius

Apelsininiai triufeliai su cinamonu / Astos Černės nuotr.
Apelsininiai triufeliai su cinamonu / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Triufeliai – ir saldi dovana, ir malonus savęs palepinimas. Visi juodojo šokolado mėgėjai bus sužavėti: aromatingi, sodriai šokoladiniai ir lengva prabanga dvelkiantys triufeliai nepalieka abejingų.

Klasikiniai šokoladiniai triufeliai – vienas puikiai žinomų šokolado gaminių. Tokie triufeliai ruošiami iš šokoladinio ganašo (angl. ganache – tirpintas grietinėlės ir šokolado mišinys), tuomet glaistomi tirpintu šokoladu ar apvoliojami kakavos milteliuose, milteliniame cukruje, smulkintuose riešutuose. Patys paprasčiausi šokoladiniai triufeliai dažnai yra gardinami įvairiais priedais, kurių dėka galime paruošti įspūdingą saldainių asorti: šokoladinį ganašą galite gardinti kava, likeriu, viskiu, citrusinių vaisių žievelėmis, cinamonu, aitriosiomis paprikomis, mėtomis, jūros druska, karamele, riešutais, uogomis ir kitais priedais. Kiekvienas iš jų šokoladiniams triufeliams suteikia subtilų skonį ir ryškų charakterį – išbandykite kelias rūšis ir atraskite savo mylimiausią derinį!

Triufelių forma, priešingai nei kitų saldainių, neprivalo būti taisyklinga. Tiesą sakant, tai – viena iš triufelių ypatybių, dėl kurios jie atrodo išskirtinai bei žaviai.

Viena šokoladinių triufelių atsiradimo istorija pasakoja, kad pirmą kartą šokoladinius triufelius 1895-ųjų metų gruodį pagamino N. Petruccelli Prancūzijoje. Taip pat egzistuoja ir kita versija, daug romantiškesnė: apie garsų prancūzų kulinarą A. Escoffier ir jo praktikantą. Vieną 1920-ųjų metų dieną šis ruošė konditerinį kremą, tačiau visiškai netyčia pakaitintą grietinėlę supylė į dubenėlį su šokoladu (o ne su kiaušiniais, kur turėjo supilti). Kremui sustingus, jis pastebėjo, kad lengvai jį gali suformuoti į nedidelius saldainius, o apvoliojęs kakavos milteliuose pirmą kartą pagamino šiandien tokius garsius šokoladinius triufelius!

Prancūziškus triufelius, gaminamus iš šviežios riebios grietinėlės ir tikro šokolado, padengtus kakavos sluoksniu, turėtume vadinti pačiais tikriausiais.

1902-aisiais vienoje Londono šokolado parduotuvėje pristatyti šokoladiniai triufeliai sulaukė žmonių dėmesio ir pripažinimo, o vėliau pamažu išpopuliarėjo ir kitose pasaulio šalyse. Šiandien yra išskiriama daugybė šokoladinių triufelių rūšių: amerikietiški, kalifornietiški, europietiški, prancūziški, šveicariški ir kt. Prancūziškus – gaminamus iš šviežios riebios grietinėlės ir tikro šokolado, padengtus kakavos sluoksniu – turėtume vadinti pačiais tikriausiais; juk tai – šokoladinių triufelių gimtoji šalis. Vis dėlto šiais laikais terminas „šokoladiniai triufeliai“ gali klaidinti, kadangi taip įprasta vadinti daugelį saldainių, padengtų šokoladu, nepaisant jų įdaro.

Šokoladiniai triufeliai dėl savo itin sodraus skonio dažnai vadinami prabangiu desertu. Tikra tiesa, vienas vienintelis geras ir kokybiškas triufelis gali atstoti didžiulį pyrago gabalą ir visą pakuotę sausainių. Patikėkite, nuo šokoladinių triufelių tikrai apsąla širdis!

{recipe|4255}
{recipe|4254}
{recipe|4253}