Duris atvėrusiame išskirtiniame Sakartvelo skonių vyno klube – būrys kviestinių svečių
Penktadienio vakarą kviestiniai svečiai rinkosi į naujo Sakartvelo vyno klubo-parduotuvės „Sakartvelo skoniai“ atidarymą. Sakartveliško vakaro nepraleido Sakartvelo ambasadorė Lietuvoje Salome Šapakidzė, aktorė Redita Dominaitytė, radijo ir televizijos laidų vedėja Daiva Tamošiūnaitė, teniso treneris ir modelis Simas Kučas, dainininkė Agnė Sabulytė, fotografė Rūta Andrė su gyvenimo draugu dailininku Valerijumi Šatunovu, dailininkas Audrius Gražys, Auksė ir Francois Dransard bei kiti.
Mėgstamiausi patiekalai iš Sakartvelo
Žinomi žmonės ne tik degustavo sakartveliškų skanėstų, bet ir dalijosi mintimis apie šį svetingą kraštą, jo virtuvę bei leidosi į prisiminimus, kuomet lankėsi šioje šalyje.
Vyno klube apsilankiusi aktorė ir režisierė Redita Dominaitytė prisipažino, jog nuvykti į Sakartvelą – jos sena svajonė, tik, deja, dar neįgyvendinta.
„Jau nuo mano jaunystės laikų sklisdavo legendos kaip svetingai lietuviai sutinkami šiame krašte, ypač aktoriai, teatro žmonės. Juk tai – ne tik gero vyno ir gardžios virtuvės, bet ir teatro šalis. Tikiu, kad greitu metu ši mano svajonė išsipildys“, – viliasi R.Dominaitytė.
Jei Redita būna svečioje šalyje ir renkasi, į kurį restoraną eiti pavakarieniauti, dažnas pasirinkimas būna būtent sakartveliška virtuvė. Žinoma moteris apgailestavo, kad, deja jos šeimos nariai nėra šios virtuvės gerbėjai, tad paskanauti naujų sakartveliškų patiekalų jai tenka kolegų, bičiulių draugijose. Iš šio krašto virtuvės šedevrų Redita norėtų išskirti baklažanų suktinukus bei sriubą, kurią tiesiog dievina. Tai pupelių sriuba su raugintais agurkais ir kopūstais.
„Kartais tik dėl šios sriubos lekiu į sakartvelišką restoraną“, – juokėsi aktorė, kuriai miltiniai šios šalies patiekalai patinka kur kas labiau nei, tarkim, italų picos.
„Buvo gardu, šilta ir jauku“, – šypsojosi į renginį atvykusi Daiva Tamošiūnaitė.
Dailininkui Audriui Gražiui ne kartą teko lankytis Sakartvele su parodomis. „Nuostabi šalis su unikaliomis tradicijomis, architektūra, kalba, papročiais. Ir, žinoma, labai nuoširdūs žmonės“, – prisiminimais dalijosi dailininkas.
Jo nuomone, sakartvelų virtuvė tiesiog puiki. „Vien ką reiškia tirštos sriubos, įdaryti baklažanų suktinukai, chačapuri... Beje, skanesnių pomidorų neteko niekur kitur ragauti. Sakartvelas turi gilias vyndarystės tradicijas, ypač sužavėjo jų naminiai vynai“, – pasakojo A.Gražys, kurio mėgstamiausias šio krašto patiekalas – jautienos sriuba su graikiniais riešutais.
Anot pašnekovo, jis jokiu būdu nenorėtų įžeisti prancūzų ar italų, bet dažniau renkasi būtent sakartvelišką virtuvę ir restoranus, kur gali paragauti šio krašto maisto, vynų.
Teniso treneriui ir modeliui Simui Kučui taipogi gyvenime nusišypsojo laimė apsilankyti Sakartvele.
„Man paliko didžiulį įspūdį svetingi šio krašto žmonės, skanus maistas. Jau oro uoste taksistas pasitiko mus su naminiu raudonu vynu“, – šypsodamasis pasakojo S.Kučas. Anot teniso trenerio, tiesiog visa Sakartvelo virtuvė verta nuodėmės, šio krašto patiekalai be proto gardūs.
„Kaip ir jų puikūs vynai. Tiesa, dar nesu atradęs mėgstamiausių sakartveliškų vietų Vilniuje, bet, manau, tai – tik laiko klausimas“, – sakė Simas, pasidžiaugęs, kad Lietuvos sostinėje didelis skirtingų kultūrų maisto ir gėrimų asortimentas ir duris atveria vis naujos, jaukios gurmaniškos oazės.
Ypatingi Sakartvelo šefo ruošti tradiciniai užkandžiai
Renginio proga susirinkusiems žmonėms buvo pristatyti Sakartvelo šalies išskirtiniai gėrimai bei tradiciniai užkandžiai, kuriuos paruošė profesionalus virtuvės šefas iš Sakartvelo. Pagyrų sulaukė restorano pasididžiavimu laikomas – tradicinis vynas „kvevri“.
„Geras vynas yra ne tik iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ar Čilės, bet ir iš Sakartvelo, turinčio vyndarystėje ilgaamžias tradicijas ir išskirtinius skonius, verta paragauti“, – kalbėjo Auksė Dransard.
Vienas daugiausiai žinančių apie Sakartvelo vynus ekspertų, somelje iš Latvijos supažindino publiką su tradiciniais, 8000 tūkstančių metų senumo „kvevri“ technologijos vyno pavyzdžiais, kurie nepaliko abejingų.
„Sakartvelijoje šeima, maistas ir vynas – jų kultūra. Lietuviai puoselėja šiltus sentimentus šiam kraštui, todėl norėjosi sukurti tai, kas populiaru ten“, – teigia „Sakartvelo skoniai“ direktorius Alvydas Šustikas.
Seniausias vyndarystės kraštas
„Kodėl Sakartvelo? Todėl, kad tai seniausias vyndarystės kraštas, seniausios vynuogių rūšys“, – kalba A.Šustikas. Vilniuje įsikūręs vyno klubas-parduotuvė „Sakartvelo skoniai“ išsiskiria surinkta įspūdinga vynų kolekcija, kurioje ir išskirtinės technologijos tradicinis Sakartvelo vynas „kvevri“, ir labiau europietiškas, fermentuojamas ąžuolo statinėse ar plieno talpose. Prie vyno siūlomi įvairių šalių, taip pat tradiciniai Sakartvelo užkandžiai, taip, pasak A.Šustiko, norint parodyti, kad sakartveliškas vynas tinka prie bet kokio maisto.
„Kai kuriuos pas mus pristatomų vynų labai aukštai vertina ir prancūzai, gera sulaukti grįžtančių ir puoselėti Sakartvelo tradicijas“, – sako A.Šustikas.
Daugiau informacijos apie naująjį vyno klubą rasite paspaudę čia.