Egzotiški vaisiai auga ir Europoje
Vaisiai ir daržovės būtini subalansuotai mitybai, bet ar žinome, kaip prekybos centre išsirinkti tinkamus? Į ką atkreipti dėmesį prieš kraunant juos į savo prekių krepšėlį? Vieniems pirkėjams atrodo, kad minkštas vaisius jau yra sugedęs, kiti piktinasi, kad vaisiai yra kieti – nesunokę, tretiems neįtinka skonis.
„Išsirinkti tinkamą vaisių ar daržovę reikia mokėti. Dalis pirkėjų neperka minkštesnių vaisių, nes mano, kad šie yra netinkami valgyti ir ima kietesnius. Šie gali pasirodyti ne tokie skanūs, nes jie dar nėra sunokę. Kadangi dalis vaisių atvežami iš tolimesnių šalių, iš tiesų jie pakraunami dar ne visai sunokę – kitaip sugestų kelionėje.
Nusipirkus kietesnį vaisių patariama dieną ar dvi palaikyti jį namuose ir leisti sunokti. Tada pasijus puikus skonis, apie kurį pasakoja Ispanijoje, Italijoje ar Graikijoje pabuvoję lietuviai“, – paaiškino bendrovės „Litbana“ mažmeninės prekybos direktorių Marius Ragaišis.
Egzotikos reikia paieškoti
Vakarų valstybėse pirkėjai jau įpratę pasidomėti vaisių ir daržovių sezonais. Dažnas pirkėjas turi mėgstamą rūšį ir jos ieško parduotuvėse.
Lietuvos ir Vakarų šalių pirkėjai skiriasi. Vakarų valstybėse pirkėjai jau įpratę pasidomėti vaisių ir daržovių sezonais. Dažnas pirkėjas turi mėgstamą rūšį ir jos ieško parduotuvėse. O kiek Lietuvos gyventojų žino, kad mandarinų yra virš 20 rūšių ir kiekviena mandarinų rūšis prinoksta skirtingu laiku?
Kiekvienam pirkėjui, kuris nori sveikai ir skaniai maitintis, patariama atkreipti dėmesį į vaisių ir daržovių sezoniškumą.
Prieš dvidešimt ir daugiau metų Lietuvoje egzotiškais vaisiais buvo galima vadinti bananus, apelsinus ir mandarinus. Šiandien šie vaisiai yra kasdienybė. Tiesa, vis dar gaji tradicija apelsinus ir mandarinus pirkti Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms.
M. Ragaišis pastebi, kad apelsinų lietuviai perka mažiau, mandarinus mėgsta, kaip ir anksčiau, o štai persimonų paklausa auga. Visi šie vaisiai į Lietuvą atkeliauja iš Ispanijos, Graikijos ir Italijos. Prie egzotiškesnių vaisių galima priskirti kivius, persikus ir nektarinus. Minėtos gėrybės į Lietuvą atvežamos iš Ispanijos.
Retos daržovės – dažniausiai į restoranus
Egzotiški vaisiai ir daržovės dažniau keliauja į Lietuvos restoranus. Tarp tokių galima paminėti mažąsias cukinijas, šparagus ir paprikas, mėlynąsias morkas, baltus ir dryžuotus burokėlius. Šie egzotiški pirkiniai atkeliauja iš Olandijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos.
„Į Lietuvą įvežamiems vaisiams ir daržovėms keliami tikrai griežti reikalavimai. Užtenka kelių taškelių, dėl oro sąlygų atsiradusių ant žievelės, ir tokius vaisius ar daržoves įvežti gali būti uždrausta. ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą. Maisto sauga besirūpinantys specialistai teikia rekomendacijas ir pagal jas koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams“, – tvirtino M. Ragaišis.
Specialistas sako, jog neverta ieškoti vien vietinės produkcijos, nes šiuolaikinės technologijos leidžia be chemikalų ar papildomo apdirbimo į Lietuvą atvežti aukščiausios kokybės ekologiškus vaisius ir daržoves iš visos Europos. Taigi savo stalą tikrai galime praturtinti gausybe maistingų ir vitaminų kupinų vaisių ir daržovių, kurie paprastai neauga Lietuvoje.