Gaminame iš patisonų – nuo sriubos iki šokoladinio troškinio
Patisonas – mažiau populiari daržovė nei moliūgas ar cukinija, nors jos visos priklauso tai pačiai – moliūginei – daržovių šeimai. Vis tik patisonas gerokai skiriasi tiek savo skoniu, tiek išvaizda. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ši primiršta daržovė yra puikus ingredientas ne tik troškiniams ar sriuboms, bet ir pyragams, o ypatinga jos forma leidžia sukurti išskirtinius įdarytų daržovių patiekalus.
Indėnų pamėgta daržovė užkariavo Europą
Apie patisonų kilmę žinoma nedaug, tačiau manoma, kad į Europą ši daržovė atkeliavo XVIII a. pradžioje. Iki tol auginti Šiaurės Rytų Amerikoje, patisonai senajame žemyne išpopuliarėjo dėl išskirtinės išvaizdos ir minkštos tekstūros. Šiuo metu išskiriamos trys populiariausios jų rūšys – geltonieji, žalieji ir baltieji patisonai. Parduotuvėse, anot V. Juodkazienės, įprastai galima rasti baltuosius, o norint išsirinkti tikrai gerą patisoną, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jo tekstūrą ir odelę.
„Patisonas turėtų būti tvirtas, o jo šonai – nesumušti ir nesutežę. Taip pat kokybišką patisoną atskirsite pagal jo odelę, kuri yra vientisos spalvos, be dėmių ar kitų pastebimų trūkumų. Įprastai patisonus nuskina, kai jų skersmuo siekia apie 8–15 cm. Mažesni patisonai yra sultingesni ir skanesni, tačiau jeigu gaminate įdarytus patisonus, verta rinktis tuos, kurių skersmuo platesnis – taip bus lengviau šią daržovę įdaryti“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Nors patisonus gaminti paprasta, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Maisto ekspertė atskleidžia, kad svarbiausia – nenulupti patisonų odelės
„Skaniausia ir maistingiausia patisonų dalis – odelė. Joje gausu vitaminų, be to, ji patiekalams suteikia išskirtinio skonio bei spalvų, todėl jokiu būdų nereikėtų jos nulupti. Taip pat svarbu žinoti, kad patisonas yra laba universali daržovė, kurią galima ruošti tiek nepjaustytą, tiek padalintą į norimo dydžio gabalėlius. Patisono gamybos laikas – itin įvairus. Jei nusprendėte jį virti, tai užtruks apie pusvalandį, garuose šią daržovę pagaminsite vos per 15 minučių, o orkaitėje kepsite iki valandos“, – sako V. Juodkazienė.
Įdaryti patisonai su jautiena ir fetos sūriu
Jums reikės:
10 vidutinio dydžio patisonų
1/4 a. š. jūros druskos
100 g smulkintos šoninės
450 g maltos jautienos
0,5 stiklinės smulkinto raudonojo svogūno
1 v. š. susmulkinto česnako
200 g šviežių špinatų
2 plaktų kiaušinių
2/3 stiklinės virtų ryžių
0,5 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1/4 stiklinės šviesiai smulkintų krapų
140 g sutrupinto fetos sūrio
Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Nupjaukite kiekvieno patisono viršūnėles bei išskobkite minkštimą. Tuomet susmulkinkite patisono minkštimą ir atidėkite vieną stiklinę, pripildę ją minkštimu. Išskobtus patisonus sudėkite ant kepimo skardos ir pabarstykite druska. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių. Tuomet paimkite keptuvę, suberkite į ją šoninę ir kepkite tol, kol apskrus.
Tuomet ten pat sudėkite jautieną ir kepkite, kol paruduos. Suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir toliau patroškinkite apie keletą minučių. Įmaišykite špinatus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir dar patroškinkite, kol špinatai suminkštės. Tuomet nuimkite dangtį ir kepkite keletą minučių tol, kol išgaruos likęs skystis. Visą paruoštą masę suberkite į vidutinio dydžio dubenį bei palikite atvėsti.
Kai masė atvės, įmaišykite kiaušinius, virtus ryžius, pipirus ir kelis valgomuosius šaukštus krapų, sudėkite fetos sūrį. Paruoštą jautienos mišinį sudėkite į apkeptus patisonus. Uždenkite jų viršūnėles ir kepkite apie pusvalandį, kol apskrus ir suminkštės. Svarbu stebėti, kad patisonai nesutežtų. Iškepusius patisonus apibarstykite krapais ir patiekite. Skanaus!
Patisonų sriuba su pesto padažu
Jums reikės:
2 vnt. svogūnų
1 didelio patisono
1 l vištienos arba daržovių sultinio
Šiek tiek alyvuogių aliejaus
druskos ir pipirų pagal skonį
Pesto padažui:
50 g baziliko lapelių
50 g parmezano sūrio
25 g kedrinių pinijų
Druskos ir pipirų pagal skonį
Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite svogūnus. Nupjaukite apatinę ir viršutinę patisono dalis. Tuomet supjaustykite patisoną ketvirčiais, o vėliau – griežinėliais. Paimkite gilią keptuvę, į ją supilkite sultinį ir užvirkite. Vidutinio dydžio puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, žiupsnelį druskos ir kepinkite ant vidutinės kaitros keletą minučių, kol svogūnai suminkštės.
Tuomet sudėkite patisonus, užberkite dar vieną žiupsnelį druskos ir dar patroškinkite apie 5 minutes. Ant viršaus supilkite sultinį, o jeigu trūksta skysčio – šiek tiek verdančio vandens (svarbu, kad padengtų daržovės). Viską užvirkite ir troškinkite tol, kol patisonai taps minkšti. Per tą laiką paruoškite pesto padažą.
Elektriniame maišytuve išsukite baziliką, parmezano sūrį ir kedrines pinijas. Įberkite gerą žiupsnį druskos, alyvuogių aliejaus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė. Jei pesto padažas gavosi per sausas, įpilkite dar alyvuogių aliejaus. Tuomet nuimkite sriubos puodą nuo ugnies ir elektriniu trintuvu sutrinkite visą jame esančią masę. Supilstykite sriubą į lėkštes, o ant viršaus užpilkite po šaukštą pesto padažo. Patiekite su paskrudinta duona. Skanaus!
Šokoladainis su patisonais
Jums reikės:
2 stiklinių miltų
3 v. š. nesaldintos kakavos miltelių
1,5 a. š. valgomosios sodos
1 stiklinės cukraus
2 stiklinių tarkuoto patisono
0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus
200 g šokolado
Gaminimas:
Sausus ingredientus išmaišykite atskirame dideliame dubenyje, o mažesniame dubenėlyje – skystus ingredientus. Skystą mišinį iš lėto pilkite ant sausų produktų, kas kartą vis pamaišydami. Gauta masė turi būti tiršta.
Kepimo skardą ištepkite aliejumi, supilkite masę ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie pusvalandį tol, kol pyrago viršus apskrus. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Ištirpdykite šokoladą kartu su šaukštu aliejaus. Gautą glaistą užpilkite ant pyrago viršaus ir palikite šiek tiek atvėsti. Skanaus!