Gardūs žaliavalgiški patiekalai

„Mocarelos“ užkandėlė / Redakcijos archyv.
„Mocarelos“ užkandėlė / Redakcijos archyv.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Pavasarį ypač aktuali tampa sveika mityba, o ir maitintis visavertiškai daug paprasčiau, nes ima augti salotos ir visa gausa daržovių. Kviečiame pasigaminti keletą itin sveikų ir skanių patiekalų.

„Mocarelos“ užkandėlė

Jums reikės: 200 g anakardžių, 1 šaukšto citrinų sulčių, žiupsnelio garstyčių miltelių, 2 vidutinio dydžio pomidorų, saujelės šviežių bazilikų lapelių, žiupsnelio druskos.

  • Anakardžius pamirkykite 2 val., perplaukite ir suberkite į elektrinį smulkintuvą.
  • Supilkite citrinų sultis, suberkite garstyčių miltelius, pagal skonį pasūdykite. Įpilkite šlakelį vandens.Tik nepadauginkite – masė turi būti tiršta.
  • Susmulkinkite ir formuokite „mocarelos“ rutuliukus.
  • Pomidorus supjaustykite griežinėliais. Ant kiekvieno dėkite po rutuliuką „mocarelos“, apibarstykite bazilikų lapeliais ir apšlakstykite mėgstamu padažu.

Smidrų ir morkų „varškės“ suktiniai

Smidrų ir morkų „varškės“ suktiniai
Smidrų ir morkų „varškės“ suktiniai / Redakcijos archyv.

Jums reikės: 6 špinatų lapų, 4–5 smidrų, 1 vidutinio dydžio morkos, 1,5 stiklinės moliūgų sėklų, 4 saulėje džiovintų pomidorų, 4 šakelių gelsvių, 2 šaukštų sezamų sėklų, 2 šaukštų džiovintų svogūnų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinų sulčių, 1 skiltelės česnako, žiupsnelio druskos.

  • Nuluptą morką ir smidrus susmulkinkite S formos peiliuku.
  • Džiovintus pomidorus 2 valandas pamirkykite, perplaukite ir susmulkinkite elektriniu trintuvu.
  • Moliūgų sėklas kelias valandas pamirkykite, nusausinkite ir smulkinkite, kol taps biria mase.
  • Sezamų sėklas sumalkite kavamale ir įmaišykite į jas šaukštą alyvuogių aliejaus.
  • Sezamų pastą sumaišykite su morkų ir smidrų mase, smulkintais džiovintais pomidorais.
  • „Varškę“ pagardinkite trintu česnaku, smulkintais gelsvių lapeliais, džiovintais svogūnais, citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite ir gerai išmaišykite.
  • Šaukštą „varškės“ dėkite ant špinato lapo ir suvyniokite suktinuką.

„Krabų lazdelės“

„Krabų lazdelės“
„Krabų lazdelės“ / Redakcijos archyv.

Jums reikės: 1 jūrų dumblių lakšto, 100 g anakardžių, 3 šaukštų „krabų“ masės, 1 šaukštelis citrinų sulčių, žiupsnelio garstyčių miltelių, žiupsnelio druskos.

„Krabų“ masė. Saują jūros kopūstų 2 valandas pamirkykite ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Tada 2 val. fermentuokite iš 1 smulkinto laurų lapo, kelių kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių ir šaukšto citrinų sulčių paruoštame marinate. Galite pagal skonį pasūdyti.

  • Anakardžius 2 val. pamirkykite, perplaukite ir berkite į elektrinį smulkintuvą. Į jį supilkite citrinų sultis, suberkite garstyčių miltelius, druską. Sutrinkite iki vientisos masės.
  • Jūrų dumblių lakštą sukarpykite trim lygiomis dalimis. Ant kiekvieno lapelio tepkite po sluoksnį anakardžių užtepo ir „krabų“ masės. Susukite į ritinėlius.
  • Patiekite su česnakiniu anakardžių majonezu. Su lazdelėmis taip pat dera įvairūs žalumynai ir daržovės. Derinkite pagal sezoną: pavasarį – su šviežiais salotų lapais, traškiais smidrais, ridikėliais. Vasarą – su šviežiais agurkais, pomidorais, rudenį bei žiemą – su mėgstamų šakninių daržovių šiaudeliais.

Rūkyto „sūrio“ salotos

Rūkyto „sūrio“ salotos
Rūkyto „sūrio“ salotos / Redakcijos archyv.

Jums reikės: pusės stiklinės saulėgrąžų, pusės stiklinės anakardžių; 6 saulėje džiovintų pomidorų, 1 šaukšto citrinų sulčių, 1 šaukšto rūkytų paprikų miltelių, 1 šaukštelio džiovintų smulkintų česnakų, saujos šviežių pavasario salotų, saujos špinatų, 6 ridikėlių, 1 saliero lapkočio su lapais, žiupsnelio druskos.

  • Saulėgrąžas, anakardžius ir saulėje džiovintus pomidorus kelias valandas pamirkykite. Perplaukite, nuvarvinkite ir su dūmine paprika, česnakais suberkite į elektrinį smulkintuvą. Įpilkite citrinų sulčių. Pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite.
  • Iš masės suformuokite „rūkyto sūrio“ rutuliukus.
  • Salotų ir špinatų lapelius nuplaukite, nuvarvinkite ir gražiai išdėliokite lėkštėje.
  • Saliero lapkotį susmulkinkite ir suberkite ant salotų, jo lapus gražiai išdėliokite.
  • Ridikėlius sutarkuokite ir taip pat suberkite ant salotų.
  • Ant salotų viršaus dėkite „sūrio“ rutuliukus.
  • Tiekite su mėgstamu padažu.

Daugiau žaliavalgiškų receptų rasite knygoje „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“.

{recipe|1749}
{recipe|4667}
{recipe|4726}
{recipe|4732}
{recipe|4787}
{recipe|4973}
{recipe|4981}