Geriausia Lietuvos barista tapusi dvidešimtmetė Goda: „Tai – komandos laimėjimas“

Goda Pangonytė/Organizatorių nuotr.
Goda Pangonytė/Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Praėjusią savaitę praūžusiame Lietuvos kavos ruošimo čempionate, vykusiame kavos festivalio „Vilnius Coffee Festival 2019“ metu, geriausia barista Lietuvoje pripažinta dvidešimtmetė Goda Pangonytė. Ji dirba rūšinės kavos namuose „Italala Caffè“, kuriuose kavą ruošia nuo pat jų atsidarymo prieš metus.

Kavos pasaulį atrado prieš metus

„Į kavos pasaulį mane atvedė šeimos verslo idėja, kai praėjusiais metais ji buvo įgyvendinta atidarius rūšinės kavos namus „Italala Caffè“. Nuo pat pirmosios dienos juose dirbu barista. Tuomet kava ir aš atradome viena kitą. Man nepaprastai patinka abu baristos darbo aspektai – tiek „techninė“ pusė, įgūdžiai, kurių reikia gaminant kavą, tiek nuoširdus bendravimas su kavos namų svečiais. Šios aistros vedama, pirmajam savo kavos čempionatui ruošiausi itin atsakingai“, –  šypsosi Goda.

Pasak jos, kavos čempionatai reikalavimais, įtampa ir teisėjų profesionalumu prilygsta bet kurios profesionalios sporto šakos varžyboms. Goda pasakoja gerai supratusi savo situaciją – ji yra rinkos naujokė iš vos vienerius metus skaičiuojančių kavos namų, nors jau ir subūrusių gausų ištikimų sekėjų ratą.

Goda Pangonytė/Organizatorių nuotr.
Goda Pangonytė/Organizatorių nuotr.

Ruošėsi po aštuonias valandas per dieną

„Su visa komanda dirbome ilgai, atkakliai ir kantriai. Tuo metu, kai aš ketvirtį metų didžiąją dienos dalį praleisdavau prie kavos aparato su trenere, komanda sutelkė jėgas darbui prie baro kavos namuose. Kelias iki čempionato likusias savaites kasdien galėjau treniruotis po aštuonias valandas vien tik dėl to, jog turėjau stiprų komandos užnugarį. Esu labai dėkinga savo treneriams ir kolegoms už palaikymą“, – priduria Lietuvos kavos ruošimo čempionė.

Goda pasakoja, jog čempionato scenoje skaičiuojamos net ne minutės, o sekundės. Ruošiant kavą prieš septynis tarptautinius teisėjus, jaudulys ima viršų, todėl kiekvienas judesys turi būti atliktas milisekundės tikslumu. Godą daugiau nei tris mėnesius čempionatui ruošė kavos ruošimo trenerė Šarūnė Paskočimaitė.

„Italala Caffè“ glaudžiai bendradarbiauja su Florencijoje įsikūrusia rūšinės kavos skrudykla „Ditta Artigianale“, kurios atstovai padėjo ruoštis galutiniame etape. Paskutines savaites Goda praleido šlifuodama įgūdžius su patyrusio trenerio Francesco Masciullo pagalba. Francesco yra praėjusių metų Italijos baristų čempionas, gerai išmano šią rungtį.

Kad tai yra komandos sėkmė, liudija tuose pačiuose kavos namuose „Italala Caffè“ dirbančios baristos Vitalijos Cvetkovos pelnyta antroji Lietuvoje kavos ruošimo čempionato vieta. Vitalija čempionatui taip pat ruošėsi neskaičiuodama valandų, padedama trenerių Lauryno Arlausko ir Francesco Masciullo.

Goda Pangonytė/Organizatorių nuotr.
Goda Pangonytė/Organizatorių nuotr.

Bus jauniausia pasaulio čempionato dalyvė

„Italala Caffè“ įkūrėjos Julija Pangonienė ir Ramunė Vaitekonytė pasakoja, kad, matydamos šių merginų energiją, imlumą, ir, žinoma, meilę kavai, sudarė visas sąlygas treniruotėms.

Lietuvos baristų čempionė Goda Pangonytė mūsų šaliai atstovaus balandžio 11-14 dienomis Bostone vyksiančiame Pasaulio baristų čempionate. Jame ji bus jauniausia dalyvė. Pasauliniam konkursui jai padės ruoštis tarptautinė komanda, sudaryta iš Lietuvos ir Italijos kavos pasaulio profesionalų.

„Italala Caffè“ yra rūšinės kavos namai, atidaryti būtent iš meilės kavai. Prieš gerus metus darbą banke palikusios Julija Pangonienė ir Ramunė Vaitekonytė įgyvendino savo svajonę, atidarydamos stilingus kavos namus, kuriuose jos pačios kasdien už baro ruošia rūšinę kavą. 

Temos: