Geros idėjos, kaip ruošti baklažanus

Baklažanai  / Fotolia nuotr.
Baklažanai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Baklažanų sezonui įsibėgėjus, pasiruoškite iš jų gardžių patiekalų. Mat tikrasis šios daržovės skonis atsiskleidžia būtent tada, kai ji jauna ir šviežia.

Manoma, kad pomidorų giminaičiais vadinamų baklažanų tėvynė – Indija, iš kur prieš 2500 metų jie pateko į Kiniją, o viduramžiais į Europą. Baklažanus mums atgabeno arabai, tačiau iš pradžių ši daržovė auginta kaip dekoratyvus augalas, mat sklandė legendos, esą užvalgius baklažano vaisių, kurie vadinti beprotybės obuoliais, gali kvaištelėti. Gal baklažanai taip ir būtų neišpopuliarėję, tačiau, laimė, atradus Pietų Ameriką, indėnai pasijuokė iš mūsų legendų, davė europiečiams paskanauti keptų baklažanų ir pateikė sąrašą, kokių dar patiekalų galima iš jų pasigaminti. 

Šiandien baklažanai populiarūs visame pasaulyje, ypač Prancūzijoje, Bulgarijoje, Viduržemio jūros ir Kaukazo šalių virtuvėse. O mėgstamos šios daržovės dėl to, kad yra nebrangios, greitai paruošiamos ir labai „taikios“. T. y. neturi jokio specifinio skonio ir kvapo, todėl puikiai dera su daugybe kitų produktų, kurių skonį sugeria akimirksniu. Baklažanai puikiai tinka virti, kepti, troškinti, marinuoti, įdaryti. Iš jų gaminama vadinamoji baklažanų „ikra“, apkepai. Vienas tokių, graikiškas baklažanų apkepas moussaka, puikiai žinomas visame pasaulyje, o pietų prancūzai be baklažanų neįsivaizduoja tradicinio troškinio ratatujo.

Be puikių skonio savybių, baklažanai garsėja ir nauda organizmui – jie nekaloringi, turtingi vertingų mineralinių druskų: kalio, kalcio, vitaminų C, B1, B6, PP. Baklažanų vaisiai, nelygu veislė, būna apvalūs, pailgi, dažniausiai violetinės, melsvos arba net juodos spalvos, o jų skonis labai panašus.

Paskanaukite 

Įdaryti baklažanai
Įdaryti baklažanai / Fotolia nuotr.

Su kuo dera

Baklažanai + konservuoti pomidorai + tarkuotas sūris
Tai puikus pagardas makaronams. Baklažanus susmulkinkite, pakepinkite keptuvėje su česnakais, sukrėskite pomidorus, įberkite saujelę petražolių, žiupsnelį paprikos ir cukraus. Padažu apliekite makaronus, ant viršaus berkite sūrio.

Baklažanai + pomidorai + kedrinės pinijos + feta + petražolės
Idealiai tinka su itališka duona. Sausoje keptuvėje paskrudinkite duoną, tada aptepkite ją feta, ant viršaus dėkite keptuvėje su česnakais ir druska keptų pomidorų ir baklažanų griežinėlių, berkite petražolių ir sausoje keptuvėje skrudintų kedrinių pinijų.

Baklažanai + svogūnai + grybai + tepamasis sūris
Svogūnus pakepinkite svieste, suberkite smulkintą baklažanų minkštimą ir pievagrybius, sukrėskite konservuotus pomidorus be odelių ir lydytą sūrelį, pasūdykite, pagardinkite bazilikais ir įdarykite baklažanų puseles.

Baklažanai + džiovintos slyvos + česnakai + sūris
Gardūs suktinukai užkandžiui. Ant plonyčių baklažanų juostelių dėkite sūriu, majonezu ir česnakais įdarytų slyvų, juosteles susukite ir iškepkite karštuose riebaluose arba orkaitėje.

Verta žinoti

♦ Kepami baklažanų griežinėliai linkę sugerti riebalus, todėl iškeptus patartina išdėlioti ant virtuvinio rankšluosčio ir labai gerai nusausinti. Virtuvės meistrai sako, kad baklažanų griežinėliai sugers mažiau riebalų, jei prieš tai juos keletą valandų pamirkysite šaltame vandenyje. Kitas būdas – prieš kepant juos trumpai pašutinti garuose, kad suminkštėtų.
♦ Baklažanus kepkite tik labai gerai įkaitintame aliejuje – daržovės jo mažiau sugers.
♦ Jeigu išsirinkote didelius ir „pagyvenusius“ baklažanus, jų odelę geriau nulupkite – stora ir sprangi ji sunkiai iškepa. Tačiau verčiau rinktis šviežius baklažanus, mat visos šios daržovės mineralinės medžiagos yra odelėje.
♦ Orkaitėje kepamų įdarytų baklažanų odelė nesutrūkinės, jei prieš tai ją subadysite šakute.
♦ Baklažanai nemėgsta metalo, todėl neruoškite tyrių metaliniuose induose ir nelupkite jų metaliniu peiliu – nuo sąlyčio su metalu daržovė tamsėja, pasikeičia skonis – įgauna nemalonų prieskonį.
♦ Kad baklažanai nebūtų kartūs, prieš gamindama supjaustykite juos griežinėliais, gausiai pasūdykite, apie pusvalandį palikite pastovėti, išsiskyrusį skystį kartu su druskos pertekliumi nuvalykite popieriniu rankšluosčiu ir tik tada kepkite.
♦ Kartumas išnyks ir pamirkius baklažanų griežinėlius stipriai sūdytame vandenyje.
♦ Kad baklažanai ilgiau stovėtų, laikykite juos įsuktus į popierių.
♦ Geri baklažanai turi būti tvirti, jų odelė lygi, blizganti ir be patamsėjimų. Jei norite įsitikinti, kad baklažanas tikrai šviežias, paspauskite odelę ir pažiūrėkite, ar neliko įdubimo.
♦ Nusipirkusi baklažanus stenkitės suvartoti per kelias dienas. Jokiu būdu nedėkite jų į šaldytuvą – šilumą mėgstanti daržovė nuo šalčio labai greitai genda.
♦ Žalius baklažanus galima sunokinti kambario temperatūroje.
♦ Žali ir smarkiai peraugę baklažanai maistui netinkami, nes juose kaupiasi nuodinga medžiaga saloninas.