Naminis maistelis: karšti sumuštiniai
Greitasis maistas – vienų peikiamas, kitų liaupsinamas – turi tiek privalumų, tiek ir trūkumų. Viskas pasikeičia tuomet, kai kalbame apie naminį greitąjį maistą: privalumų čia suskaičiuosime nepalyginamai daugiau. Tai skanus, sotus ir dažnai net sveikas patiekalas pietums ar vakarienei.
Jeigu prieš kelias dešimtis metų buvo laikas, kai žmonės turėjo išmokti gyventi greitesniu tempu, dabar mums praverstų atvirkštiniai „mokymai“. Mat dažnai tiesiog pamirštame, ką reiškia sustoti ir mėgautis tokiais paprastais dalykais kaip šeimos draugija, filmu, knyga, maistu. Kartais bandome save įtikinti, kad paskubomis suvalgytas sumuštinis pusryčiams ar dėžutė iš greitojo maisto restorano pietums mums suteiks ne tik sotumą, bet ir pasitenkinimą. O gal net ir to nesitikime? Valgome, kad gyventume, bet... juk galime valgyti ir taip, kad skaniai ir sveikai gyventume. Tai tikrai nėra sunku, o skirtumas – didžiulis.
Sumuštiniai – bene geriausias greitojo maisto pavyzdys. Šią maisto kategoriją sudaro ne tik mums puikiai žinomas duonos, sviesto ir kumpio derinys, bet ir visą pasaulį užkariavę mėsainiai, dešrainiai. Įprasta manyti, kad tai yra nesveikas maistas, kurio reikėtų vengti. Kita vertus – paklauskime savęs: ar sumuštiniai tikrai yra blogis? O jeigu juos ruošiame namuose? Jei naudojame naminį padažą, šviežias ir kokybiškas daržoves, jei patys kepame vištieną ar žuvį? Jeigu pasirenkame ne baltų kvietinių miltų bandelę, bet rupių miltų, praturtintą įvairiais grūdais? Arba dar daugiau – jei patys savo rankomis išminkome tešlą ir išsikepame sveikuoliškas sumuštinių bandeles?
Jau girdime jus sakant – juk šitaip sumuštiniai tiesiog praras savo prasmę kaip greitasis maistas. Taip, tai tiesa. Bet tuo pačiu jie įgaus visą šūsnį naujų ir kur kas prasmingesnių reikšmių: jie taps maistingu, kokybišku, sveiku maistu. O ir skonis naminių sumuštinių bus kur kas geresnis – mes tuo įsitikinome, įsitikinkite ir jūs.
Taigi, viskas paprasčiau nei paprasta: sumuštiniai, kap ir visas greitasis maistas, gali būti sveiki ir sotūs. Vienas niuansas – jei žiūrėsite į paruošimo laiką, tai šie siūlomi sumuštiniai gal ir nepasirodys tokie „greiti“, bet leiskime žuviai bei mėsai šiek tiek pasimarinuoti šaldytuve... O daugiau – viskas paprasta, pamatysite!
Skanių, sveikų, sočių naminių sumuštinių!