Grilio patiekalai
Vasarą lauke kepti maistą mėgstame visi. Kas mėsytę tradiciškai čirškina, kas žuvį įtrynę gardžiais prieskoniais į foliją suka ir ant grotelių deda. O kodėl nepamėginus išsikepti krevečių, ananasų ir kukurūzų? Tikrai verta paskanauti!
Krevetės
Jums reikės: pakuotės (800 g) didelių krevečių, 2 citrinų, 2 česnako skiltelių, gabalėlio aitriosios paprikos, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus, medaus, bazilikų lapelių (papuošti), kelių medinių iešmelių.
- Medinius iešmelius maždaug 2 val. pamerkite į šaltą vandenį, kad kepami nesudegtų.
- Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite.
- Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, irgi sukapokite.
- Vieną citriną supjaustykite plonyčiais griežinėliais, iš kitos išspauskite sultis.
- Visus prieskonius krėskite į gilų dubenį ir sumaišykite su trupučiu druskos. Supilkite aliejų, citrinų sultis, vonelėje virš garų ištirpintą medų, viską gerai išmaišykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir dar sykį išmaišykite.
- Į paruoštą mišinį sumeskite krevetes ir gerai jas įtrinkite marinatu.
- Indą su krevetėmis uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 2 val. pasimarinuoti.
- Kitame inde citrinų griežinėlius sumaišykite su aliejumi. Ant iešmelių atskirai arba kartu maukite krevetes ir citrinos skilteles.
- Dėkite iešmelius ant grilio, sutepto aliejumi ir kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, kol krevetės bus paruoštos.
- Tiekite su keptomis citrinomis ir bazilikų lapeliais.
Pikantiška vištiena
Jums reikės: 2 vištų krūtinėlių, 3 didelių gerai prinokusių persikų, 250 ml jogurto, 60 ml majonezo, 2 šaukštų garstyčių, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir pipirų, pagal skonį balzaminio padažo.
- Jei naudosite medinius iešmelius, įmerkite juos į šaltą vandenį ir palikite pamirkti.
- Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kąsnio dydžio kubeliais.
- Persikus perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, supjaustykite nemažais gabalėliais.
- Česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
- Dideliame inde jogurtą sumaišykite su garstyčiomis, majonezu, kapotais česnakais.
- Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Į paruoštą marinatą sumeskite vištienos gabalėlius, gerai išmaišykite, sudėkite į marinuoti skirtą maišą ir palikite per naktį šaldytuve. Ant išmirkusių medinių iešmelių verkite po keletą vištienos gabalėlių, juos atskirdami persikais.
- Kepkite iešmelius tol, kol vištiena iš abiejų pusių gražiai parus, apie 10 min.
- Tiekite dar karštus su balzaminiu padažu.
Kukurūzų burbuolės su prieskoniniu sviestu
Kukurūzams: 6 virtos kukurūzų burbuolių, pusės šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, pagal skonį druskos, 4 šaukštų aliejaus.
Sviestui: 80 g sviesto, 60 ml vandens, pusės mažo raudonojo svogūno, skiltelės česnako, šaukšto riešutų aliejaus, šaukštelio Vusterio padažo, šaukštelio kmynų, pagal skonį maltos aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.
- Keletą šaukštų aliejaus sumaišykite su trupučiu druskos ir įtrinkite virtas kukurūzų burbuoles.
- Jas vis pavartydami iškepkite ant grilio – maždaug po 12 min. iš abiejų pusių, kol kukurūzai dailiai apskrus.
- Nedideliame inde sumaišykite aitriosios paprikos dribsnius su druska ir apibarstykite keptus kukurūzus.
- Kukurūzų burbuoles tiekite su iš anksto pagamintu prieskoniniu sviestu. Jį paruošti labai paprasta.
- Pusę svogūno supjaustykite smulkiais gabalėliais, o česnako skiltelę sukapokite.
- Svogūnus pakepinkite karštame aliejuje, kol suminkštės, apie 2–3 minutes. Suberkite česnakus ir kepkite dar pusę minutės.
- Suberkite aitriąją papriką, kmynus ir kepkite dar minutę. Supilkite vandenį ir maišydami kepkite tol, kol padažas sutirštės, nukaitę atvėsinkite.
- Juo užpilkite sviestą ir viską sutrinkite virtuviniu kombainu. Kai gausite vientisą masę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, sukrėskite į užsukamą indą ir gerai atvėsinkite šaldytuve.
- Prieš tiekdami atšildykite iki kambario temperatūros.
Lašišų vėrinukai
Lašišoms: 650 g lašišų filė, 2 cukinijų, 2 citrinos, 8–10 vyšninių pomidorų, 8 medinių iešmelių.
Marinatui: 2 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukšto klevų sirupo, pusės šaukštelio maltos aitriosios paprikos, ketvirtadalio šaukštelio saldžiosios paprikos, pagal skonį druskos ir pipirų.
- Lašišas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Cukiniją skustuku, peiliu arba pjaustykle supjaustykite išilgai beveik permatomomis juostelėmis.
- Citrinas supjaustykite plonomis skiltelėmis.
- Nedideliame indelyje sumaišykite visus marinato produktus – turi išeiti tirštoka masė.
- Ant vandenyje kelias valandas mirkytų medinių iešmelių maukite po keletą lašišų gabalėlių, tarp jų įterpdami po keliskart perlenktą cukinijos juostelę ir citrinos skiltelę.
- Ant iešmo galo užmaukite po pomidoriuką.
- Vėrinukus plačiu virtuviniu teptuku gausiai aptepkite paruoštu marinatu.
- Vartydami kepkite apie 8–10 minučių.
Kepti ananasai su medumi
Jums reikės: vidutinio dydžio gerai prinokusio ananaso, 2 šaukštų medaus, pusės žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių cinamono, 2 šaukštų sviesto, žiupsnelio malto imbiero.
- Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
- Nedideliame indelyje iki vientisumo išsukite medų, žaliosios citrinos sultis, cinamoną, imbierą, minkštą, kambario temperatūroje atšildytą sviestą.
- Gautu mišiniu iš abiejų pusių aptepkite ananaso griežinėlius.
- Juos išdėliokite ant specialaus vienkartinio grilio padėklo ir kepkite po 4–5 min. iš abiejų pusių.
- Taip keptą ananasą gardu tiekti su ledais ir plakta grietinėle.