Grilio patiekalai

Ant grotelių kepta vištiena / Fotolia nuotr.
Ant grotelių kepta vištiena / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Vasarą lauke kepti maistą mėgstame visi. Kas mėsytę tradiciškai čirškina, kas žuvį įtrynę gardžiais prieskoniais į foliją suka ir ant grotelių deda. O kodėl nepamėginus išsikepti krevečių, ananasų ir kukurūzų? Tikrai verta paskanauti!

Krevetės

Krevečių ir ananasų vėrinukai
Krevečių ir ananasų vėrinukai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: pakuotės (800 g) didelių krevečių, 2 citrinų, 2 česnako skiltelių, gabalėlio aitriosios paprikos, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus, medaus, bazilikų lapelių (papuošti), kelių medinių iešmelių.

  • Medinius iešmelius maždaug 2 val. pamerkite į šaltą vandenį, kad kepami nesudegtų.
  • Česnako skilteles nulupkite, smulkiai sukapokite.
  • Aitriąją papriką perpjaukite per pusę, išvalykite, irgi sukapokite.
  • Vieną citriną supjaustykite plonyčiais griežinėliais, iš kitos išspauskite sultis.
  • Visus prieskonius krėskite į gilų dubenį ir sumaišykite su trupučiu druskos. Supilkite aliejų, citrinų sultis, vonelėje virš garų ištirpintą medų, viską gerai išmaišykite, pagardinkite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir dar sykį išmaišykite.
  • Į paruoštą mišinį sumeskite krevetes ir gerai jas įtrinkite marinatu.
  • Indą su krevetėmis uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 2 val. pasimarinuoti.
  • Kitame inde citrinų griežinėlius sumaišykite su aliejumi. Ant iešmelių atskirai arba kartu maukite krevetes ir citrinos skilteles.
  • Dėkite iešmelius ant grilio, sutepto aliejumi ir kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių, kol krevetės bus paruoštos.
  • Tiekite su keptomis citrinomis ir bazilikų lapeliais.

Pikantiška vištiena

Vištiena
Vištiena / 123rf.com nuotr.

Jums reikės: 2 vištų krūtinėlių, 3 didelių gerai prinokusių persikų, 250 ml jogurto, 60 ml majonezo, 2 šaukštų garstyčių, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir pipirų, pagal skonį balzaminio padažo.

  • Jei naudosite medinius iešmelius, įmerkite juos į šaltą vandenį ir palikite pamirkti.
  • Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kąsnio dydžio kubeliais.
  • Persikus perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus, supjaustykite nemažais gabalėliais.
  • Česnako skilteles nulupkite, sukapokite.
  • Dideliame inde jogurtą sumaišykite su garstyčiomis, majonezu, kapotais česnakais.
  • Viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Į paruoštą marinatą sumeskite vištienos gabalėlius, gerai išmaišykite, sudėkite į marinuoti skirtą maišą ir palikite per naktį šaldytuve. Ant išmirkusių medinių iešmelių verkite po keletą vištienos gabalėlių, juos atskirdami persikais.
  • Kepkite iešmelius tol, kol vištiena iš abiejų pusių gražiai parus, apie 10 min.
  • Tiekite dar karštus su balzaminiu padažu.

Kukurūzų burbuolės su prieskoniniu sviestu

Keptos kukurūzų burbuolės
Keptos kukurūzų burbuolės / Shutterstock nuotr.

Kukurūzams: 6 virtos kukurūzų burbuolių, pusės šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių, pagal skonį druskos, 4 šaukštų aliejaus.

Sviestui: 80 g sviesto, 60 ml vandens, pusės mažo raudonojo svogūno, skiltelės česnako, šaukšto riešutų aliejaus, šaukštelio Vusterio padažo, šaukštelio kmynų, pagal skonį maltos aitriosios paprikos, druskos ir pipirų.

  • Keletą šaukštų aliejaus sumaišykite su trupučiu druskos ir įtrinkite virtas kukurūzų burbuoles.
  • Jas vis pavartydami iškepkite ant grilio – maždaug po 12 min. iš abiejų pusių, kol kukurūzai dailiai apskrus.
  • Nedideliame inde sumaišykite aitriosios paprikos dribsnius su druska ir apibarstykite keptus kukurūzus.
  • Kukurūzų burbuoles tiekite su iš anksto pagamintu prieskoniniu sviestu. Jį paruošti labai paprasta.
  • Pusę svogūno supjaustykite smulkiais gabalėliais, o česnako skiltelę sukapokite.
  • Svogūnus pakepinkite karštame aliejuje, kol suminkštės, apie 2–3 minutes. Suberkite česnakus ir kepkite dar pusę minutės.
  • Suberkite aitriąją papriką, kmynus ir kepkite dar minutę. Supilkite vandenį ir maišydami kepkite tol, kol padažas sutirštės, nukaitę atvėsinkite.
  • Juo užpilkite sviestą ir viską sutrinkite virtuviniu kombainu. Kai gausite vientisą masę, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, sukrėskite į užsukamą indą ir gerai atvėsinkite šaldytuve.
  • Prieš tiekdami atšildykite iki kambario temperatūros.

Lašišų vėrinukai

Lašišų ir ananasų kepsneliai
Lašišų ir ananasų kepsneliai / Shutterstock nuotr.

Lašišoms: 650 g lašišų filė, 2 cukinijų, 2 citrinos, 8–10 vyšninių pomidorų, 8 medinių iešmelių.

Marinatui: 2 šaukštų aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukšto klevų sirupo, pusės šaukštelio maltos aitriosios paprikos, ketvirtadalio šaukštelio saldžiosios paprikos, pagal skonį druskos ir pipirų.

  • Lašišas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Cukiniją skustuku, peiliu arba pjaustykle supjaustykite išilgai beveik permatomomis juostelėmis.
  • Citrinas supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  • Nedideliame indelyje sumaišykite visus marinato produktus – turi išeiti tirštoka masė.
  • Ant vandenyje kelias valandas mirkytų medinių iešmelių maukite po keletą lašišų gabalėlių, tarp jų įterpdami po keliskart perlenktą cukinijos juostelę ir citrinos skiltelę.
  • Ant iešmo galo užmaukite po pomidoriuką.
  • Vėrinukus plačiu virtuviniu teptuku gausiai aptepkite paruoštu marinatu.
  • Vartydami kepkite apie 8–10 minučių.

Kepti ananasai su medumi

Ananasai ant grotelių
Ananasai ant grotelių / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: vidutinio dydžio gerai prinokusio ananaso, 2 šaukštų medaus, pusės žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštelių cinamono, 2 šaukštų sviesto, žiupsnelio malto imbiero.

  • Ananasą nulupkite, supjaustykite vidutinio storio griežinėliais.
  • Nedideliame indelyje iki vientisumo išsukite medų, žaliosios citrinos sultis, cinamoną, imbierą, minkštą, kambario temperatūroje atšildytą sviestą.
  • Gautu mišiniu iš abiejų pusių aptepkite ananaso griežinėlius.
  • Juos išdėliokite ant specialaus vienkartinio grilio padėklo ir kepkite po 4–5 min. iš abiejų pusių.
  • Taip keptą ananasą gardu tiekti su ledais ir plakta grietinėle.
{recipe|1455}
{recipe|2926}
{recipe|2960}
{recipe|2961}
{recipe|2963}
{recipe|5105}
{recipe|5107}
{recipe|5109}
{recipe|5111}
{recipe|5193}