Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Salotos su burokėliais / Fotolia nuotr.
Salotos su burokėliais / Fotolia nuotr.
2012-10-08 17:11
AA

Siūlome jums į šią įprastą daržovę pažvelgti visiškai kitu žvilgsniu...

Daugelis šeimininkių yra įpratusios burokėlius berti į sriubą, gaminti su jais actu parūgštintas ar majonezu pagardintas neišvaizdžias mišraines. Bet, pasak garsiausių virtuvės meistrų, burokėlius galima paruošti labai gurmaniškai ir patiekti kaip aukščiausios klasės restorane. Ypač dabar, kai burokėliai dar tokie švieži, sultingi ir traškūs. Būtent tokie mūsų siūlomiems receptams ir tinkamiausi, nes yra nesuvytę, neturi nemalonaus nuo stovėjimo atsiradusio rūsio kvapo ir pelėsio prieskonio. Supjaustyti dailiais permatomais griežinėliais ir apšlakstyti pačių paruoštu derančiu padažu, burokėliai tinka ir kaip užkanda, ir kaip garnyras prie prašmatnesnių patiekalų, pavyzdžiui, žvėrienos.

Kaip apdoroti burokėlius?

Salotoms bei užkandžiams dažniausiai burokėliai kepami orkaitėje arba verdami ir tik tada pjaustomi. Iš žalių sultingų burokėlių užpylus marinato galima ruošti burokėlių karpačą – būtinai paskanaukite, nepaprastai gardu su traškia duonele.

Jei virsite. Kad išliktų kuo daugiau vitaminų ir mineralų, burokėliai su šaknele verdami nesūdytame vandenyje. Jeigu norite, kad spalva nepatamsėtų ir išliktų dailiai rausva, į puodą įpilkite šiek tiek rūgšties: citrinų, obuolių, svarainių sulčių. Lupkite prieš tai juos atvėsinusi po šalto vandens srove.

Jei kepsite. Kepti orkaitėje burokėliai išsaugo sodresnę spalvą ir skonį, būna mažiau vandeningi. Burokėlius galite kepti ir nuluptus, ir su odele, tik prieš tai ją gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu. Tiesa, procesas užtruks – nelygu dydis, iki tampa minkšti, burokėliai kepa apie 35–45 min. Su odele burokėliai paprastai vyniojami į foliją, o be jos – pjaustomi griežinėliais, apšlakstomi aliejaus, citrinų sulčių ir žolelių padažu ir kepami, iki norimo minkštumo. Gerokai padžiovinusi juos orkaitėje, galėsite paskanauti itin gurmaniškų burokėlių traškučių.

Padažai, kremai

Balzaminis. Tokio saldaus, prie keptų ir virtų burokėlių idealiai derančio padažo galite įsigyti prekybos centruose. Būna natūralus, aviečių, braškių ar kitokių vaisių ir uogų skonio. Labai patogu turėti po ranka – prireikus užpilsite ir valgis paruoštas.

Garstyčių. Garstyčių, aliejaus ir vyno acto užpilu burokėlių salotos gardintos jau senovės Romoje. Tokį maišant nepamirškite, kad užpilo pagrindą sudaro 3 dalys augalinio aliejaus ir 1 dalis acto ar kitokios rūgšties, tarkim, citrinų ar žaliųjų citrinų sulčių. O jau tada pagal skonį dedami kiti prieskoniai, pavyzdžiui, garstyčios, druska, pipirai, česnakai.

Grietinėlės ir ožkų pieno sūrio. 100 ml grietinėlės išplakite iki standžių putų ir iki kreminės konsistencijos sumaišykite su 200 g trupinto ožkų pieno sūrio. Kremą pagardinkite džiovintais bazilikais.

Puikūs deriniai

Burokėliai + skumbrė + avokadai + švieži krapai

Su keptais ar virtais burokėliais galite gaminti salotas, vieno kąsnio užkandėles, bokštelius, dėti ant pašildytos itališkosios duonelės. Idealu apšlakstyti aliejaus ir balzaminio acto užpilu bei citrinų sultimis – avokadas nepatamsės.

Orkaitėje kepti burokėliai + sūris + skrudinti riešutai

Tinka ne tik fetos, bet ir varškės, baltųjų pelėsių, mocarelos, Provanso žolelių ir aliejaus užpilu apšlakstytas orkaitėje keptas ožkų pieno sūris. Kokius riešutus rinktis? Pikantiško skonio ir aromato suteiks skrudinti graikiniai riešutai, migdolai, kedrinės pinijos, pistacijos.

Kepti burokėliai + citrusai + paukštiena

Citrusiniai vaisiai – mandarinai, greipfrutai, apelsinai – saldiems burokėliams suteikia pikantiškos rūgštelės. Iš šio puikaus derinio galite ruošti sumuštinius, salotas (jos paprastai gardinamos saldžiarūgščiais padažais su aliejumi ir medumi), dekoratyvias užkandėles – ant burokėlių griežinėlio dėkite paukštienos gabalėlį ir krėskite šaukštą greipfrutų šerbeto.

Burokėliai + konservuoti vaisiai + žvėriena

Prie puikaus skonio žvėrienos galite tiekti ir karamelizuotų bei troškintų burokėlių, ir jų traškučių. Vaisius (obuolius, kriaušes, persikus, abrikosus) rinkitės konservuotus sirupe arba savo sultyse. Dar daugiau skonio niuansų suteiks puikus pagardas balzaminis padažas.

Burokėliai + feta + mėtos

Orkaitėje keptų burokėlių ir fetos salotas skanu pagardinti citrinų sulčių ir aliejaus užpilu bei kapotomis mėtomis ir petražolėmis. Neprašausite pro šalį ant šių salotų užbėrusi skrudintų saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Kepti burokėliai + česnakai + avinžirniai

Keptus smulkintus burokėlius sumaišykite su daigintais avinžirniais, užpilkite kapotų česnakų, aliejaus ir balzaminio acto mišinio.

PARAGAUKITE!

Sumuštiniai su keptais burokėliais / Fotolia nuotr.