Helovino stalui – gurmaniškų sumuštinių su moliūgais receptai

Sumuštinis su moliūgu
Sumuštinis su moliūgu
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Iš Vakarų atkeliavusios, spalio 31 d. minimos Helovino, arba Vaiduoklių šventės, tradicijos tampa vis priimtinesnėmis ir lietuviams.

Visgi yra ir tokių, kuriems persirengėlių šventės tradicijos dar gana tolimos. Net jeigu ir esate vienas iš tokių žmonių, tikrai neprivalote atsisakyti šventės.

Heloviną galima nesunkiai paversti gurmanišku pasibuvimu su draugais prie stalo, ant kurio karaliautų patiekalai iš šios šventės simbolio, rudens karaliaus – moliūgo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Viskas Helovino šventei: dekoracijos, receptai, žaidimai ir magijos triukai

„Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovės Snieguolės Šoblinskienės teigimu, vieni greičiausiai paruošiamų užkandžių, kuriais visuomet pradžiugina ir šeimą, ir svečius, yra sumuštiniai. Be to, ji įsitikinusi, jog tinkamas moliūgo ir duonos derinys gali tapti tikru atradimu.

„Moliūgas yra viena universaliausių daržovių. Ją galima pagaminti labai įvairiai – ir saldžiai, ir aštriai, taip pat kepti gabalėliais ar trinti ir daryti užtepėles. Priderinus vis kitą duoną – tamsią ruginę, visagrūdę, minkštą ir purią sumuštinių ar batoną – galima sukurti tikrus šedevrus, kurie taps šventinio stalo pažiba“, – sako ji.

Pateikiame tris idėjas sumuštiniams su moliūgais, kurie tiks ir vaikams, ir suaugusiems, mėgstantiems valgyti tiek aštriai, tiek saldžiai.

Sumuštinis su aštria moliūgų užtepėle

Reikės:

  • 100 g moliūgo,
  • žiupsnelio kalendros miltelių,
  • žiupsnelio maltų kajeno pipirų,
  • alyvuogių aliejaus,
  • druskos ir pipirų,
  • „Urtės“ tamsios visagrūdės duonos.

Paruošimas:

Supjaustykite moliūgą gabalėliais, pagardinkite druska, pipirais, kalendros milteliais, kajeno pipirais pagal norimą aštrumą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite orkaitėje tol, kol moliūgas suminkštės.

Kepant vis užmeskite akį ir pamaišykite, kad moliūgas keptų tolygiai. Keptą moliūgą sutrinkite ir tepkite ant paskrudintos duonos riekės.

Keptų moliūgų ir sūrio sumuštinis vaikams

Reikės:

  • sviesto,
  • 2 griežinėlių fermentinio sūrio,
  • 100 g moliūgo,
  • salotų lapų,
  • druskos ir pipirų,
  • „Kakės makės“ sumuštinių duonos su obuoliais ir avižomis.

Paruošimas:

Keptuvėje arba orkaitėje pakepkite moliūgo gabalėlius, pagardinkite juos druska ir pipirais. Užtepkite sviesto ant duonos riekelės, uždėkite sūrio, šiek tiek atvėsintus kepto moliūgo gabalėlius ir salotų lapus.

Kepti sumuštiniai su moliūgu ir obuoliais

Reikės:

  • 100 g moliūgo,
  • pusės obuolio,
  • čederio sūrio,
  • gražgarsčių,
  • sviesto,
  • „Toste“ sumuštinių duonos.

Paruošimas:

Gabalėliais supjaustykite moliūgą ir kepkite jį orkaitėje, kol suminkštės. Aptepkite duonos riekeles sviestu, ant jų dėkite moliūgo gabalėlius, tada obuolio griežinėlius ir kietąjį čederio sūrį.

Tuomet uždėkite gražgarsčių, o ant viršaus dar vieną riekę duonos. Įkaitinkite griliaus keptuvę ir apkepkite sumuštinį iš abiejų pusių, kol išsilydys viduje esantis sūris.