Helovino stalui: raganų piršteliai, moliūgų pyragas ir monstriški keksiukai
Nors ne visi lietuviai linkę šią šventę paminėti, tačiau tiek jaunimui, tiek ir vyresnio amžiaus žmonėms Helovinas – tai dar viena proga nustebinti savo artimuosius ar bičiulius teminiu vakarėliu. Šiurpūs kostiumai, dekoracijos, išskirtinai paserviruotas stalas ir ypatingi patiekalai – tai pagrindiniai akcentai, kurie padės sukurti unikalaus vakaro nuotaiką.
Ritualinės jungtys tarp maisto ir mirusiųjų kilusios nuo seniausių laikų ir įsitvirtinusios įvairių šalių kultūrose. Tai prasidėjo kaip pagoniški ritualai, o vėliau buvo įtraukti į katalikų religiją.
Receptai ir ritualai plėtojosi pagal vietos kultūrą ir virtuvę. Štai senovės Egipte mirusieji buvo laidojami su medaus pyragu, kad turėtų ką valgyti pomirtiniame gyvenime. Siciliečiai pasveikindavo mirusiuosius savo tradiciniais patiekalais cartocci ir tatu.
Naktį prieš šią šventę keltai tradiciškai kepdavo pyragus ir jais vaišindavo į jų namus užsukusius lankytojus prašydami, kad šie pasimelstų už jų artimųjų sielas.
Na, o amerikietiškoms Helovino tradicijoms, prasidėjusioms XX a., pradžią davė senovės keltų tautų papročiai. Lapkričio 1-ąją keltai degindavo laužus: buvo tikima, kad sieloms, kurios išėjo per paskutiniuosius 12 mėnesių Anapilin, būtent tą naktį suteikiama amžinybė. Naktį prieš šią šventę keltai tradiciškai kepdavo pyragus ir jais vaišindavo į jų namus užsukusius lankytojus prašydami, kad šie pasimelstų už jų artimųjų sielas. Jie taip pat savo namų langus papuošdavo iš daržovių pagamintais žibintais, taip sveikindami vaiduoklius ir paklydusias sielas. Dažniausiai žibintams naudotas moliūgas, iš jo išskaptuotos minkštosios dalies būdavo kepami įvairiausi pyragai.
Štai keletas receptų jūsų teminiam vakarėlio stalui. Receptai ypač paprasti, tad juos ruošdami daug laiko nesugaišite, tačiau gerokai nustebinsite savo svečius.
Raganų piršteliai
Reikės:
2,5 stiklinės „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ kvietinių miltų,
250 g sviesto,
1 stiklinės cukraus,
1 kiaušinio,
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,
1 arbatinio šaukštelio druskos,
100 g šokolado,
0,5 stiklinės migdolų.
Gaminimas:
- Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį ir vanilinį cukrų. Suberkite miltus, druską ir išminkykite tešlą.
- Tešlą padėkite į šaldytuvą 30 minučių.
- Tuomet ją padalinkite į vienodas dalis ir formuokite piršto formos sausainius.
- Ant riebalais išteptos arba kepimo popieriumi išklotos skardos dėkite suformuotus sausainius. Peiliu padarykite kelis negilius įpjovimus.
- Ištirpinkite šokoladą ir ant kiekvieno sausainio uždėkite juo pateptą migdolą.
- Sausainius orkaitėje kepkite 15 min. 180–200 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.
Pyragas su moliūgais ir varške
Reikės:
- 1 vnt. „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui,
- 210 ml vandens,
- 200 g tarkuoto moliūgo,
- 145 ml aliejaus,
Varškės sluoksniui:
- 500 g varškės (9 proc.),
- 250 g grietinės (30 proc.),
- 100 g cukraus,
- 1 kiaušinio,
- 50 g krakmolo.
Gaminimas:
- Supilkite kekso mišinį į dubenį. Įpilkite vandens, aliejaus ir sudėkite tarkuotą moliūgą.
- Išmaišykite tešlą iki vienalytės masės ir supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Pertrinkite varškę su cukrumi, grietine, kiaušiniu ir krakmolu, palikite pastovėti 10 minučių ir sudėkite į kepimo formą ant paruošto pagrindo.
- Kepkite apie 40–50 min. 180–200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol paviršius gražiai paruduos, o vidus nebus skystas (tikrinti mediniu pagaliuku).
- Iškepusį ir atvėsusį pyragą pabarstyti cukraus pudra.
Monstriški keksiukai
Jeigu savo Helovino stalui norite suteikti daugiau žaismingumo ir sukelti mielą šypsnį savo šeimos narių ar bičiulių veiduose, išbandykite keksiukų receptą, kuriuos galite dekoruoti pačiais originaliausiais atributais.
- Keksiukus išsikepti galite iš šokoladiniams keksiukams skirto miltinio mišinio (iš 1 pakuotės, kurioje yra 470 g miltinio mišinio, iškepsite 12–15 keksiukų).
- Jį reikia supilti į dubenį, įpilti 210 ml vandens ir 145 ml aliejaus. Išmaišyti tešlą iki vienalytės masės.
- Tešlą išpilstyti į keksiukų formeles, kurios gali būti išteptos aliejumi arba į jas įdėtas specialus kepimo popierius.
- Keksiukus kepkite 20–30 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Iškepusius keksiukus ataušinkite ir tada galite dekoruoti.
Keksiukai-šikšnosparniai: tokius keksiukus papuoškite kepurėle, pagaminta iš cukrinės masės (baltos arba juodos). Šikšnosparnio veidukui ir sparnams pagaminti panaudokite „Tempo“ arba bet kuriuos kitus sausainius.
Keksiukai-voriukai: papuošimui naudokite šokoladą, šokoladinius pabarstukus, obuolinius guminukus kojoms, baltą cukrinę masę ir saldainiukus akims ir nosims.
Keksiukai su moliūgėliais: juos dekoruokite sviestiniu kremu, kurį pagaminti galite iš 400 g sviesto, 100 g cukraus pudros, 100 g saldinto sutirštinto pieno. Darant oranžinį kremą, papildomai reikia įdėti oranžinių maistinių dažų. Moliūgėlius pagaminsite iš cukrinės masės, žalių ir oranžinių maistinių dažų. Šiuos keksiukus dar galite apibarstyti spalvotais šokoladiniais saldainiukais.
Daugiau tinkamų patiekalų receptų: