Į „paskutinę vakarienę“ susirinkę viešbučių ir restoranų atstovai prašo pagalbos
Nuo karantino suvaržymų ypač nukentėjusių viešbučių ir restoranų atstovai antradienį susirinko į „paskutinę vakarienę“ – protesto akciją, kuria siekia parodyti, kad be valstybės paramos nebeturi galimybių išgyventi.
Akcija vyksta Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – pagrindinėse miestų aikštėse juodomis staltiesėmis užtiesti kavinių staliukai, paklotos viešbučių lovos, o prie jų – laidotuvių vainikai ir gedulo žvakės.
V.Kudirkos aikštėje Vilniuje akcijoje dalyvavusi Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad Vyriausybės prašoma pakeisti paramos taisykles – panaikinti 100 tūkst. eurų lubas subsidijoms, taip pat prašoma paramos grįžtantiems į darbą žmonėms, restoranams – kompensuoti nuomą, o viešbučiams – komunalines ir pastoviąsias išlaidas.
„Jau 9 tūkstančiai mūsų sektoriaus darbuotojų yra bedarbių, matome, kad tai yra tik pradžia. Labai gaila, nes tai sektorius, kuris yra socialiai jautriausiame sluoksnyje – moterys virš 60 metų, jaunimas, studentai ir nereikalaujantis darbas ypatingo išsilavinimo. Tai ką tie visi žmonės darys ir kodėl žlugdomas smulkusis verslas, mums yra nesuvokiama“, – žurnalistams antradienį sakė E.Šiškauskienė.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia, jog apgyvendinimo ir maitinimo sektoriui skiriama penktadalis visos paramos – vien šiemet šio sektoriaus įmonėms paskirstyta beveik 8 mln. eurų.
Tuo metu E.Šiškauskienė sako, kad paramą gavo turizmo organizatoriai, parskraidinę keleivius, taip pat turėję atsiskaityti su klientais už neįvykusias keliones.
„Tai yra realybė, kurią gauname. Labai mums nori „pripliusuoti“ visi prastovas, bet tai pagalba žmonėms, ne verslui“, – teigė ji.
Viešbučių tinklą valdančios grupės „Amberton Hotel Group“ vadovas Tadas Matjošaitis prie protesto akcijos prisijungė Klaipėdoje. Jis sako, kad maždaug metus sunkumų patiriantis sektorius nesulaukia paramos, todėl gali nebeišgyventi.
„Kai metus laiko negali dirbti arba tik su pertraukomis, tai jau kalbame apie egzistavimo ir išgyvenimo klausimus. Apie nuostolius jau sunku kalbėti, juos dar gali „suvalgyti“, o dabar restoranai visiškai be pajamų metus laiko, su trumpa pertrauka vasarą, viešbučiai teoriškai dirba, bet praktiškai nelabai, nes visi įvažiavimai į miestus uždaryti, tai pajamų irgi apgyvendinimo praktiškai nulis“, – antradienį sakė T.Matjošaitis.
„Mūsų tikslas – atkreipti dėmesį valstybės į mus kaip į sektorių, kuris sukuria nemažai darbo vietų, ir kad mūsų nemestų į bendrą katilą su visais. Mums yra sunku ir norime tiesiog prasinešti apie save“, – pridūrė jis.
Viešbučių tinklo vadovas sakė, kad jo įmonė per pandemiją gavo tik subsidijų darbuotojams.