Idėjos vakarienei

Tuno salotos  / Fotolia nuotr.
Tuno salotos / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai namuose ne vienas išrankus valgytojas, tuo pat metu tenka gaminti keletą skirtingų patiekalų. Kad nepritrūktumėte idėjų, siūlome gardžių salotų, sriubų ir karštų patiekalų receptus.

Tuno salotos

Jums reikės: 2 nedidelių skardinių tunų savo sultyse, saujelės špinatų lapelių, pakuotės įvairių salotų lapelių, raudonos paprikos, 8 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, trečdalio poro, pusės stiklinės ryžių, 2 virtų kiaušinių, šaukštelio kaparėlių, pagal skonį šviežiai maltų pipirų, druskos, citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto.

  • Špinatus nuplaukite, nusausinkite.
  • Ryžius (galite rinktis ir laukinius) išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir atvėsinkite.
  • Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite.
  • Pomidorus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus, susmulkinkite.
  • Nuo tuno nupilkite sultis. Kiaušinius sukapokite. Porą susmulkinkite.
  • Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
  • Ant viršaus berkite špinatus, pomidorų gabalėlius, kiaušinius, porus, kaparėlius, krėskite tuną, berkite ryžius.
  • Salotas pagardinkite pipirais, pasūdykite, apliekite aliejaus ir balzaminio acto užpilu (3 dalys aliejaus, viena acto).

Aštrios blauzdelės

Imbierinės vištos blauzdelės
Imbierinės vištos blauzdelės / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 800 g vištų blauzdelių, 4 skiltelių česnako, žaliosios citrinos sulčių, šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, trečdalio šaukštelio maltos aitriosios paprikos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto maltų kuminų, 2 šaukštų medaus, pagal skonį kvapiųjų pipirų žirnelių ir laurų lapelių.

  • Blauzdeles nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir sumeskite į dubenį.
  • Laurų lapelius sulaužykite, kvapiuosius pipirų grūdelius sutrinkite.
  • Blauzdeles įtrinkite kuminais, laurų lapeliais ir pipirų grūdeliais.
  • Žaliąją citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite, sultis išspauskite.
  • Česnakus sukapokite arba sugrūskite grūstuvu.
  • Citrinos sultis ir žieveles sumaišykite su tirpintu medumi, aliejumi, aitriąja paprika.
  • Marinatą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu cukraus ir paskanaukite – jeigu trūksta aštrumo, dar įberkite aitriosios paprikos.
  • Marinatu gerai įtrinkite vištų blauzdeles ir 3–4 valandas (arba, dar geriau, per naktį) palikite pasimarinuoti.
  • Paruoštas blauzdeles kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
  • Tiekite su mėgstamu garnyru ir salotomis.

Spagečiai su kumpiu

„Carbonara“ spagečiai
„Carbonara“ spagečiai / Astos Černės nuotr.

Jums reikės: 280 g spagečių, 120 g kumpio, didelio kiaušinio, 5 šaukštų tarkuoto parmezano, 2 šaukštų baltojo sauso vyno, 1,5 šaukšto aliejaus, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

  • Dideliame puode užkaitinkite vandenį, suberkite spagečius ir išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Nukošę palikite puodą uždengtą, kad makaronai neatvėstų.
  • Kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais.
  • Česnaką nulupkite, smulkiai sukapokite.
  • Nedidelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir, sumažinę ugnį, pakepinkite.
  • Išgriebtus česnakus atidėkite.
  • Česnaku kvepiančiame aliejuje paskrudinkite kumpio gabalėlius.
  • Po truputį supilkite vyną ir vis maišydami kaitinkite apie 3 min., kol dalis skysčio nugaruos.
  • Spagečius sukrėskite į keptuvę su padažu ir gerai išmaišykite.
  • Kiaušinį nedideliame inde išplakite su sūriu, sumaišykite su išgriebtais česnakais ir, užpylę ant spagečių, kaitinkite, kol sūris pradės lydytis, o kiaušinio plakinys sukietės.
  • Patiekalą dar kartą gerai išmaišykite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais ir išdalykite į lėkštes.

Pastarnokų ir pievagrybių sriuba

Trinta pievagrybių sriuba
Trinta pievagrybių sriuba / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 150 g pievagrybių, šaukšto sviesto, litro natūralaus daržovių sultinio, didelio svogūno, nemažo pastarnoko, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių, 200 ml neriebios grietinėlės, 100 g rūkytos šoninės (jei norite), saujelės skrudintų duonos kubelių ir sėklų.

  • Pastarnoką nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve arba supjaustykite griežinėliais.
  • Pievagrybius nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
  • Svogūną nulupkite, sukapokite ir pakepinkite svieste.
  • Kai svogūnai suminkštės, suberkite pievagrybius ir kepinkite ant mažos ugnies apie 10 min.
  • Į juos suberkite smulkintus pastarnokus, dar apie 10 min. pakepinkite ir viską sukrėskite į puodą su sultiniu. Virkite apie 15 min. ant silpnos kaitros, kol sriuba sutirštės.
  • Ją pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, supilkite grietinėlę, dar kiek pakaitinkite ir nukėlę išplakite elektriniu plakikliu.
  • Nedidelėje keptuvėje paskrudinkite kubeliais pjaustytą šoninę.
  • Sriubą išpilstykite į lėkštes, pagardinkite čiobreliais ir, jei norite, skrudinta šonine.
  • Tiekite su duonos kubeliais ir sėklomis.
{recipe|3077}
{recipe|2615}
{recipe|3984}
{recipe|104}
{recipe|106}
{recipe|108}
{recipe|134}
    recipe|3219}
    {recipe|3220}
    {recipe|3269}
    {recipe|3399}
    {recipe|3465}
    {recipe|2495}