Idėjos vakarienei

Kai namuose ne vienas išrankus valgytojas, tuo pat metu tenka gaminti keletą skirtingų patiekalų. Kad nepritrūktumėte idėjų, siūlome gardžių salotų, sriubų ir karštų patiekalų receptus.
Tuno salotos
Jums reikės: 2 nedidelių skardinių tunų savo sultyse, saujelės špinatų lapelių, pakuotės įvairių salotų lapelių, raudonos paprikos, 8 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, trečdalio poro, pusės stiklinės ryžių, 2 virtų kiaušinių, šaukštelio kaparėlių, pagal skonį šviežiai maltų pipirų, druskos, citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto.
- Špinatus nuplaukite, nusausinkite.
- Ryžius (galite rinktis ir laukinius) išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės ir atvėsinkite.
- Papriką perpjaukite per pusę, išvalykite.
- Pomidorus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus, susmulkinkite.
- Nuo tuno nupilkite sultis. Kiaušinius sukapokite. Porą susmulkinkite.
- Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
- Ant viršaus berkite špinatus, pomidorų gabalėlius, kiaušinius, porus, kaparėlius, krėskite tuną, berkite ryžius.
- Salotas pagardinkite pipirais, pasūdykite, apliekite aliejaus ir balzaminio acto užpilu (3 dalys aliejaus, viena acto).
Aštrios blauzdelės
Jums reikės: 800 g vištų blauzdelių, 4 skiltelių česnako, žaliosios citrinos sulčių, šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, trečdalio šaukštelio maltos aitriosios paprikos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto maltų kuminų, 2 šaukštų medaus, pagal skonį kvapiųjų pipirų žirnelių ir laurų lapelių.
- Blauzdeles nuplaukite, labai gerai nusausinkite ir sumeskite į dubenį.
- Laurų lapelius sulaužykite, kvapiuosius pipirų grūdelius sutrinkite.
- Blauzdeles įtrinkite kuminais, laurų lapeliais ir pipirų grūdeliais.
- Žaliąją citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę nutarkuokite, sultis išspauskite.
- Česnakus sukapokite arba sugrūskite grūstuvu.
- Citrinos sultis ir žieveles sumaišykite su tirpintu medumi, aliejumi, aitriąja paprika.
- Marinatą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žiupsneliu cukraus ir paskanaukite – jeigu trūksta aštrumo, dar įberkite aitriosios paprikos.
- Marinatu gerai įtrinkite vištų blauzdeles ir 3–4 valandas (arba, dar geriau, per naktį) palikite pasimarinuoti.
- Paruoštas blauzdeles kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
- Tiekite su mėgstamu garnyru ir salotomis.
Spagečiai su kumpiu
Jums reikės: 280 g spagečių, 120 g kumpio, didelio kiaušinio, 5 šaukštų tarkuoto parmezano, 2 šaukštų baltojo sauso vyno, 1,5 šaukšto aliejaus, 2 česnako skiltelių, pagal skonį druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
- Dideliame puode užkaitinkite vandenį, suberkite spagečius ir išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Nukošę palikite puodą uždengtą, kad makaronai neatvėstų.
- Kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Česnaką nulupkite, smulkiai sukapokite.
- Nedidelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, suberkite česnakus ir, sumažinę ugnį, pakepinkite.
- Išgriebtus česnakus atidėkite.
- Česnaku kvepiančiame aliejuje paskrudinkite kumpio gabalėlius.
- Po truputį supilkite vyną ir vis maišydami kaitinkite apie 3 min., kol dalis skysčio nugaruos.
- Spagečius sukrėskite į keptuvę su padažu ir gerai išmaišykite.
- Kiaušinį nedideliame inde išplakite su sūriu, sumaišykite su išgriebtais česnakais ir, užpylę ant spagečių, kaitinkite, kol sūris pradės lydytis, o kiaušinio plakinys sukietės.
- Patiekalą dar kartą gerai išmaišykite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais ir išdalykite į lėkštes.
Pastarnokų ir pievagrybių sriuba
Jums reikės: 150 g pievagrybių, šaukšto sviesto, litro natūralaus daržovių sultinio, didelio svogūno, nemažo pastarnoko, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių, 200 ml neriebios grietinėlės, 100 g rūkytos šoninės (jei norite), saujelės skrudintų duonos kubelių ir sėklų.
- Pastarnoką nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve arba supjaustykite griežinėliais.
- Pievagrybius nuplaukite, nulupkite, susmulkinkite.
- Svogūną nulupkite, sukapokite ir pakepinkite svieste.
- Kai svogūnai suminkštės, suberkite pievagrybius ir kepinkite ant mažos ugnies apie 10 min.
- Į juos suberkite smulkintus pastarnokus, dar apie 10 min. pakepinkite ir viską sukrėskite į puodą su sultiniu. Virkite apie 15 min. ant silpnos kaitros, kol sriuba sutirštės.
- Ją pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, supilkite grietinėlę, dar kiek pakaitinkite ir nukėlę išplakite elektriniu plakikliu.
- Nedidelėje keptuvėje paskrudinkite kubeliais pjaustytą šoninę.
- Sriubą išpilstykite į lėkštes, pagardinkite čiobreliais ir, jei norite, skrudinta šonine.
- Tiekite su duonos kubeliais ir sėklomis.