Imunitetą stiprinančios vaisių ir daržovių sultys

Žaliasis pavasario kokteilis / Shutterstock nuotr.
Žaliasis pavasario kokteilis / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-10-08 08:48
AA

Visi žino – šviežiuose vaisiuose ir daržovėse gausu organizmui naudingų medžiagų bei vitaminų, kurie ne tik puoselėja mūsų grožį bei sveikatą, bet ir stiprina imunitetą, kas itin svarbu artėjant šaltajam metų sezonui.

Tačiau jei vaisius ar daržoves kramsnoti pabodo, galite išbandyti ir kitą alternatyvą – šviežias jų sultis, kurios taip pat yra ne mažiau sveikos. Taigi, kurios būtų pačios naudingiausios jūsų imunitetui?

Morkų sultys

Morkos / „Shuterstock“ nuotr.

Ypatingo skonio saldžias morkų sultis mėgsta tiek vaikai, tiek ir suaugusieji, tačiau ar kada susimąstėte, kiek daug šios sultys turi naudos jūsų sveikatai? Dėl savo sudėtyje esančio beta karoteno, kuris ir atsakingas už ryškią oranžinę spalvą, morkos yra tiesiog būtinas elementas norintiems sustiprinti savo imunitetą.

Negana to, moksliniai tyrimai įrodė, kad morkos taip pat prisideda prie bendros širdies sveikatos. Taip yra dėl šiose daržovėse esančių net kelių rūšių karotenoidų (alfa karoteno, beta karoteno ir liuteino). Reguliarus morkų vartojimas taip pat mažina ir cholesterolio lygį jūsų organizme. Šiose daržovėse esantis vitaminas A padeda kepenims efektyviau apsivalyti nuo organizme susikaupusių toksinų ir pagerina virškinimą. 

Tiesa, daug morkų nepatariama valgyti tiems, kuriuos vargina plonojo žarnyno uždegimai, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos.

Citrinų sultys

Morkos / „Shuterstock“ nuotr.

Jau nuo seno žinoma, kad vitaminas C itin naudingas organizmui. Jis puikiai kovoja su įvairiomis peršalimo ar gripo bakterijomis ir yra būtinas norint sustiprinti imunitetą. Jei vis tik citrinų sultys pasirodys per rūgščios, jas galite maišyti su saldesnių vaisių ar daržovių sultimis.

Tiesa, nepamirškite vartoti ir kitų daržovių bei vaisių, kuriuose vitamino C yra netgi daugiau nei citrinose, tai: brokoliniai, Briuselio kopūstai, kiviai, braškės, papajos, špinatai ir ananasai.

Obuolių sultys

Morkos / „Shuterstock“ nuotr.

Neskaitant gausybės vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų, obuoliuose taip pat gausu ir skaidulų, kurios labai pagerina virškinimą bei padeda išvalyti organizmą. O kai organizmas švarus, tuomet ir imunitetas gerokai sustiprėja bei padeda apsisaugoti nuo žiemą užklumpančių bakterijų.

Kivių sultys

Morkos / „Shuterstock“ nuotr.

Jei kalbame apie vaisius, kiviai yra pats geriausias vitamino C šaltinis, tad jų sultys dar net naudingesnės nei citrinų. Vos dviejuose kiviuose yra 137,2 mg vitamino C. Jau nekalbame apie tai, kad kiviuose gausu kalio, puikiai veikiančio širdies ir kraujagyslių sistemą, bei vario, stiprinančio imuninę sistemą.

Brokolinių kopūstų sultys

Morkos / „Shuterstock“ nuotr.

Jei norite kaip reikiant pasistiprinti savo imuninę sistemą, tiesiog privalote nepamiršti brokolinių kopūstų sulčių. Juose taip pat gausu vitamino C bei beta karoteno, tap pat ir sieros – mineralo, turinčio stiprių antibakterinių savybių.