Ištikimiausi „Le Dîner en Blanc Vilnius“ dalyviai jau ruošiasi baltajam piknikui, kuris vyks rugpjūtį
Rugpjūčio 31 dieną vyksianti jubiliejinė „Le Dîner en Blanc“ jau penktą kartą Vilniaus gatves nudažys baltai. Šventės organizatorės Dovilė Butkienė ir Valda Lukošiūtė sako, kad per šiuos kelerius metus renginys sutraukė nemažą būrį ištikimų gerbėjų, kurie kiekvienais metais dalyvauja „Le Dîner en Blanc Vilnius“.
Kas tokio ypatingo slypi šiame magiškame vakare ir kas kuria ypatingą jo nuotaiką paklausėme žmonių, kuriems vasaros pabaigimas be baltojo pikniko jau yra sunkiai įsivaizduojamas.
Fotožurnalistė Modesta Meškė ir pianistas Šarūnas Meškys: „Mums tai pati gražiausia šventė, pats laukiamiausias renginys.“
Fotožurnalistė Modesta Meškė baltojoje šventėje dalyvauja nuo pat pirmojo renginio: „Ši nuostabi šventė mane užbūrė pakylėta atmosfera ir elegancija. Pamenu, kai vyko pirmoji „Le Dîner en Blanc“ Vilniuje, prie Rotušės, aplinkui vaikštinėjantys žmonės stebėjosi – kas čia per šventė. Ir iki šiol stebisi.“ Modesta su vyru pianistu ir žurnalistu Šarūnu Meškiu taip susižavėjo šventės idėja, kad nusprendė sudalyvauti ir Paryžiuje vykusiame jubiliejiniame „Dîner en Blanc“ renginyje. Ten, kur ir gimė visa baltosios šventės idėja.
„Paryžiuje viskas vyksta taip pat kaip Vilniuje, tik atrodo, kad dar intensyviau. Galbūt dėl didžiulės minios sunku susivokti, kur esi. Atrodo, kad šventi Vilniuje, tik didžiulė minia žmonių ir prieš akis šmėžuojantis Eifelio bokštas primena, kad čia – Paryžius. Be abejo, ypatingą jausmą sukelia ir tai, kad renginyje dalyvauja žmonės iš viso pasaulio: JAV, Kanados, Australijos, Kinijos, Pietų Korėjos,“ – įspūdžiais dalinosi Modesta ir pridūrė, kad į Paryžių teko važiuoti automobiliu, nes reikėjo pasiimti kėdes, stalą bei stalo dekoracijas.
Stilistė ir mados redaktorė Lina Bernotaitytė: šventės metu išsaugokite savo individualumą
Stilistė ir mados redaktorė Lina Bernotaitytė, dalyvavusi ir pačioje pirmoje „Vakarienėje baltai“, šį renginį laiko labai stilingu būdu pabaigti vasarą malonioje kompanijoje. „Tai puiki proga pamatyti seniai nematytus draugus ir pažįstamus,“ – sako stilistė. Paklausus, kokią aprangą ji rekomenduotų šventės dalyviams, Lina patarė išsaugoti savo individualumą. Jeigu mėgstate alternatyvų stilių, mados redaktorė siūlo rinktis panašius drabužius, kokius nešiojate visada, bet baltos spalvos. Šiuo atveju spalva sutvardys bet kokį eklektišką stilių. Norintiems labiau pasipuošti Lina siūlo daugiau dėmesio atkreipti į aksesuarus – skrybeles, auskarus. Vyrams – į avalynę, kojines ir taip pat skrybėles.
Kadangi vasaros vakarai kartais būna ir vėsesni, reikėtų atkreipti dėmesį ir šiltesnius viršutinius drabužius arba jaukų pleduką apsigaubti. Kalbant apie maistą, Lina pabrėžė dalinimosi svarbą: „Dalintis maistu – itin prancūziška, galbūt taip susipažinsite ir su naujais žmonėmis.“
Gyvenimo ir maisto gurmanė, tinklaraštininkė, restoranų konsultantė bei someljė Urtė Mikelevičiūtė: „Maistas turi būti tinkamas piknikui: ilgam valgymui ir užkandžiavimui.“
Gyvenimo ir maisto gurmanė, tinklaraštininkė, restoranų konsultantė bei someljė Urtė Mikelevičiūtė nėra praleidusi nei vienos Vilniuje vykusios „Vakarienės baltai“. „Tai itin elegantiškas renginys. Man patinka jame tvyrantis jausmas, tas bendras agregoras, kai visi pasiruošę, pasipuošę ir puikiai nusiteikę. Aš esu piknikų gerbėja, o „Le Dîner en Blanc“ – miesto piknikas.“
vŠiam piknikui maisto gurmanė Urtė maistą visados gaminasi pati: „Visuomet turiu kelių rūšių sūrio su įvairiais pagardais. Pagrindiniam patiekalui puikiai tinka salotos, kurias galima atsinešti ir serviruoti indeliuose. Praverčia įvairios užtepėlės ar humusas, kuriuo galima gardžiuotis su daržovių lazdelėmis, duoniukais ar krekeriais. Maistas turi būti tinkamas piknikui: ilgam valgymui ir užkandžiavimui. Nors pati nesu desertų mėgėja, bet jų visuomet pasiimu, nes saldieji patiekalai tampa ir tam tikrai stalo dekoro detale,“ – apie maisto alternatyvas šventei kalbėjo Urtė, kuri taip pat patarė atkreipti dėmesį į tai, kad maistas būtų patogus transportuoti bei valgyti.
Balta apranga – vienas iš pagrindinių „Vakarienės baltai“ akcentų. Urtės nuomone, baltos suknelės ir balto švarko derinys yra puiki idėja. „Kažkada rinkausi baltą palaidinę ir sijoną, bet įsitikinau, kad suknutė ir švarkas – nesenstanti, graži ir patogi klasika. Stengiuosi priderinti ir galvos puošmeną – lankelį ar segtuką. Man gražu ir skrybėlaitės, tačiau pati jų beveik nenešioju,“ – stiliaus patarimais dalinosi Urtė ir pridūrė, kad renginiui geriau rinktis plokščiapadę avalynę, nes senamiesčio grindinys ar pieva gali būti rimtas iššūkis einant su aukštakulniais.
Gėrimų konsultantė, tarptautinės gastronominės asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ valdybos narė Jolanta Smičienė: „Per jokį kitą renginį Lietuvoje nemačiau tiek besišypsančių ir besijuokiančių žmonių.“
Gėrimų konsultantė, tarptautinės gastronominės asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ valdybos narė Jolanta Smičienė taip pat yra viena iš ištikimiausių „Le Dîner en Blanc“ dalyvių. Kaip vieną iš renginio privalumų Jolanta nurodė tai, kad renginys vyksta lauke. „Vakarienė baltai“ man yra vienas iš fotogeniškiausių renginių, kuriuos teko stebėti. Balta spalva tarsi įpareigoja žmones pasitempti, atneša pakilią nuotaiką, vieningumo, draugiškumo jausmą.
Retai kada šiame renginyje galima pamatyti dalyvaujant tik du asmenis. Paprastai tai – draugų, kolegų būreliai. Per jokį kitą renginį Lietuvoje nemačiau tiek besišypsančių ir besijuokiančių žmonių,“ – savo įspūdžiais dalinosi šventės dalyvė. „Vakarienėje baltai“ ją visada galima sutikti su būriu kolegų iš „Radisson Blu Royal Astorija“ viešbučio. Jolanta atskleidė, kad dėl maisto per daug galvos nesuka, pasinaudoja pasiūlymu, kurį pateikia Braserijos Astorija virtuvės meistrai.
Prancūzijos ambasados spaudos ir komunikacijos skyriaus vadovas Sami Fisek: „Man labai patinka renginio atmosfera, gerai nusiteikę žmonės ir gražusis Vilnius.“
Prancūzijos ambasados spaudos ir komunikacijos skyriaus vadovas Sami Fisek šiais metais atostogas suplanavo taip, kad rugpjūčio 31 dieną būtų Vilniuje ir galėtų dalyvauti „Vakarienėje baltai.“
„Man labai patinka renginio atmosfera, gerai nusiteikę žmonės ir gražusis Vilnius. Kai tik galiu, dalyvauju šioje šventėje!“ – pasakojo Sami. Paklausus, ar sudėtinga vyrams apsirengti baltai, Prancūzijos ambasados spaudos ir komunikacijos skyriaus vadovas teigė, kad tikrai nėra, nes jo spintoje tikrai galima rasti baltos spalvos drabužių. Sami Fisek ruošdamasis maistą vakarienei siekia, kad jis būtų paprastas, skirtas piknikui.
UAB „Decathlon Lietuva“ projektų vadovė: „Kas tikrai išskiria šį renginį iš kitų, tai draugiška nuotaika tarp dalyvių.“
Benita Guillaume kartu su vyru Jérôme Guillaume prisipažįsta, kad pirmą kartą ruošdamiesi „Le Dîner en Blanc“ šiek tiek nerimavo, nes norėjo maksimaliai išpildyti organizatorių nurodytas gaires, tačiau sudalyvavę renginyje pamatė, kad nepaisant visų keliamų reikalavimų yra daug vietos pasireikšti vaizduotei: „Pajutau, koks didelis malonumas yra ieškoti vis kito aksesuaro, stalo papuošimo elemento arba dar nebandyto prabangaus recepto užkandžiams, o paskui visu tuo džiaugsmu dalintis ne tik dviese romantiškos vakarienės metu, bet ir su kitais dalyviais.“
Benita džiaugiasi, kad jos šeimai tai yra puiki proga susitikti su draugais ir pažįstamais kas kartą netikėtoje aplinkoje bei užmegzti naujų pažinčių: „Per kiekvieną renginį susipažįstame su naujais žmonėmis, ir kas maloniausia, – bendraminčiais. Be galo patinka ta šventiška nuotaika, su kuria visi susirenka, ją sukuria balti drabužiai ir aksesuarai, balti stalai ir prabangus maistas. Tai jausmas, tarsi dalyvautum kažkieno vestuvėse. Kas tikrai išskiria šį renginį iš kitų, tai draugiška nuotaika tarp dalyvių!“
Šventės dalyvė Justina Nedzinskienė: „Labiausiai patinka „Le Dîner en Blanc“ vyraujantis bendrumo su kitais dalyviais jausmas“
Šventės dalyvė Justina Nedzinskienė „Vakarienėje baltai“ dalyvavusi kartu su savo sutuoktiniu papasakojo, kad labiausiai jai patiko šventėje vyravęs bendrumo su kitais dalyviais jausmas, šiltą vasaros vakarą susirinkus bendram tikslui – dalyvauti šventinėje vakarienėje miesto centre. Kaip vieną iš renginio privalumų Justina nurodė tai, kad yra nežinoma, kur vyks pati vakarienė, o tai sukuria malonų netikėtumo jausmą.
Taip pat malonus ir pasiruošimo etapas. Justina kartu su savo sutuoktiniu patiekalais rūpinosi patys, skanavo sūrį, užtepėles, paštetą, vaisius, duoneles bei saldėsius. Stalą dekoravo gyvomis gėlėmis, gražiais indais bei žvakėmis. Kaip tinkamiausią aprangą moterims ponia Justina nurodė baltos suknelės iš švarko derinį, skrybėlaitę bei puošnius auskarus ir aukštakulnius. Vyrams puikiausiai tiks baltos kelnės ir marškiniai.
Šventės dalyvė Viktorija Savickė: „Tuo metu, toje vietoje, kur vyksta „Le Dîner en Blanc“ tarsi sustoja laikas.“
Viktorija Savickė drauge su vyru „Le Dîner en Blanc“ kasmet dalyvauja su vis didesniu būriu draugų. „Šiais metais vakarienės metu prie mūsų planuoja prisijungti itin daug žmonių. Tikimės, kad mūsų stalas bus ilgiausiais,“ – šypsosi Viktorija. Moteris pasidalino, kad šiame renginyje ją labiausiai žavi gražių, kultūringų ir puikiai nusiteikusių žmonių minia.
„Tuo metu, toje vietoje, kur vyksta „Vakarienė baltai“, tarsi sustoja laikas. Visi gėrisi vieni kitais, maistu ir gera muzika,“ – pasakojo šventės dalyvė. Renkantis drabužius labai svarbu atsižvelgti į savo poreikius – vienai moteriai užteks apsirengti paprastą baltą suknelę, o kita galbūt geriau jausis su puošnia ilga suknia ir daugybe aksesuarų. Viktoriją Savickę žavi moterys, pasipuošusios skrybėlėmis ar kitokiais galvos apdangalais bei baltomis nertomis pirštinaitėmis.
Marketingo vadovė Aistė Jakubonė: „Nepraleidau dar nei vienos „Vakarienės baltai“, vykusios Vilniuje
Marketingo vadovė Aistė Jakubonė yra ištikima „Le Dîner en Blanc Vilnius“ dalyvė, kuri nepraleido nei vieno renginio, vykusio Vilniuje. Kaip ir visiems baltajame piknike dalyvavusiems žmonėms, labiausiai patinka šventiška atmosfera ir bendrumo jausmas. „Kartais renginyje dalyvauju su vyru, o kartais – su draugėmis,“ – pasakojo Aistė ir pridūrė, kad dažniausiai piknikui renkasi užkandėles, nes sunkesnio maisto tiesiog nesinori. Stalo dekorui moteris neskiria didelės reikšmės: „Mėgstu minimalizmą“ – šypteli ji.
Pirmojo etapo registracija į „Vakarienę baltai“ jau prasidėjo.
„Le Dîner en Blanc“ pasaulyje
Pirmą kartą vakarienę kartu su bičiulių būriu François Pasquier surengė 1988-aisiais Paryžiuje, o šiuo metu „Le Dîner en Blanc“ kiekvienais metais dalyvauja jau apie 10 000 žmonių. Technologijos keičia renginio organizavimo subtilybes, tačiau šventės esmė išlieka ta pati: elegantiški svečiai buriasi į slaptą pikniko vietą, mėgaujasi gurmanišku maistu ir bendravimu gražiausiose miesto vietose. Šiuo metu „Le Dîner en Blanc“ rengia organizatoriai iš aštuoniasdešimties miestų trisdešimtyje šalių, kuriuos kuruoja tarptautinis „Le Dîner en Blanc“ International komitetas. Visi organizatoriai yra užsidegę baltosios vakarienės idėja ir kiekvienais metais šiuo renginiu puošia savo reprezentuojamą miestą.
„Le Dîner en Blanc“ ir Lietuvoje
Idėja surengti „Le Dîner en Blanc“ Lietuvoje kilo Dovilei Butkienei, kuri daug metų dirbo grožio ir mados srityje. Estetikai neabejinga moteris, pamačiusi nuotraukas iš Paryžiuje surengtos baltosios vakarienės, panoro šiuo elegantišku renginiu papuošti ir Vilnių. Subūrusi komandą jau patį pirmąjį kartą sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo. Per penkerius metus, šis renginys tapo viena laukiamiausių Vilniaus vasaros švenčių, suburiančių senus draugus, leidžianti susipažinti naujiems, pasipuošti, pasimėgauti gurmanišku maistu ir užfiksuoti tai kvapą gniaužiančiose nuotraukose. „Le Dîner en Blanc“ organizaciniame komitete nuo pat renginio Lietuvoje pradžios buvo ir Valda Lukošiūtė.
Ši gurmanišką maistą ir estetiką dievinanti moteris po savo pirmojo apsilankymo Paryžiuje pati sau iškėlė užduotį – per metus išmokti prancūzų kalbą. Taip ir padarė. Po metų Valda jau laisvai kalbėjo prancūziškai ir gavusi kvietimą prisijungti prie „Le Dîner en Blanc“ organizavimo mielai sutiko, nes prancūziška kultūra ir tradicijos moteriai buvo labai artimos.