Naujas meniu darželiuose: dietistės patarimai, kaip lengviau pereiti prie sveikesnio maisto
Vaikų maitinimas pastaruoju metu ir tėvus, ir ugdymo įstaigas padalijo į dvi stovyklas. Kol vieni piktinasi, kad vaikai nieko nebevalgo ir lieka alkani, kiti po truputį pradeda pratintis prie kitokio – sveikesnio – maisto. „Natūralu, kad pakeitimams labiau priešinasi tie, kurie iki šiol sveikai vaikų mitybai skyrė mažiau dėmesio – jiems reikės nueiti ilgesnį kelią, kol vaikai pripras prie naujų skonių“, - sako maistą ugdymo įstaigoms tiekiančios įmonės „Confetti“ įkūrėja Aneta J. Borkovska. O ugdymo įstaigoms sveikų patiekalų valgiaraštį sudaranti dietistė dalinasi sveikos vaikų mitybos patarimais.
Sveika mityba – tai vaikų ugdymo dalis, įsitikinusi A. J. Borkovska. Anot jos, nuo mažens reikėtų vaikus pratinti valgyti kuo įvairesnį subalansuotą maistą.
„Su maistu kasdien vaikai gauna ir informaciją, ką, su kuo ir kaip reikia valgyti. Išmokyti vaiką teisingai maitintis – didelis darbas, kaip išmokyti kalbėti ar vaikščioti. Ir mokomi vaikai turi būti tiek namuose, tiek ugdymo įstaigose. Jeigu darželio personalas valgo kartu ir teigiamai atsiliepia apie sveikus produktus, vaikai į juos taip pat kitaip reaguoja. Vaikams galima pasakoti, koks maistas ir kodėl yra svarbus mūsų organizmui, pvz., morkas valgome tam, kad geriau matytų akys, kurios pavargsta per dieną“, - patarimu dalijasi A. J. Borkovska.
Nesveikos mitybos įpročius atsineša ir iš namų
Neleistinų maisto produktų ugdymo įstaigose sąrašas kaip šaltas dušas buvo tiems darželiams, kuriems ruošiamo maisto vaikams maistinis vertingumas iki šiol nebuvo prioritetiniai. Darželiai ar mokyklos, kurios ir anksčiau rinkosi sveikesnio maisto tiekėjus, pasikeitimų beveik nepajus. Tikimasi, kad didesnis dėmesys vaikų maitinimui ugdymo įstaigose paskatins atsakingiau į vaiko mitybą pažvelgti ir tėvus.
Lietuvoje vaikų darželį įkūrusi ir jam vadovaujanti latvė Līga Tīte-Petrauskė įsitikinusi, kad vaikai ugdymo įstaigose atsisako valgyti vienų ar kitų produktų, nes jų neįpratę valgyti namuose.
„Mes neretai girdime vaikus sakant: „aš šito nemėgstu“, „aš nemėgstu sriubos“, „aš nemėgstu salotų“. Paklausti, ką valgo namuose, atsako: „makaronus“. Tačiau džiaugiamės, kad vis daugėja šeimų, kurioms vaikui duodamo maisto vertingumas yra svarbus. Darželiai ir mokyklos turi padėti tėvams ugdyti vaiko sveikos mitybos principus“, - sako darželio „Kindermusik“ vadovė Līga Tīte-Petrauskė.
Ji siūlo ugdymo įstaigoms organizuoti seminarus tėvams apie keičiamą meniu, apie sveiką mitybą apskritai ir nesveikos mitybos įtaką šiuolaikinių vaikų sveikatai. Sveiką maistą darželiams tiekiančioms įmonės vadovė priduria, kad, užuot skundęsi, darželiai turėtų greičiau priimti pasikeitusią tvarką ir garantuoti vaikams sveiką ir skanų maistą.
„Apmaudu skaityti, kad vaikai grįžta nevalgę ar valgę nekokybišką maistą dėl suaugusiųjų kaltės. Kiekvienos maitinimo įstaigos pareiga užtikrinti ir sveiką, ir skanų maistą. Suprantama, kad visi žmonės turi skirtingus skonius, turi labiau ar mažiau mėgstamus produktus. Nežinau, ar sveikesnis meniu vaikams prisidės prie geresnio šių skirtingų skonių suderinimo, bet tikrai išlavins gerą skonį ir geresnę vaikų sveikatą“, - sako trejų metų patirtį maitinant darželinukus sukaupusios įmonės „Confetti“ vadovė A. J. Borkovska.
Dietistė: sveikesnis maistas – sveikesni vaikai
Iš ugdymo įstaigų meniu išbraukus daug neleistinų ir nesveikų produktų, liko daugiau erdvės produktams, turtingiems vaikų organizmui būtinų vitaminų ir mineralų, mano dietistė Eglė Vasiliauskaitė. Pasak jos, iš tokių produktų kaip riebalai, saldumynai, rafinuotas cukrus, rūkyti mėsos ir žuvies gaminiai, gazuoti gėrimai gaunama daug energijos, tačiau būtinų maisto medžiagų juose beveik nėra.
„Augančiam organizmui reikia daug maistinių medžiagų ir energijos, o pakankamai jų galima gauti tik valgant kuo įvairesnį ir kokybiškesnį maistą. Daugiausiai per parą reikėtų suvartoti grūdinių produktų, daržovių ir vaisių. Kasdien rekomenduojama suvalgyti apie 400 g kuo įvairesnių daržovių ir vaisių, nes jų sudėtis labai skiriasi. Geriausias pasirinkimas – šviežios daržovės ir vaisiai, išauginti Lietuvoje“, - sveikos vaikų mitybos principais dalijasi dietistė.
Specialistė pasakoja, kad angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis, ypač vaikams. Daugiau nei pusę paros maisto davinio energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus.
Vaiko organizmo augimui ir vystymuisi labai reikalingos amino rūgštys, kurios gaunamos iš gyvūninės kilmės baltymų, tad valgant mėsą, žuvį, pieną ir jo produkus. Pastarieji papildys ir organizmo kalcio atsargas.
„Reikėtų nepamiršti vaikams duoti gerti daug vandens. Jis reguliuoja kūno temperatūrą, perneša deguonį į ląsteles, pašalina nereikalingas medžiagas“ , - priduria E. Vasiliauskaitė.
Kaip pripratinti vaikus prie sveikesnio meniu?
Dietistė E. Vasiliauskaitė pratinti vaikus prie sveikos mitybos siūlo nuosekliai:
- Pradėti reikėtų nuo mėsos suvartojimo mažinimo. Užteks patiekalus su mėsa ruošti 2-3 kartus per savaitę: „Vaikai mėsą pripratę valgyti kiekvieną dieną, o tai nėra gerai – per mažai suvartojama kitų maisto produktų, reikalingų organizmui.“
- Sumažinus mėsos suvartojimą, pats laikas didinti daržovių porcijas. Įvairios ir skirtingos daržovės dienos meniu – vienas iš sveikos mitybos pamatų. Žmogui per parą rekomenduojama suvalgyti apie 400 g daržovių.
- Dažniau vaikų meniu turėtų atsirasti ir ankštiniai produktai – ne rečiau kaip 3 kartus per savaitę. Patiekalai iš ankštinių produktų padės vaikams priprasti prie tokių produktų kaip lęšiai, avinžirniai, pupelės. Juose gausu baltymų, mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų. Be to, alkio kirminėlį ankštiniai produktai nuramina ilgam.
- Kuo labiau reikia mažinti ir vaiko suvartojamo cukraus kiekį – iki 25 g (arba 6 arbatinių šaukštelių) per parą. Natūralu, kad ir saldumynai po truputį turėtų nykti iš vaikiško valgiaraščio. Įvairias bandeles, šokoladą, saldainius, glaistytus sūrelius, sausus pusryčius siūloma keisti vaisiais, uogomis, natūraliu jogurtu, varške, džiovintais vaisiais, datulėmis. Sultys turėtų būti spaustos natūraliai ir atskiestos vandeniu.
- Sveikos mitybos principų reikėtų laikytis ir per šventes. Vietoj riebaus ar itin saldaus torto galima iškepti gardų varškės apkepą ar naminį pyragą ir papuošti jį sezoninėmis uogomis ar vaisiais.
- Pamėgti daržoves ir vaisius vaikams padės galimybė dažniau prie jų prisiliesti. Gaminkite namuose kartu su vaikais, tiek namuose, tiek ir darželyje kartu su vaikais galite spausti vaisių ar daržovių sultis, džiovinti vaisius, kurie paskui puikiai tiks kaip užkandis, nebrangiais specialiais aparatais iš daržovių galima gaminti spagečius ir pan. Kuo labiau įtraukite vaiką į sveiko maisto ruošimą!
- Auginkite daržoves, uogas, prieskonines žoleles kartu! Matydami visą procesą nuo pat sėklytės sodinimo, įsitraukdami į jį, vaikai patirs tokių įspūdžių, kurie paskui leis savo rankytėmis išaugintas daržoves nesunkiai pamėgti.
„Confetti“ įkūrėja tik primena: „Mažieji ekspertai yra labai reiklūs. Juos traukia gražūs ir estetiškai atrodantys patiekalai. Jeigu patiekalas patrauks vaiko dėmesį, jis norės ir paragauti. Jeigu ne tik gražu, bet ir skanu – vaikas viską suvalgys.“