Italijos stalo karalienė cukinija
Visi puikiai žino, kad Italijos virtuvė neįsivaizduojama be stalo karaliaus pomidoro. Tačiau yra dar viena neatskiriama valgiaraščio dalis – karalienė cukinija.
Cukinijos nuo ankstyvo pavasario ypač džiugina savo puikiu skoniu, vertingomis medžiagomis ir mažai kalorijų. Nuo paprasčiausių patiekalų iš makaronų iki įdarytų, skrudintų ar trintų cukinijų, kaip teigia pačios italės, – virtuvė be šios daržovės tiesiog neįsivaizduojama.
Cukinijos, kaip ir pomidorai, į Italiją atkeliavo iš Šiaurės Amerikos. Dabar jos paplitusios bene visame pasaulyje, tačiau retai kur taip mėgstamos, kaip Apeninų pusiasalyje. Pačios populiariausios rūšys turi kiek juokingus vardus – „žalioji Milano nykštukė“, „apvalioji florentietė“ ar „pilkoji genujietė“. Labai dažnai gaminami patiekalai ir su cukinijų žiedais – didžiulėmis geltonomis „gėlėmis“.
Cukinijos pasižymi vitaminų, kurių svarbiausi A, B1, B2, B3, B5, B6 ir C, gausa. Jų sudėtyje daug žmogaus organizmui reikalingo fosforo, magnio, kalcio, geležies, cinko ir daugybė kitų mineralinių medžiagų. Be to, ši daržovė turi ir gydomųjų savybių: saugo nuo uždegimų, gerina virškinimą ir dažnai yra liekninamųjų dietų pagrindas. Tad keli greiti ir paprasti receptai iš cukinijų jūsų stalui.
IŠBANDYKITE!
Dalios Smagurauskaitės tekstas