Italų virtuvės šefas Gian Luca siūlo desertinę kiaulienos sprandinę

Gian Luca ir Ali Gadžijevas / TV3
Gian Luca ir Ali Gadžijevas / TV3
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Kaip ir visos taisyklės taip ir susiformavusios laidos „Gardu Gardu“ tradicijos kartais turi išimčių. Dažniausiai vėluojantis italų kilmės laidos vedėjas Gian Luca šį šeštadienį į laidą ateis pirmas! Be to, laidą jis pradės ne nuo tradicinio kavos puodelio, o nuo košės. Tuo metu pavėlavęs Ali bando „susikauti“ su Gian Lucos išmaniuoju kavos aparatu, tačiau nesėkmingai ir pirmąją šios laidos virtuvės kovą laimi Gian Luca, išviręs puikią košę savo kolegai.

Abu virtuvės virtuozai, anot Gian Lucos, žada nustebinti desertais: Gian Luca pagamins apelsinų sultyse troškintą ir sūrio lazdelėmis įdarytą kiaulienos sprandinę, o Ali paruoš dar desertiškesnį desertą – karamelinės maskarponės ir kokoso drožlių kremu įdarytas tartaletes.

Tradicijos nesikeičia tik draugiškai ir šmaikščiai gaminant patiekalus arba, kaip patys vedėjai mėgsta sakyti, keturių rankų darbe. Kojos nepakiša net išsiliejęs verdantis pienas ir aštriai pagaląstas peilis.

Lengvai pagaminami netradiciniai gurmaniški patiekalai bei naudingi patarimai, kaip teisingai elgtis su virtuvės įrankiais, šio šeštadienio televizijos laidoje „Gardu Gardu“ 9.30 val. per TV3.

Sūrio lazdelėmis įdaryta kiaulienos sprandinė, troškinta apelsinų sultyse

Sūrio lazdelėmis įdaryta kiaulienos sprandinė, troškinta apelsinų sultyse
Sūrio lazdelėmis įdaryta kiaulienos sprandinė, troškinta apelsinų sultyse

Prireiks:

  • 500 ml pieno
  • 250 g kukurūzų kruopų
  • 20 g sviesto
  • 500–600 g kiaulienos sprandinės
  • 2–3 sūrio lazdelės
  • 6 apelsinai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 rozmarino šakelės
  • 2 a. š. druskos
  • 1 a. š. miltų
  • Pipirų
  • Alyvuogių aliejaus kepimui

Paruošimas: Peiliu įkišti sūrio lazdeles į mėsos gabalą. Troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų ir ant didelės ugnies iš visų pusių apskrudinti mėsą. Tada sumažinti ugnį ir užpilti mėsą iš penkių apelsinų išspaustomis sultimis. Į troškintuvą įmesti rozmarino šakelę, porą česnako skiltelių, įberti druskos, pipirų ir uždengti. Troškinti ant silpnos ugnies 40-60 minučių.

Nuo likusio apelsino nulupti plonai žievelę ir supjaustyti ją siaurais šiaudeliais, o apelsino vidų išpjaustyti, kad liktų be baltų odelių. Likus 15 minučių iki troškinimo pabaigos, sumesti į troškintuvą. Atskirame puode užvirti pieną, įberti žiupsnelį druskos, nukelti nuo ugnies ir suberti kukurūzų kruopas. Gerai išmaišyti, vėl padėti ant ugnies ir 2 minutes pakaitinti maišant.

Išmaišytą košę paskleisti kepimo inde ant kepimo popieriaus, išlyginti paviršių ir uždėti sviesto bei rozmarino šakelę. Palikti, kol ištirps sviestas. Išimti ištroškintą mėsos gabalą ant lentelės ir papjaustyti norimo storio riekelėmis. Į karštą padažą įberti miltų ir gerai išmaišyti. Mėsa patiekti su supjaustyta kukurūzų koše ir užpilti padažu su apelsinų gabaliukais.

Karamelinės maskarponės kremu įdarytos šokoladinės tartaletės

Karamelinės maskarponės kremu įdarytos šokoladinės tartaletės
Karamelinės maskarponės kremu įdarytos šokoladinės tartaletės

Prireiks:

  • 1 pakuotės šokoladinių tartalečių

Įdaras:

  • 150 g grietinėlės
  • 120 g cukraus
  • 1 vanilės ankštis
  • 90 g sviesto
  • 300 g maskarponės sūrio
  • 2 valg. š. kokoso drožlių

Papuošimas:

  • 200 g grietinėlės
  • 1 žalioji citrina (laimas)

Paruošimas: Užvirti grietinėlę su vanilės ankšties sėklomis. Į kitą puodą suberti cukrų ir jį kaitinti, kol pradės lydytis. Tada atsargiai puodą judinti, kol visiškai cukrus išsilydys ir į jį pastoviai maišant atsargiai supilti užvirusią grietinėlę. Tada po gabaliuką sumesti sviestą ir maišyti kol visiškai ištirps.

Nukelti nuo ugnies, suberti kokoso drožles, gerai išmaišyti, sudėti maskarponės sūrį ir vėl gerai išmaišyti. Supilstyti į tartaletes ir padėti į šaldytuvą, kad atvėstų. Elektrinio plaktuvo pagalba išplakti grietinėlę papuošimui ir į ją įmaišyti smulkiai tarkuotą žaliosios citrinos žievelę. Gerai išmaišyti, sudėti į konditerinį maišelį ir papuošti atvėsusias tartaletes. Apibarstyti žaliosios citrinos žievele.