Vasaros pradžia kvapi kaip niekada – žydi gausybė gėlių, medžių, krūmų, pradeda nokti pirmieji vaisiai, uogos ir daržovės.
Po žiemos mūsų organizmas reikalaute reikalauja šviežių ir sultingų vitaminų, tad laikas skubėti į mišką ir ant smilgos verti pirmąsias mažutėles žemuoges, nuo kurių jau tuoj tuoj raudonuos visos palaukės, pamiškės ir pievos. Žemuogėse gausu vitamino B, C, flavonoidų, maža to, jos padeda įveikti daug ligų: hipertoniją, gastritą, odos ligas, medžiagų apykaitos sutrikimus ir pan. Tik pabrėžiama, kad miško uoga žmogaus organizmui kur kas naudingesnė nei kultūrinės veislės. Sveikatai naudingi ir žemuogių lapai, mat jie padeda iš organizmo pašalinti skysčius, pakelia tonusą, reguliuoja širdies ir kraujagyslių veiklą. Ir dar – žemuogės yra vienas vertingiausių geležies šaltinių.
Dabar pats laikas pagalvoti, kaip nepraleisti progos kuo daugiau jų prisirinkti ir pasiruošti atsargų – vasaros skoniai dar ilgai mus džiugins niūriais žiemos vakarais.
Kaip teisingai rinkti?
♦ Atrodo, kad tai nėra sudėtinga, tačiau, jeigu norite geriausio rezultato, ryte šiek tiek palaukite, kol rasa pradžius, ir tuomet kibkite į darbą. Verta atminti, kad drėgmė ir lietus – prasčiausias šių uogų rinkimo patarėjas. Jos suminkštėja, praranda formą, pasidaro sutežusios, sulimpa tarpusavyje. Iš tokių jokios naudos. Tad saulėtas ir sausas ankstyvas rytmetys kur kas geresnis pasirinkimas kvapniam uogavimui.
♦ Nepamirškite tinkamos aprangos. Vabzdžių įgėlimai, erkės, tik besitaikančios užropoti ir atlikti juodą darbą, privers pamiršti uogavimo malonumus. Taip pat pravartu pasirūpinti apsauga nuo saulės (kepure, kremu) ar nuo lietaus (jis pasipila ir iš giedro dangaus).
♦ Į ką rinkti gardžias uogeles? Geriausiai būtų į pintą ir servetėlėmis išklotą krepšį, kuriame ilgiausiai išsilaikys žemuogių grožis. Žinoma, galima rinktis ir plastikinį kibirėlį, tačiau patogiausia tokia tara, kurioje uogos galėtų kvėpuoti ir ilgiau išsilaikyti šviežios.
♦ Primename, kad skinti žemuoges geriausia su vaiskočiais, tik taip išsaugosite jas ilgiau nesusitrynusias ir neištežusias. O kas gali labiau nudžiuginti nei skanutėlės šviežios uogelės? Taigi – kirskite į sveikatą!
Kaip pasiruošti atsargų?
Džiovinimas
♦ Naudingosios savybės geriausiai išsilaiko džiovintose arba šaldytose uogose. Džiovinimui geriau nesirinkti pernokusių uogų, labiau tinkamos ką tik prinokusios, tvirtesnės. Taigi, kaip reikėtų džiovinti? Pirmiausia nuo uogų pašalinkite visus lapelius ir gerai nuplaukite. Paklokite saulėtose vietose popierinių servetėlių ir ant jų lygiu sluoksniu išdėliokite žemuoges. Palikite jas taip kelioms dienoms, kad išgaruotų vanduo, retkarčiais pavartykite, kad neprarastų formos.
♦ Tuomet galima dėti į orkaitę, įkaitintą ne daugiau kaip iki 60 °C. Sudėjusios ten uogas, turėtumėte nuolat stebėti, vėdinti (taigi orkaitės dureles geriausia palikti vos praviras) ir jas pavartyti, kad neperdžiūtų. Jeigu matysite, kad uogos vis labiau traukiasi ir mažėja, galite sumažinti temperatūrą. Svarbu, kad jose išliktų bent 15–20 proc. vandens – tuomet be vargo galėsite jas naudoti gardžioms ir kvapioms arbatoms, kompotams, salotoms, košėms, o ir primins tokios žemuogės tikras vasaros uogas.
♦ Gerai išdžiovintos uogos dažniausiai būna tamsiai raudonos spalvos, nelimpa viena prie kitos, tad jas galima suberti į stiklainį ar į kitą jums patinkančią talpą, užsukti dangteliu ir laikyti tamsioje vietoje.
P. S. Jeigu neturite laiko džiovinti, rinkitės specialią vaisių ir daržovių džiovyklę, kurioje trokštamo rezultato pasieksite kur kas greičiau.
Šaldymas
♦ Šaldymas – tai greitas, patogus ir pigus būdas džiaugtis uogomis visus metus. Kaip tai padaryti? Būdų yra pačių įvairiausių. Pirmiausia rinkitės prinokusias, bet ne pernokusias žemuoges. Galite uogas nuplauti, nusausinti ir suberti į specialius šaldymo maišelius, indelius. Itin dažnai žemuogės trinamos su cukrumi (pagal skonį) ir tuomet užšaldomos. Norite sveikos alternatyvos? Nuplautas ir nusausintas žemuoges užliekite medumi ir laikykite šaldytuve – tiesiog pirštelius apsilaižysite!
♦ Žemuogės natūraliose savo sultyse – itin skanu. Tiesiog užpilkite nuvalytas žemuoges (1 kg) 300 g miltelinio cukraus ir palikite inde apie 4 valandas, kad išsiskirtų sultys. Tuomet atsargiai uogas permaišykite, kad sultys pasiskirstytų tolygiai, ir, supylusios į specialius indus, užšaldykite.
♦ Žemuoges galite šaldyti su kitomis uogomis: mėlynėmis, avietėmis, braškėmis. Tinka kartu maišyti šias uogas verdant uogienes.
Paskanaukite!