Jaučio širdis ir degantys ledai – maistas, kuris nuteikia meilei
Mokslininkai pripažįsta, kad kokybiškas ir tinkamai suderintas maistas lemia ne tik žmogaus sveikatą, gerą savijautą ir nuotaiką, tačiau ir santykius šeimoje. Pasirodo, maistas turi didesnės nei manyta įtakos šeiminei laimei, porų santykiams ir seksualinio gyvenimo kokybei.
Tarptautinės mokslininkų komandos atliktas tyrimas, publikuotas health.com, patvirtino, kad kasdien vartojamas maistas turi įtakos žmogaus savivertei, pasitikėjimui savimi, patrauklumui. Anot specialistų, taip kaip daugelis žmonių kasdien stengiasi susigrąžinti energiją puodeliu kavos ar angliavandenių prisotintais pusryčiais, taip jiems reiktų kasdien stengtis maistu susigrąžinti ir blėstančius romantiškus jausmus.
Saldus, riebus, angliavandenių prisotintas maistas užkerta kelią meilei. Kaskart valgant angliavandenių ir cukraus prisotintą maistą, kasa išskiria hormoną insuliną, kuris mažina per didelį cukraus kiekį kraujyje. Insulinas cukraus kiekį kraujyje sumažina netgi perdaug, todėl išsiskiria kitas hormonas – kortizolis, didinantis cukraus kiekį kraujyje. Kortizolis dar vadinamas streso hormonu. Jo šalutinis poveikis – streso pojūtis.
Taip pat skaitykite: 10 liekninamųjų sriubų receptų
Lengvas, kokybiškas ir profesionaliai suderintas maistas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažinti streso hormono išsiskyrimą, skatina testosterono ir oksitocino išsiskyrimą. Šie hormonai kovoja su stresu, sukelia lytinį potraukį, meilės jausmus.
Mokslininkai tikina, kad minėtus hormonus vyrams išskiria reguliariai vartojama natūrali mėsa, jogurtas, pienas, pupelės, lašiša, skumbrė, alyvuogių aliejus ir avokado vaisiai. Moterims romantišką nusiteikimą sužadina liesos jautienos, vištienos, kiaušinių, graikinių riešutų, saulėgrąžų sėklų, špinatų, bananų, pomidorų bei avokadų patiekalai.
Pasak vieno geriausių Lietuvos šefų Garetho Sandersono, meilės šiurpuliukus gali sukelti egzotiški, netradiciški patiekalai, kuriuose susiduria skirtingos stichijos ir unikalūs skoniai – tokie kaip jaučio širdis ar degantys ledai (Baked Alaska). Tačiau maistą papildyti būtina romantiška aplinka ir – gera muzika.
Taip pat skaitykite: Sekso dieta: ką valgyti, kad pažadintume geismą?
„Tikrosios maisto savybės atsiskleidžia, tik jį derinant su tinkama aplinka. Svarbi maisto savybes papildanti muzika, interjeras. Kokybiškas maistas – tai ne tik maisto produktų derinimas. Tai – ištisas ritualas, kultūra – maisto, muzikos, aplinkos harmonija. Mėgaujantis maistu širdžiai dera skirti bent porą valandų, o geriausia turėti dar daugiau laiko“, – teigė G. Sandersonas.
Jo išskirtiniame meilės savaitgalio meniu – patiekalai iš jaučio širdies, lašišos, antienos, degantys ledų desertai, putojantys ir burnoje sprogstantys maisto priedai, saldumynai su druska ir daug kitų maisto stebuklų.